Un regizor al contradictiilor
    POZA:
 
 

Un regizor al contradictiilor

Dupa premiera unui film despre sinucidere, orgoliul si iubirea de sine sint temele care alimenteaza creativitatea lui Radu Jude.
Cunoscut marelui public pentru filmele Lampa cu caciula si Cea mai fericita fata din lume, Radu Jude are, si in acest an, o premiera. Odata cu Festivalul de Film European, noua sa productie, Film pentru prieteni, a carui principala tema este sinuciderea, poate fi urmarit din 15 mai si in cinematografele romanesti. Pentru Jude, regia nu este mereu o meserie profitabila: a facut doua filme independente cu buget foarte mic, dar spune ca pierderea este neglijabila. Dincolo de toate problemele unui creator in cinematografie, inoveaza si reuseste sa aduca publicului romanesc pelicule pe teme dintre cele mai diverse. Dovada este si filmul la care lucreaza in prezent, in care intriga se invirte in jurul iubirii de sine, orgoliului si egocentrismului.

Cui i se datoreaza reusita ta de a aduce filme atit de des in cinematografe, adica aproape in fiecare an?
In primul rind, frecventa nu este atit de mare. Cea mai fericita fata din lume a iesit in 2009, iar acum, in 2011, am facut un film independent, care probabil nu va avea niciun fel de distributie reala, ci doar citeva proiectii, ici-colo. In plus, ce importanta are cantitatea? Niciuna. Importanta e calitatea filmelor. Nu nu­marul lor.
Esti tenace? Sau ambitios?
Nu stiu sa cuantific; stiu doar ca am depus destul de multe eforturi pentru a reusi sa fac filmele pe care le-am facut, dar asta e o parte normala a meseriei
mele, nimic altceva.
Intrebam pentru ca ai declarat, de mai multe ori, ca nu te consideri neaparat un regizor de succes; ba chiar ai spus ca in unele filme esti ridicol. Cu toate acestea, ai obtinut premii importante. Nu ti-e frica sa te transformi intr-un original ridicol? Sau sa dai in snobism?
Nu sint un regizor de succes. Citeva premii nu inseamna succes si, de fapt, nu succesul in forma asta conteaza cu adevarat, ci, imi pare rau sa ma repet, calitatea filmelor facute, aspect despre care e ilegitim sa comentez eu insumi. Exista critici de film pentru asta, istorici de film etc. Cit despre riscul de a ma transforma intr-un „original ridicol“ sau intr-un snob, cum spuneti dvs., ei bine, asta nu ma preocupa chiar deloc.
Ai recunoscut ca se intimpla ca unele dintre filmele tale sa fie total neprofitabile. Citi bani esti dispus sa pierzi?
Din punctul acesta de vedere, filmele pe care le-am facut se impart in doua categorii. In prima intra cele realizate cu sprijin de la CNC, prin casa de productie Hi Film, condusa de Ada Solomon. In aceasta situatie, Ada este cea care hota­raste daca filmele au fost sau nu profitabile si, eventual, daca si cit este dispusa sa piarda. In rest, am facut doua filme independente cu buget foarte mic, deci pierderea e neglijabila.

Influenteaza meseria ta de publicitar activitatea de regizor? In ce sens?
Din punctul meu de vedere, este vorba de aceeasi profesie, in esenta. Sigur ca formele de manifestare, motivatiile, modalitatile de lucru difera, dar, in esenta, vorbim de acelasi lucru, si anume de a crea imagini in miscare. In plus, povestea primului meu film de lungmetraj a fost inspirata de un eveniment intilnit la filmarea unui spot publicitar.

Ultima ta productie se numeste Film pentru prieteni. Este o dedicatie?
Titlul acesta e, de fapt, mult mai tehnic decit pare. Pur si simplu, personajul din film se inregistreaza pe o caseta video, pentru a fi vazut de cei dragi, de familie si prieteni.

Crezi ca o sinucidere poate fi prevenita?
Unele sinucideri da, altele nu. Un psiholog va poate raspunde mai aplicat la aceasta intrebare.

Te-ai gindit vreodata sa te sinucizi?
Nu.

Ce o sa faci cind vei avea prea putine subiecte in tara? Este posibil acest lucru?
Cred ca doar in paradis sint putine subiecte.

Care crezi ca sint oamenii interesanti?
Toti cei pe care ii privesti cu atentie.

Dar personajele de film interesante?
Toate cele construite cu atentie.

Devin oamenii interesanti personaje in filmele tale? Sau sint doar puncte de pornire?
Cred, in esenta, ca orice om este interesant, daca stii sa-l privesti cu atentie. Si atunci, orice personaj de film poate fi interesant. Daca nu se intimpla asa, e doar din vina realizatorilor. Sau a incapacitatii privitorului. Si, in definitiv, ce inseamna „interesant“? Interesant pentru cine? Si din ce punct de vedere?

Ce crezi ca este diferit in viata ta fata de cea a altor oameni? Dar a altor artisti?
ADN-ul meu e unic. In rest, in mod esential, nu ma diferentiaza nimic de ceilalti oameni.

Ai mai multe filme in care se gaseste in prim-plan familia. Este un subiect care te pasioneaza? Ce alte subiecte iti „populeaza“ mintea?
Da, relatiile de familie constituie un subiect care ma intereseaza. Dar nu tema in sine e importanta la un film, ci rezultatul, filmul. Subiectul e mai putin important. Aceleasi teme pot da nastere unor filme foarte diferite. Mai mult, exista productii cinematografice mari si profunde, care pornesc de la subiecte insignifiante, precum si filme inepte, care pornesc de la subiecte majore.

Ce proiect te preocupa, la ce lucrezi?
Sint in pregatire cu un film care incearca sa descrie cum iubirea de sine, orgoliul si egocentrismul creeaza un fel de plasa, in care oamenii se prind singuri.

Ai o familie fericita?
Habar n-am. Nici nu stiu exact ce inseamna fericirea; e un concept foarte vag. Sper ca baiatul meu, Alecu, sa fie fericit. Incerc sa-l fac sa se simta bine, dar, in realitate, nu stiu daca reusesc.
de Ancuta Balan - 1038 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi