Zoltan Bela: "In România  nu exista colectionari, doar iubitori de arta"
    POZA:
   
 

Zoltan Bela: "In România nu exista colectionari, doar iubitori de arta"

Chiar daca nu ocupa prima pagina a ziarelor, pictorii romani fac cinste tarii noastre in afara granitelor. Printre acestia se numara si Zoltan Bela, cel mai important artist contemporan al momentului. Tinarul de 34 de ani a absolvit Artele la Cluj, in 2001, acolo unde s-a format o intreaga generatie de pictori figurativi de mare succes in strainatate: Adrian Ghenie, Mircea Suciu, Victor Man, Marius Brecea. Una dintre cele mai cunoscute expozitii ale lui Zoltan Bela s-a numit Transition Icons/ Simboluri de tranzitie si a avut loc in Italia, la Galeria Donatini
& Carini, in 2009. A inregistrat un succes remarcabil, toate lucrarile fiind vindute. Tot Zoltan a fost si singurul roman care a vindut o lucrare la cel mai important tirg de arta din Europa, Art Moscow.
„Am crescut cu mirosul culorilor de ulei; bunica a pictat toata viata si ma lasa in atelierul ei. Obisnuia sa ma duca la Muzeul de Arta din Baia Mare. Fireste, am urmat Liceul de Arta. Am mers la Cluj pentru Academia de Arta, unde desenele sectiei de pictura, coordonate de profesorul Florin Maxa (ulterior primul meu profesor), m-au cucerit, hotarin­du-ma sa dau admitere aici. Dupa absolvire, au urmat ani intregi de studiu, cautari, experimentari tehnice. In 2009, Galeria  Donatini & Carini din Italia mi-a organizat o expozitie personala. Faptul ca au crezut in arta mea a generat participarea la mai multe tirguri din Italia, prin intermediul lor, si crearea de noi contacte. Evolutia unui artist este permanenta, cere timp si foarte multa dedicare“, povesteste Zoltan.
Arta este un foarte bun remediu de evadare din realitate si de regasire a unor imagini din subconstientul nostru. Privind un tablou, incep sa ni se deruleze in minte fel si fel de idei, jocuri si imagini, in cautarea sensului acestuia. In doar citeva secunde, un tablou, realizat in mai multe zile sau doar citeva ore, reuseste sa ne rascoleasca. „Eu pictez repede. Tehnica in ulei ma obliga sa lucrez consecutiv citeva zile. Dar sint si lucrari pe care le termin intr-o zi, a caror forma finala mi-e foarte clara de la bun inceput. Depinde, oricum, foarte mult de complexitatea pinzei“, ne spune artistul.
Sotia sa, tot artista, este un sprijin perfect pentru un artist sensibil precum Zoltan. „Se poate trai din pictura in Romania?“, a fost intrebarea noastra. „Cred ca 25% pot trai din propria arta. Sint norocos sa am o sotie artista, mai ales deoarece are un simt critic deosebit. Antoaneta reuseste sa fie extrem de obiectiva“, ne-a raspuns acesta.

Porneste de la imagini din cotidian
S-ar putea spune ca puterea de a sta departe de raul din societatea romaneasca este una dintre marile calitati ale unui artist, pentru ca arta lui sa ramina pura. Este si cazul lui Zoltan Bela. „Am copilarit in comunism, iar adolescenta mi-am trait-o in tranzitia postcomunista. In prezent, simt capitalismul romanesc in fiecare zi. Romania ma inspira. Acum citiva ani, redam cit de fidel puteam realitatea tipic romaneasca; mai nou, pornesc de la imagini din cotidian si intervin, incercind sa exprim idei universale. Din pacate, inca ma mai afecteaza lipsa bunului-simt, coruptia, criptocomunismul, birocratia. Dar sint si lucruri care merg in directii bune, iar eu incerc, permanent, sa iau totul asa cum este… Tema relatiei dintre artist si contextul politic in care activeaza e foarte complexa si n-o pot dezbate aici“, se eschiveaza Zoltan.

„Tendinta in pictura romaneasca este spre figurativ“
In ceea ce priveste directia, tendinta actuala in pictura romaneasca, dar si in cea mondiala, Zoltan Bela considera ca arta tarii noastre a cunoscut o dezvoltare. „Fiind la granita dintre Est si Vest, am fost influentati de ambele parti. ­Arta romaneasca, asemenea celei din restul lumii, s-a diversificat enorm in privinta mijloacelor de expresie. Artistul contemporan abordeaza medii, tehnici si materiale extrem de diverse, trecind bariera neconventionalului. Cred ca se ­face un efort de a depasi privirea uniforma asupra acestei zone, considerate inca gri, a Europei de Est. Tendinta in pictura romaneasca este spre figurativ“, mentioneaza Zoltan.
Traversind o perioada de criza, oamenii sint tot mai putin preocupati de arta, acordind o importanta mai mare evenimentelor petrecute in vietile lor. Cu toate ca, in vremuri de furtuna, ies la suprafata gunoaie, Zoltan Bela ne-a asigurat ca nu acelasi lucru se poate intimpla in pictura, unde gustul nu ­este distorsionat de conditiile social-economice: „Nu cred ca este distorsionat, ci poate, mai degraba, diminuat cumva. Colectionarii din Romania sint, oricum, foarte putini. Circula ideea ca nici macar nu pot fi incadrati in aceasta categorie; la noi exista, mai degraba, iubitori de arta…“.
Zoltan Bela studiaza tot timpul si considera ca numai muncind isi poate perfectiona talentul: „Mentorul meu este viata insasi. Da, s-ar putea spune ca-mi place sa fiu informat cu privire la ce se intimpla in plan artistic in­ter­na­tional. Sursele sint variate. Ca­la­to­riile in care prind citeva expozitii bune, o bienala, un tirg de arta ma in­car­ca nemaipomenit si pentru mult timp“. Zoltan obisnuieste sa asculte muzica atunci cind picteaza. Spune ca-l ajuta in procesul creativ. „Depinde tare mult de stare; rezonez cel mai mult cu muzica clasica si cea de meditatie zen, dar ascult si new wave sau dub“.

Preferatul sau ramine Nishida Kitaro, un cercetator al vietii
Zoltan Bela a gasit, de cele mai multe ori, inspiratie in arta japoneza, care are la baza citeva principii bine cunoscute: simplitate, eleganta, echilibru, armonie si lumina. Toate acestea sint prezente, in formele traditionale japoneze, de la pictura si caligrafie la olarit, insa nicaieri nu le intilnim mai concentrate si, in acelasi timp, intr-o forma mai abstracta decit in cazul aranjamentelor flo­rale ikebana, unde toate principiile si ideile fundamentale ale culturii estetice japoneze sint duse la desavirsire. „Afinitatea pentru arta japoneza a aparut cu mult timp in urma. M-au cucerit si influentat gestualismul picturii vechi japoneze, simplitatea compozitiilor, rafinamentul cromatic. Asta s-a combinat cu filozofia scrierilor zen japoneze, budiste. Preferatul meu ramine Nishida Kitaro, care se declara un cercetator al vietii si pentru care zenul inseamna arta, muzica, miscare. In ultimul timp, citesc multa literatura japoneza contemporana. Influenta bruta consta in faptul ca am inceput sa ma bazez foarte mult pe instinct cind pictez. Constat ca receptorul simte aceasta energie“.
Zoltan Bela este interesat de identitatea cumparatorilor tablourilor sale. „Nu e pe lista mea de prioritati. Important e sa ajunga la colectionari… ceea ce s-a si intimplat“, ne-a spus pictorul, ­care nu a vrut sa nominalizeze celebritatile care au cumparat de la el. „Cel mai scump tablou vindut de mine a costat 5.000 de euro“, a conchis Zoltan.
de Anca Lapusneanu - 3423 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi