La multi ani, Dan Badarau!
    -
 

La multi ani, Dan Badarau!

Data nasterii: 19 Decembrie 1960
Dan Badarau s-a nascut la Turnu Severin, pe 19 decembrie 1960. A terminat I.A.T.C. „I.L.Caragiale” Bucuresti, 1984, clasa prof. Olga Tudorache. Inca din studentie a jucat cateva roluri importante: Matei Boiu („Suflete tari” de Camil Petrescu), Henric V si Richard III de Shakespeare, Tuzenbach („Platonov” de A.P.Cehov). Fizic placut, o statura inalta, sportiva, ochi albastri, blond, este ceea ce se cheama un „exemplar reusit”. Dar, mult mai important, este inteligent, acorda timp mult lecturii si pregatirii corporale si psihice, este foarte serios si muncitor. Debutul sau la Oradea s-a petrecut in spectacolul „Satul blestemat” de Mircea Bradu, cu un rol dificil (Scula-rea), o compozitie lucrata impecabil: un taran autentic, si prost si viclean si rau, dar si bun, la nevoie.
S-a facut apoi, din nou, remarcat (personajul Z), in spectacolul „Apa” de Dumitru Solomon, in regia lui Victor Ioan Frunza, spectacol distins cu Marele Premiu si Premiul de regie la Saptamana teatrului scurt (editia a VI-a, 1984). Tot sub indrumarea lui a jucat un rol plin de farmec si umor, Fifi in „Examen de bacalaureat” („Fata morgana”) de Dumitru Solomon. In rolul principal Daniel Corban din spectacolul „Capcana” de Robert Thomas (in regia lui Sergiu Savin), Dan Badarau a jucat cu aplomb, cu fantezie, lasand loc misterului necesar in piesele politiste.
A colaborat cu Dragos Galgotiu, cu care, peste ani, va colabora admirabil la Teatrul Odeon, unde este angajat de la plecarea din Oradea. Un cronicar a observat ca Dan Badarau a fost un interpret „energic, temperamental”, cu un joc nuantat. Actorul nu s-a dezmintit: cu aceeasi daruire, creativitate, sensibilitate, talent, inteligenta si rafinament, el continua sa joace roluri de mare intindere la Teatrul Odeon Bucuresti, in spectacole de mare anvergura, semnate de regizori valorosi ca Dragos Galgotiu, Alexandru Dabija, Alexander Hausvater, Mihai Maniutiu.
Dan Badarau este casatorit cu actrita Camelia Maxim (Teatrul Odeon Bucuresti).

Filmografie:
Prezan in „YOU WILL NEVER WALK ALONE”, regia Jill Chevalier
Vlad Dracul in „VLAD TEPES”, regia Joe Chappelle
Maiorul in „DUSMANUL DUSMANULUI MEU”, regia Gustavo Graef-Marino

de Redactia - 5006 afisari
 
         
 
4.0 - 2 voturi