La multi ani, Ioan Bocsa!
    -
 

La multi ani, Ioan Bocsa!

Data nasterii: 13 Decembrie 1947
Ioan Bocsa s-a nascut pe 13 decembrie 1947, la Oarda de Jos, judetul Alba. Solist de muzica populara ardeleneasca, Ioan Bocsa este profesor universitar la Cluj-Napoca. „Am avut o copilarie foarte fericita, petrecuta mai mult la Cutina, pe raul Sebes, la fratele mamei mele, in vechea casa a bunicilor, unde matusa imi facea placinte cu magiun si unde aveam foarte pregnant sentimentul (chiar de la cinci-sase ani) ca “bine ca la casa noastra nu-i nicaieri”. Casa aceea izolata arata ca o ferma americana, ca un ranch, unde gaseai toate animalele ce-i sunt de trebuinta unui ardelean gospodar - de la boi si cai de tractiune, la vaci de lapte, cai de calarie, pasari si alte “oratanii”, nemaipunand la socoteala cele doua vii, trei livezi, pasunea, raul Sebes, care trecea prin curte”, isi amintea cantaretul de muzica populara intr-un interviu acordat publicatiei „Formula As”.

Primii spectatori care l-au aplaudat pe micutul Ioan au fost parintii sai – tatal sau avea o voce deosebita, de tenor, si stia sa cante si la vioara, iar mama sa avea o voce armonioasa. In clasa a XI-a, cand a venit o comisie sa selecteze elevi pentru o scoala de Securitate, oferindu-le chiar si o bursa, Ioan Bocsa a fost tentat sa dea curs invitatiei, insa... „Din fericire, am fost adus la realitate de tata, care a convocat urgent consiliu de familie, retezandu-mi visurile de James Bond”...

Dupa ce a terminat studiile universitare la Conservatorul de Muzica din Cluj in 1970, Bocsa a ramas conferentiar universitar la modulul de folclor, a pus temelia Liceului de Muzica din Alba-Iulia si a lucrat, 16 ani, in cadrul Inspectoratului Scolar Alba, „batand cu piciorul Apusenii ca un apostol si cunoscand astfel dascalul de scoala, de tara, la el acasa, in batranele scoli din sate, in clasele cu banci de lemn de pe vremea austro-ungarilor”.

De asemenea, Ioan Bocsa a participat la Festivalul “Maria Tanase” de la Craiova, unde a luat Marele Premiu. Au urmat inregistrari pentru radio, televiziune. De-a lungul carierei sale, Bocsa a primit Premiul Ethnos, chiar la prima sa editie, alaturi de Sofia Vicoveanca si Dumitru Farcas.

Pasionat de calatorie, cantaretul de muzica populare este si autorul unei carti - “Cu cantecul in jurul lumii” - in urma a trei turnee facute in America  ("91), Australia ("93) si iar America ("94). „E un jurnal de calatorie, scris fara a avea veleitati de scriitor, dar pe care lumea l-a primit foarte bine. Unde am fost in turneu, majoritatea banilor pe care i-am castigat i-am reinvestit in calatorii. Am traversat continentul american de la est la vest, pe pamant, nu prin aer, cu “Grey Hound” (“Ogarul Cenusiu”) - autobuzul lor traditional: trei zile si patru nopti am mers, cot la cot cu americanii de rand si cu un bun prieten de la Sibiu, Sergiu Cipariu, blajean”, declara Ioan Bocsa despre volumul sau.

Discografie:
„Doru' m-o purtat” (1990)
„Dorul meu pe unde trece” (1992)
„Colinde” (1993)
„Buna dimineata, nana” (1994)
„Colinde si cantece populare romanesti” (1994)
„Colinde transilvane I” (1998)
„Ana, zorile se varsa” (1999)
„Colinde transilvane II (2000)
„Colinde transilvanene” (2001)
„Cite mindre-am avut eu” (2002)

Filmografie
„Balada pentru Muntii Apuseni”
„Colinde Transilvane”.

de Redactia - 8872 afisari
 
         
 
3.0 - 2 voturi