Astazi este ziua actritei Oana Pellea. La multi ani!
    -
 

Astazi este ziua actritei Oana Pellea. La multi ani!

Data nasterii: 29 Ianuarie 1962
Oana Pellea s-a nascut pe 29 ianuarie 1962, in Bucuresti. Fiica Domnicai Mihaela, si a actorului roman Amza Pellea, actrita a studiat la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, actualul UNATC si a terminat studiile in promotia 1984, la clasa prof. Sanda Manu. Colegii sai de promotie au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminita Stoianovici, Razvan Popa, Cristian Rotaru, Adrian Paduraru si Claudiu Istodor.

Din clasa condusa de Olga Tudorache, colegii de generatie au fost Carmen Tanase, Bogdan Gheorghiu, Carmen Ciorcila, Marina Procopie, Radu Duda, Mihai Verbitchi, Patricia Grigoriu si Dan Badarau.

In perioada 1984–1987 a fost actrita la Teatrul din Piatra Neamt. A jucat la Teatrul Bulandra din 1987 pana in 1999 si a participat la numeroase turnee din America de Nord, America de Sud, Japonia si Europa. Din 1999, Oana Pellea este liber profesionista. Performantele sale notabile au inclus, printre altele, rolurile Masei din Trei surori a lui Cehov, al lui Lucius din "Iulius Cezar" de W. Shakespeare — pentru care i-a fost acordat Premiul Criticii Internationale pentru „Cea mai buna actrita”.

Alte roluri importante in teatru: Julieta din Mefisto a lui Klaus Mann, Catarina din productia lui Mihai Maniutiu, Imblanzirea Scorpiei dupa Shakespeare si Drussila din Caligula a lui Albert Camus, Timpul din Poveste de iarna a lui Shakespeare, in regia lui Aleaxandru Darie. Cariera Oanei Pellea cuprinde peste 30 de roluri importante in teatru si 20 in film.

Oana Pellea a castigat de doua ori premiul Uniunii Oamenilor de Teatru din Romania (UNITER) pentru cea mai buna actrita si i s-a acordat premiul Fundatiei Culturale Romane pentru Cariera Internationala Remarcabila. Munca sa cinematografica a inclus "Unde la Soare e frig" al lui Bogdan Dreyer, la fel ca si filmele regizate de Alexandru Tatos, Dan Pita, Stere Gulea si Ion Popescu Gopo. Oana Pellea a primit numeroase premii internationale pentru rolul principal din Stare de fapt, regia Stere Gulea, inclusiv premiile pentru Cea mai buna Actrita la Festivalul de Film de la Geneva, premiul Orasului Geneva, la Festivalul Filmului Politic de la San Marino si la Festivalul International de Film "Vulturul de Aur" din Batumi, Georgia.

In 2006 a jucat alaturi de Clive Owen in filmul "Children of men", in regia lui Alfonso Cuaron, produs la studiourilor Universal Picture. Acest film a fost realizat in intregime la Londra si a fost nominalizat pentru premiile Oscar la 3 categorii. In 2007 a fost distribuita in productia britanica "I really hate my job", regia Oliver Parker si in alta americana, "Fire and Ice", regia Jean-Christophe Comar ("Pitof").

La 13 mai 2009, Oana Pellea a primit Marele Premiu al Festivalul Comediei Romanesti "FestCO", editia a VII-ea pentru "Cel Mai Bun Spectacol" cu piesa "Buzunarul cu Paine" de Matei Visniec, traducerea Virgil Tanase. Titlul piesei in franceza este "Du pain plein les poches".

In martie 2010 Oana Pellea revine pe scena Teatrului Bulandra cu rolul Tanti Roz din Oscar si Tanti Roz de Eric-Emmanuel Schmidt.
In iunie 2009 a aparut prima carte semnata Oana Pellea la editura Humanitas: "Jurnal 2003-2009".

Doi ani mai tarziu, in 2011, Oana Pellea joaca in Vocea Umana de Jean Cocteau in regia Sandei Manu, la Teatrul Metropolis, rol pentru care este nominalizata la premiul UNITER pentru cea mai buna acrita.

Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei i-a acordat Oanei Pellea decoratia Crucea Casei Regale a Romaniei la 25 Octombrie 2012. La randul sau, Academia Romana i-a acordat Oanei Pellea premiul Aristizza Romanescu pentru cariera teatrala si cinematografica la 16 decembrie 2010.

In plus, Oana Pellea a primit de doua ori titlul de cea mai buna actrita de teatru din Romania.

de Redactia - 3957 afisari
 
         
 
4.3 - 3 voturi