Astazi este ziua actritei Ilinca Goia. La multi ani!
    -
 

Astazi este ziua actritei Ilinca Goia. La multi ani!

Data nasterii: 06 Martie 1969
Actrita Ilinca Goia s-a nascut pe 6 martie 1969, in Bucuresti. A absolvit Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti in 1992, la clasa profesorilor Florin Zamfirescu si Doru Ana. Pasionata de teatru din adolescenta, Ilinca a colaborat cu Teatrul Podul si a jucat in doua spectacole regizate de Catalin Naum, in rolul Julietei din „Romeo si Julieta" de William Shakespeare (1988) si al Oanei din „Stefan Voda" dupa Barbu Stefanescu Delavrancea (1987).

Dupa absolvire a aparut pe scena Teatrului National, pe care juca deja din 1989. Printre rolurile avute se numara: Liza - „Vassa Jeleznova" de Maxim Gorki, Aldonza - „Omul din La Mancha" de Dale Wesserman, Aglaita - „Mofturi la Union" dupa I.L. Caragiale, Masa - „Trei surori" de A.P. Cehov, Alexandrina - „Crima pentru pamant" dupa Dinu Sararu, Velma Kelly - „Chicago" de Maurine Dallas Watkins, Cocoana Smaranda - „Molto, gran' impressione" de Romulus Vulpescu, Diane - „Tectonica sentimentelor" de Eric Emmanuel Schmitt, etc.

La teatrul LD Globe Theatre din San Diego a urmat cursuri de teatru clasic si a interpretat rolul Anna - „Scripcarul pe acoperis" de John Kander si Fred Ebb, la Teatrul Constantin Nottara  a jucat in Nora - „O casa cu papusi" de Henrik Ibsen, Camelia - „Acesti nebuni fatarnici" de Teodor Mazilu, Nicole - „Scenariul" de Martin Crimp.

Debutul in cinematografie si l-a facut in 1988, cu rolul Martei din „Rochia alba de dantela" (1988), regia Dan Pita, apoi a jucat in „Frica ascunsa" (1993), „Craii de Curtea Veche" (1994), „Copilul Midas" (1995), „Profanii" (1996), „Triungiul mortii” (1997), „Talisman" (1998), „Sindromul Timisoara" (1999), „These" (2000), „Dracula Resurection" (2002), „Ce lume vesela" (2002), „Femeia visurilor" (2005).

S-a remarcat si la televiziune in „Ultima ora" de Mihail Sebastian (1993), „Aranca" de Cezar Petrescu (1995), „Sarpele" de Mircea Eliade (1996), „Lacrimi de iubire" (2005), „Om sarac, om bogat" (2006).

Actrita s-a specializat in musical la New York, pe Broadway, la Academia Americana de Music-hall si Arta Dramatica. De asemenea, ea este societar de onoare al Teatrului National.

Ilinca Goia este casatorita cu regizorul Dominic Dembinsky si are un fiu.

Premii si distinctii:
1991 - Premiul pentru Debut la Festivalul de Film de la COSTINESTI pentru rolurile din “Rochia alba de dantela” si “Momentul adevarului”;
1994 - Premiul “DRAMA-LOGUE” al Criticii din LOS ANGELES pentru rolul LEAH din “Dybbuk”;
2004 - Medalia "Meritul Cultural" oferit de Presedintele Romaniei Titlul de "Societar de Onoare" al Teatrului National I.L. Caragiale – Bucuresti.

Filmografie:
Durere de copil (2006) - Bianca
Lacrimi de iubire - filmul (2006) - Beatrice Luca
Om sarac, om bogat (2006) - Sofia Damian
Dracula III: Legacy / Dracula III: Mostenirea (2005) - Marta
Femeia visurilor (2005) - Mania
Lacrimi de iubire (2005) - Beatrice (2005)
Ce lume vesela... (2002)
Meurtres sous hypnose (2001) - Catherine Katz
Manipularea (2000)
Roberta (2000) - Roberta
Triunghiul Mortii (1999) - Ecaterina Teodoroiu
Talisman (1998) - Elizabeth Storm
Scrisorile prietenului (TV) / Scrisorile prietenului (1997) - Fata frumoasa / Actrita
The Midas Touch (1997) - Miss Henderson
The Vampire Journals (1997) - Cassandra
Josh Kirby... Time Warrior: Chapter 4, Eggs from 70 Million B.C. (1996) - Professor Quotient
Sarpele (1996) - Dorina
Craii de Curtea Veche (1995) - Ilinca Arnoteanu / Vanda
Lurking Fear / Teama ascunsa (1994) - Leigh
Dreptatea (1989)
Momentul adevarului (1989)
Rochia alba de dantela (1989)

de Redactia - 3253 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi