Teo, Vio, Suzi, Costel si Micutzu': voie buna si lectii de gramatica

O seara departe de grijile cotidiene a devenit, pentru multi dintre noi, un lux. Exista insa si o cale accesibila de a ne relaxa fara mari cheltuieli, cum ar fi un spectacol de stand-up comedy sau unul de improvizatie. Fenomenul artistic de stand-up comedy a inceput sa prinda, incet, dar sigur, si la publicul romanesc, care gusta divertismentul popular al americanilor. Reprezen­tantii acestui gen sint inca putini la noi in tara, dar piata este intr-o continua expansiune, pe masura cererii publicului. A devenit o regula ca la clubul detinut de unii dintre cei mai cunoscuti exponenti ai genului in Romania, respectiv Teo, Vio si Costel (fosta trupa Deko a regizorului Dan Chisu), publicul sa aiba parte de umorul lor dezlantuit.Tot in acel local se organizeaza, pe linga stand-up comedy, atit show-uri de improvizatie, cit si seri de open-mic, cunoscute si sub numele de „seara amatorilor“, unde cei care vor sa se initieze in arta stand-up-ului si chiar sa-si faca o meserie din asta sint primiti „in practica“. Si noi, ca orice alti curiosi, ne-am amestecat in multime. Era miercuri, ziua improvi­zatiei. Grupului format din Teo, Vio si Costel li s-au alaturat Micutzu’ si Suzi, cu care acestia colaboreaza de patru ani. Am aflat ca erau asteptati sa se intoarca de la Cluj, unde avusesera tot spectacole de improvizatie. Toate locurile din club s-au ocupat, iar spectatorii asteptau, in liniste, aparitia maestrilor improvizatiei. In orice act artistic, succesul este dat si de publicul prezent in numar mare, iar acesta a fost un semn de bun augur. De-a lungul timpului, printre spectatori s-au aflat si numeroase vedete. Nu de mult, Anna Lesko si Delia Matache si-au facut aparitia la show-urile lor, incercind sa nu fie recunoscute, folosind diverse accesorii, precum sepci, fulare sau chiar ochelari de soare.
In seara aceea de miercuri, in public se aflau atit Sergiu Floroaia, cit si Alexandru Toma. Cu ani in urma, acestia erau doar simpli inscrisi la Seara amatorilor, dar prin talent si perseverenta – sau, dupa cum zic ei, prin „obrazul tabacit de insultele publicului“ – au devenit comedianti profesionisti. Cei doi evolueaza atit alaturi de Teo, Vio si Costel, precum si separat, in alte localuri din Bucuresti sau din tara. Mai mult decit atit, Sergiu se considera a fi „PR-ul stand-up-ului in Romania“, intrucit tine legatura cu vedetele genului din America si are singurul portal de stand-up comedy din tara noastra, unde se inscriu talente inca neslefuite ale genului. In acea seara insa, ei erau simpli spectatori.

Tocilarii, mai buni la comedie decit clovnii clasei
Spre surprinderea noastra, comediantii nu sint neaparat actori. Multi dintre ei nu au o notorietate semnificativa, iar cei cu care am discutat nici nu isi propun asta: „Noua nu ne trebuie publicitate, nu avem nevoie de promovarea pe care ne-o ofera televiziunile autohtone. Am inceput de jos si deja avem un public fidel. Asta ne intereseaza, de fapt, pe noi. Inca sintem cei mai buni“, sustin cele cinci vedete ale clubului. Ce-ti trebuie insa pentru a ajunge la performantele lor? „Trebuie sa te duca un pic capul, sa ai putin talent nativ si o gindire asociativa. Trebuie sa iti placa foarte mult, sa te identifici cu aceasta pasiune, devenita un mod de viata, adica mai mult decit o simpla meserie“, este de parere Teo, a carui profesie nu este nicidecum actoria. Nici charisma nu este esentiala pentru a „face fata“ publicului, care se afla, de multe ori, la extreme: cind ride, cind huiduie.
„In general, oamenii care erau clovnii clasei nu prea au avut succes, ci mai degraba tocilarii sau cei care erau mai retrasi. E greu de spus insa cind anume are loc inceputul unei astfel de meserii. Stii doar ca devii un profesionist atunci cind ai propriile tale spectacole, din care scoti si profit. Un pictor este cu adevarat valoros abia dupa ce isi vinde prima lucrare. Cert este ca, odata devenite meserie, se poate trai numai din stand-up si show-uri de improvizatie“, ne-a explicat Sergiu Floroaia, acum dedicat exclusiv stand-up-ului.

Consoanele, o problema pentru unii dintre noi
Cei cinci comedianti nu i-au lasat pe spectatori sa astepte prea mult. Oboseala acumulata in timpul zilei nu i-a invins. De fapt, pe teren propriu, Teo, Vio, Costel si Micutzu’ se simt cel mai in largul lor... Cel dintii a fost si gazda show-ului de improvizatie, avind mai mult un rol de mediator intre comedianti si spectatori. „Sa ridice mina cine este pentru prima oara la un show de improvizatie“, a fost prima sarcina trasata de Teo. Publicul nu a reactionat spontan, dar „moderatorul“ nu s-a lasat intimidat de reticenta lor si a continuat pina ce un sfert din sala a  confirmat banuiala sa... Pe parcurs, acestia au inceput sa guste glumele lor si sa rida fara retineri. De altfel, Teo avea de-a face, si de aceasta data, cu un public tinar, prezentabil si educat. Cu toate acestea, se stie ca padure fara uscaturi nu exista.
„Zi-mi si mie o consoana“, se adreseaza acesta unui barbat, care isi rezervase loc chiar in fata scenei. Trasaturile dure de pe chipul sau si privirea incruntata il faceau pe potentialul interlocutor sa fie desprins parca dintr-o alta poveste, mai degraba una cu gangsteri decit a comicului de situatie la care, teoretic, asistam. Era inalt, cu mai multe straturi de muschi, bluza neagra mulata si, in plus, tuns zero. Trabucul tinut intre doua degete si fluturat de la stinga la dreapta, precum si miscarile tacticoase din cap nu l-au dezarmat pe prezentatorul-comediant. Acesta insista cu o naturalete aproape copilareasca, gindindu-se la urmatorul numar de improvizatie pe care trebuie sa il propuna celor patru membri care ii asteptau, cuminti, comenzile. „Zi-mi, te rog frumos, o consoana“, a insistat acesta. Debusolat total de situatia in care se afla, omul nu a stiut ce sa raspunda si a recurs imediat la sfintul Google al iPhone-ului sau. „Asa, da cautare pe Google, ca sa inveti alfabetul“, ii spune Teo, stirnind hohote de ris in rindul publicului. Intre timp, altcineva din sala a dat ca exemplu de consoana litera „m“; numai ca, pentru exercitiul la care erau supusi Vio, Costel, Micutzu’ si Suzi, mai era necesara inca una. Rolul celor doua consoane consta in inversarea acestora, atunci cind erau intilnite in povestea celor de pe scena. Era eliminat cine gresea si uita sa faca inversarea. Pentru cel de-al doilea exemplu de consoana, Teo a revenit la „durul“ de linga scena, care cerceta de zor internetul. Avea el o oarece banuiala, dar ii era teama sa raspun­da. „Majordom“, a bolborosit acesta, ezitant ca un scolar, in contradictie cu siguranta de sine pe care o impunea statura sa. In cazul lui, putea fi folosit si cuvintul, din care comediantii sa isi aleaga nestingheriti si consoane, si vocale, pentru a incheia numarul de improvizatie...

„Cine este Nuami Dinescu? Nu am auzit de ea!“
Show-ul a continuat cu glume si parodii muzicale. Publicul s-a descatusat de frustrarile acumulate in timp. Noi nu am putut pleca pina nu i-am felicitat pe cei cinci comedianti, in special pentru cursurile de gramatica, predate in stil neconventional. „In general, inspiratia pentru show-urile noastre vine din lucrurile rele ale vietii“, spune Micutzu’, hip-hoperul serii. Cit despre modelele lor in meserie, am putut observa foarte multe tablouri care afisau chipurile unor comedianti celebri, printre care si „eternul vagabond“, Charlie Chaplin. „Nu avem nicio strategie in ceea ce priveste succesul. Mai sintem si criticati de spectatori, insa depinde foarte mult cine anume o face. De exemplu, s-a intimplat sa ma certe un personaj beat mort, care mi-a zis ca, daca nu mai injur pe scena, as putea deveni urmatorul Arsinel. Pai, cu tot respectul pentru maestrul Arsinel, nici nu vreau sa devin ca el, asa ca nu am avut cum sa iau in seama o aberatie ca asta“, spune Teo. Reperat de noi drept „seful“ grupului, acesta a tinut sa precizeze: „Haideti, ca, daca incepeti sa ma jigniti, plec acasa. La noi in gasca nu exista notiunea asta. Nu exista un lider, nimeni nu este <sef>. Am avut un singur sef pina acum, pe Dan Chisu. Nu mai vrem. In prezent, mai pastram legatura cu el, vorbim la telefon, mergem la premierele filmelor lui... si atita tot“, spune Teo, iritat de subiect. Dispozitia lui a continuat sa se schimbe cind i-am adus in discutie pe alti „recruti“ cunoscuti ai stand-up comedy-ului, dar de data aceasta din domeniul actoriei, cum ar fi Nuami Dinescu sau, mai nou, Bendeac. „Cine este Nuami? Chiar nu am auzit de ea. Stiti, noi nici nu prea ne uitam la televizor. Cit despre Bendeac, ne bucuram pentru el. Are, intr-adevar, mai multa notorietate decit noi, pentru ca e ajutat de televizor. Sa vedem cit il tine“, au raspuns acestia. Sint sceptici in privinta destinului acestor actuali concurenti si marturisesc ca isi cunosc doar… propriile limite. „Vom face stand-up si improvizatie pina in momentul in care nu o sa mai vrem sa impartasim niciun singur cuvint celorlalti si, de asemenea, nimeni nu o sa mai vrea sa auda vreun cuvint de la noi. Intre timp, noi vom continua sa urcam pe scena“, au incheiat ei.
 
         
 
3.0 - 1 voturi