La multi ani, Dan Balan!
    -
 

La multi ani, Dan Balan!

Data nasterii: 06 Februarie 1979
Dan Balan s-a nascut pe 6 februarie 1979, la Chisinau. Cantaret moldovean cu cetatenie romana care traieste in prezent la New York City, Dan Balan a facut performanta in numeroase genuri muzicale inca de la o virsta frageda, iar in 1999 a avut un rol esential in alcatuirea trupei O-Zone. Lansarea primului lor album a avut loc in anul 1999. In 2001 Dan Balan se muta in Romania si semneaza cu Cat Music.

O-Zone a atins succesul international cu o serie de single-uri, printre care se numara “Despre Tine” si "Dragostea Din Tei". “Dragostea din Tei” a fost pe locul 1 in topuri in peste 30 de tari din intreaga lume, a obtinut locul 3 in topul vanzarilor in clasamentul din Marea Britanie si a vindut peste 12.000.000 de exemplare in intreaga lume. Acesta a fost unul dintre cele mai vandute single-uri din intreaga Europa si Japonia in 2004 si 2005, si a fost preluat de peste 200 de artisti in 14 limbi diferite. Tot odata acesta a fost cel mai bine vandut album O-Zone – obtinand multiple discuri de platina in 2004 – vandut in peste 3.5 milioane de exemplare si a avut un succes enorm in Japonia.

Insa inainte de a intra in lumea pop, s-a bucurat de prima lui experienta cu o trupa. In 1997 a for mat trupa Inferialis, care era o trupa goth-doom, el fiind compozitorul proiectului. Trupa a avut multi fani in scena underground-ului Moldovei, desi nu a fost lansat ceva oficial. In 2004 a hotarat sa se intoarca la muzica rock, alegandu-si cei mai buni muzicieni si s-a mutat cu ei in Los Angeles un an mai tarziu, unde a compus timp de doi ani de zile, perioada in care si-a creat linia melodica si stilul propriu captivant.

Dupa succesul obtinut cu O-Zone, Dan Balan a urmat o cariera solo, mutandu-se la Los Angeles. A lucrat cu producatorul Jack Joseph Puig, cu care au mai colaborat anterior si John Mayer, Sheryl Crow, No Doubt si The Rolling Stones.

In 2006 Dan Balan se reinventeaza ca alter ego-ul sau, sub numele Crazy Loop, lansind single-ul “Mm-ma-ma". Videoclipul sau, regizat de Marc Klasfeld, a fost lansat in toamna anului 2007 in toata Europa si a fost votat cintecul anului de catre fani. In decembrie 2007, Dan lanseaza de asemenea albumul Crazy Loop, numit The Power of Shower. Cantecul “Crazy Loop” a ajuns numarul 1 in topurile din Romania si Republica Moldova. Iar in anul 2008 lanseaza un videoclip pentru cantecul Joanna (Shut Up!).

Patru ani mai tarziu, Dan Balan lanseaza un nou single numit “Chica Bomb” sub propriul nume. Inregistrat in Statele Unite, single-ul este insotit de un videoclip regizat de Hype Williams, care a lucrat la videoclipurile lui Missy Elliot, Kelis.
Tot in 2010,pe 14 Octombrie,lanseaza un nou single, Justify Sex - a ajuns pe locul 10 in topurile romanesti.

de Redactia - 4284 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi