La multi ani, Eugenia Voda!
    -
 

La multi ani, Eugenia Voda!

Data nasterii: 04 Martie 1959
Eugenia Voda s-a nascut pe 4 martie 1959, la Sighisoara. Critic de film si realizator TV, realizatoarea emisiunii „Profesionistii” de la TVR1 si-ar fi dorit sa urmeze o cariera care „se invartea initial in jurul ideii de libertate”, dupa cum ea insasi marturisea intr-un interviu. „As fi putut intra la orice facultate, in afara de Conservator (imi pare rau, dar sunt afona!); tata, de formatie avocat, ar fi vrut sa fac Dreptul, spunea ca am calitati pentru asa ceva; dar eu aveam o adevarata fascinatie pentru teatru, ca zona a maximei libertati - ceea ce teatrul e, prin definitie, dar cu atat mai mult, paradoxal, intr-o dictatura. (...) Mi-ar fi placut sa-mi fi «inceput cariera» vanzand ziare pe strada, pentru ca-mi plac povestile cu salturi spectaculoase si riscante, in viata si in meserie”.

Dupa terminarea liceului, Eugenia Voda a absolvit Institutul de Arta teatrala si cinematografica „I.L. Caragiale”, sectia teatrologie-filmologie. ”Admiterea la IATC era extrem de grea, erau locuri foarte putine, era ceva fantastic sa vii din provincie si sa reusesti de prima data; initial, am vrut sa fac regie de teatru, dar exact in anul in care am dat admiterea, sectia de regie de teatru s-a unificat cu cea de regie de film; mi-am dat seama ca n-am nici o sansa, pe cele doar cateva locuri, si atunci am comutat pe "teatrologie-filmologie", care se chema, pompos, "Arta si metodologia spectacolului de teatru, film si tv", si unde erau, totusi, sapte locuri. Si am intrat! Pe ultimul loc, prin balotaj!”, marturisea realizatoarea tv.

Din anul 2000 realizeaza emisiunea „Profesionistii”, cea mai urmarita emisiune cu profil cultural din Romania, productie unde „senzationalul normalitatii” este ridicat la rang de arta. „Intotdeauna am detestat televiziunea, dar la modul fellinian, deci fara incrancenare sau repulsie, pur si simplu am detestat-o cu zambetul pe buze”, declara Eugenia Voda pentru Hotnews, pentru ca altadata sa afirme categoric: „Pentru mine, televiziunea n-a fost niciodata o activitate de intretinere si nici o pasiune, ci mai degraba o misiune”. „Mersul la cinema si critica de film nu ma mai interesau, realitatea mi se parea mult mai ofertanta. Imi aduc aminte cum am aruncat la cos, doi ani la rand, invitatiile la festivalul de la Venetia, pentru ca eram prea ocupata cu imobiliarele! Imi facusem si o mica editura, cu care am castigat bani frumosi, daca se poate spune asa - pentru ca, in ceea ce ma priveste, am realizat ca banii inseamna ceva doar cand nu-i ai: intre a castiga o suma mare de bani si a ma bucura in liniste de o carte, as alege, de departe, cartea. De multe ori, exasperata de hartuirea cotidiana, ma gandesc ca as fi in stare sa dau bani numai ca sa fiu lasata in pace! Asa am ajuns sa fac televiziune: din dorinta de a ma extrage din masinaria in care intrasem. Am schimbat o masinarie cu alta”, isi explica parcursul profesional Eugenia Voda pe cand „Profesionistii” se afla inca la inceput de drum.

De asemenea, ea a mai realizat seria de emisiuni „Planeta Cinema” si, la Romania literara, rubrica intitulata „Cronica filmului”. A publicat si cartile „Cinema si nimic altceva”, „Scurte intalniri” si „Planeta Cinema”.

In calitate de critic de film a facut parte din juriile FIPRESCI la festivaluri internationale de film. A fost distinsa cu numeroase premii, printre care Premiul Clubului Roman de Presa pentru cel mai bun talk-show, Premiul criticii pentru cea mai buna emisiune de televiziune, Premiul UCIN pentru critica de film, Premiul „Ion Cantacuzino” al Asociatiei Criticilor de Film pentru publicistica de cinema.

Eugenia Voda este casatorita cu Adrian Lustig (scenarist), impreuna cu care are un fiu, Andrei, de profesie regizor.

de Redactia - 16009 afisari
 
         
 
3.8 - 12 voturi