Astazi este ziua de nastere a lui Radu Gheorghe. La multi ani!
    -
 

Astazi este ziua de nastere a lui Radu Gheorghe. La multi ani!

Data nasterii: 16 Ianuarie 1951
Actorul de teatru si film Radu Gheorghe s-a nascut pe 16 ianuarie 1951, la Tulcea. A absolvit IATC in 1975, la clasa prof. Sanda Manu, fiind coleg de grupa cu Vlad Radescu si de generatie cu Horatiu Malaele, Dan Condurache, Maria Ploae (suplimentar, a absolvit cursurile de pantomima si music-hall, ale aceluiasi institut). Desi cu un numar impresionant de aparitii cinematografice, el a stralucit mai mult in teatru si radio/televiziune fiind un as al improvizatiei, unul din promotorii genului Stand-Up Comedy in Romania, cu modalitati de exprimare artistica ce imbina actoria, pantomima, interpretarea muzicala vocala si instrumentala (pian, vioara, chitara si flaut), el absolvind o scoala de muzica. Inclinatia spre arta era evidenta din copilarie, deoarece a urmat scoala de muzica din clasa intai. A studiat 12 ani la vioara si pian tehnic, iar celelalte au venit firesc.

In liceu, a avut primele experiente scenice sub regia profesoarei de limba romana, apoi a urmat primul rol adevarat, cu o trupa de actori amatori, pe scena Teatrului Popular din Tulcea.

Din 1975, Radu Gheorghe a jucat la unul dintre cele mai bune teatre din tara, Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, avandu-i colegi pe Marin Moraru, Mariana Mihut, Florian Pittis, Gheorghe Dinica, Victor Rebengiuc etc. Activitatea teatrala a fost si este completata din plin cu numeroase aparitii pe micul si marele ecran. Au ramas memorabile rolurile din filme ca: „Mireasa din tren”, „Casatorie cu repetitie”, „Grabeste-te incet”, „Alegerea”, „Caruta cu mere”, si ultimul din filmul lui Ion Carmazan, „Lotus”. Sau, in televiziune, piesele, „Nunta lui Figaro”, „Institutorii” si „Actorul care l-a jucat pe Hamlet”, filmul „Trenul de noapte”, serialul „Un trio formidabil” si numeroase emisiuni de varietati.

Actorul considera ca pentru a face meseria de actor este necesar sa fii inzestrat cu simtul umorului, cu atat mai mult daca te axezi pe roluri comice, dupa cum si spectatorii trebuie sa aiba simtul umorului: „Felul cum ma privea publicul la inceputul carierei mele se datora noutatii, dar recunosc ca era o noutate convingatoare. O abordare noua pe care personalitatea mea a impus-o spectatorilor. Am confirmat si am rezistat, iar cel mai valoros lucru in afara educatiei si a talentului innascut este dorinta si usurinta mea de a ramane vesnic proaspat, precum si dorinta de a pastra lucrul asta cat mai mult. Capacitatea de a improviza cere o anumita relaxare si curajul de a te arunca in valurile genului, cu riscul de a te ineca. Nu e usor, e o responsabilitate pe care ti-o asumi, pentru ca nu stii cum va reactiona publicul. Asta cere siguranta si incredere. Puterea de a raspunde la orice provocare venita din partea spectatorilor si credinta ca poti sa treci peste posibilele probleme. Secretul este ca niciodata nu astept din partea publicului o reactie anume, tocmai ca sa nu fiu surprins. Totusi te astepti, iti doresti ca publicul sa reactioneze civilizat. Cea mai neplacuta surpriza este sa nu fie asa. In cariera mea de actor improvizator s-a intamplat sa intalnesc reactii dintre cele mai ciudate, cu toate astea, am supravietuit si totdeauna spectatorii au plecat multumiti. Un lucru care tine, cred, de talentul meu de actor si de improvizator este ca pot sa transform un moment delicat intr-unul comic, fara sa jignesc pe nimeni”, declara acesta intr-un interviu acordat revistei Felicia in 2009.
 
Emigrant in America - In 1991, cand Radu Gheorghe a fost invitat, alaturi de alti colegi, sa mearga intr-un turneu pe coasta de est a Americii, pentru doua-trei saptamani, nimeni nu se astepta ca spectacolul sa se bucure de un succes atat de mare. Placut surprins de gradul de civilizatie al "Lumii noi", dar si de caldura cu care a fost primit, Radu s-a hotarat sa isi prelungeasca sederea, constient ca in viata nu se intalneste de doua ori cu o astfel de sansa. Spectacolele au continuat, iar actorul roman a luat decizia sa ramana si sa cunoasca "Tara tuturor posibilitatilor", stabilindu-se in Chicago.

Aici, din actor si profesor, Radu Gheorghe a trebuit sa se reprofileze catre o alta meserie. Asa a ajuns sa se angajeze intr-un studio de procesare foto si video, unde s-a bucurat de o mai mare libertate. Aceasta noua ocupatie, mai aproape de formarea sa profesionala, i-a adus mari satisfactii, amintindu-i de una dintre pasiunile sale mai vechi: arta plastica...

„Niciodata n-am cerut mai mult decat am simtit ca pot duce sau ca soarta poate sa-mi ofere. Ceea ce nu inseamna ca ma multumesc cu putin. Eu sunt actor de placere, nu din obligatie sau din vreo greseala. Am bafta ca pot sa imbin utilul cu placutul. Fac ce-mi place si mai si traiesc din asta. Cu amendamentul ca sunt realist si-mi asum si situatiile mai putin confortabile: nu ma plang daca scena e nematurata, iar eu trebuie sa ma tarai pe burta de la un cap la celalalt, fiindca asa cere rolul. Nu poti sa crezi ca totul o sa mearga, la infinit, ca uns. Trebuie sa mai fie si niste surubele care sa scartaie. Important e sa incerci mereu sa gasesti partea buna, pozitiva, a oricarui lucru. Si-n felul acesta, le oferi si celorlalti ocazia sa te priveasca poate din alt unghi. Crezul meu e ca daca dai lumina, primesti lumina”, marturisea Radu Gheorghe intr-un material publicat de saptamanalul Formula AS in 2010.

In prezent, om de afaceri, producator, scenarist si actor joaca pe cele mai mari scene ale teatrelor din Bucuresti. In stagiunea 2011-2012, Radu Gheorghe a jucat pe scena Teatrului Mic din Bucuresti in „Interpretul” si in „Profesiunea Doamnei Warren”.

de Redactia - 4179 afisari
 
         
 
4.0 - 2 voturi