Revolutia lui Pambuccian
    POZA:
 
 

Revolutia lui Pambuccian

Pambuccian este deputat. Dar nu e deputat de meserie. Profesia sa este aceea de informatician. Inginer de sisteme informatice. De cind cu dezbaterile despre solutiile de gestionare a crizei noastre bugetare, deputatul Pambuccian este invitat tot mai des „pe sticla“. Si altii sint invitati, desigur: ca sa formeze reteta ceruta de CNA si sa reprezinte ce au de reprezentat. Pambuccian este chemat doar ca sa se reprezinte pe sine. De ce, oare? Pentru ca este singurul parlamentar roman care are o solutie originala, creativa, revolutionara de echilibrare a bugetului.
Originala nu e chiar solutia, ci teoria din care ea deriva. Iat-o: acum, cu ocazia (dar nu din cauza) acestei crize globale, avem a constata falimentul unui model de dezvoltare, acela care a fost bazat pe pilonii statului social. Ce era statul social? Asta era: sa platim bine munca, dar sa-i platim si pe cei care nu muncesc. Venituri minime garantate. Pensii minime garantate. Etc. Pambuccian zice ca acest model de stat era, de fapt, un joc piramidal, un Caritas global. Si-a atins deja limitele dezvoltarii sale. De ce? Era un joc bazat pe cresterea datoriilor. Japonia are azi o datorie de 461% din PIB. SUA - si mai mult. Jocul ar mai fi mers daca statele sociale ar mai fi avut unde sa se imprumute. Nu mai au unde, pentru ca bancile nu mai au de unde sa scoata atita banet. Nu mai intra in banci nimic in plus din ce economiseste omenirea. Dimpotriva, omenirea economiseste tot mai putin. Cercul s-a inchis. Nu mai intra banet in depozite, nu mai ai unde sa te imprumuti. Nu mai poti imprumuta, nu mai poti dezvolta noi locuri de munca. Nu mai dezvolti noi locuri de munca, nu mai intra banet in banci. Cercul s-a inchis si a devenit vicios.
Daca teoria lui Pambuccian va fi confirmata de realitatea globala, atunci si solutia sa va fi singura cu adevarat aplicabila. Stat minimal - asta va fi solutia.
Asta inseamna urmatoarele: statul va plati de la buget un numar minimal de servicii. Armata. Politia. Justitia. Restul? Restul sa se privatizeze. Invatamintul. Sanatatea. In felul acesta, statului ii vor ramine bani suficienti pentru a mentine ordinea sociala. Iar ordinea sociala va fi tot mai puternic amenintata de infractionalitate si delincventa. De ce? Pentru ca ­populatia (din ce in ce mai numeroasa) care nu va mai gasi locuri de munca, ori va crapa, ori va incerca sa puna mina pe surse de trai in mod violent (ilegal).
Asa arata viitorul global, iar in trecut nu se mai poate intoarce nici macar domnul Iliescu, expertul nostru in globalizare.
Cineva spunea, nu demult, ca daca n-ar fi aparut capitalismul, populatia de azi a Terrei ar fi fost de trei miliarde. ­Cele patru miliarde in plus care sint azi in viata ar fi crapat inca din vremea copilariei lor. Daca n-ar fi fost inventat capitalismul social, s-ar fi ajuns la „marea crapelnita“ inca de acum 80 de ani. Domnul Pambuccian nu are ce pierde in plan electoral. Vocea sa de profet al dezastrului nu-l va costa nici gitul, nici scaunul de deputat… daca vor mai exista parlamentari in statul minimal.
de Ioan Buduca - 1451 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi