Profesor doctor Ionel Sinescu respinge acuzatia de plagiat
    POZA:
 
 

Profesor doctor Ionel Sinescu respinge acuzatia de plagiat

Saptamina trecuta, cind doua personalitati ale vietii romanesti - dintre care una a si trecut in eternitate - au avut probleme de sanatate de natura urologica, Ionel Sinescu, cel mai important doctor urolog din Sud-Estul Europei, a vorbit in exclusivitate revistei VIP despre ultimele cercetari in domeniu.

Domnule profesor, la ora 7.30 deja primiti pacienti. La cit va incepeti ziua de munca?
Pe la sase si zece, sase si un sfert cel mai tirziu sint in spital. Fac asta de 27 spre 28 de ani, de cind am ocupat prin concurs un post in aceasta clinica si dupa ce am parcurs toate etapele profesionale, tot prin concurs, pina cind am ajuns sa conduc aceasta clinica. Din respect pentru oamenii care vin din toata tara, si cine stie cum vin, ma trezesc la 5 dimineata si ii vad pe toti.
O vorba din batrini spune ca omul invata toata viata. Ati invatat mult timp. Credeti ca mai e ceva neacoperit in domeniul dumneavoastra?
Sint de acord cu aceasta afirmatie, si eu cred ca un om invata toata viata. Exista insa etape diferite, cel putin la nivel profesional, in care acumularile sint mai dense, ma refer la perioada de formare si, bineinteles, la experienta. Acestea fac ca in momentul cind ajungi la ceea ce eu as denumi independenta profesionala sa fii capabil sa abordezi specialitatea ta fara niciun alt ajutor. Sa iei decizii proprii si sa rezolvi singur situatiile, dar chiar si atunci invatatul continua.
Este defazata tehnica medicala urologica aplicata la noi fata de restul lumii?
Nu sintem defazati, fara niciun fel de exagerare. Oricum, lucrurile sint la vedere in acest centru urologic, care este, probabil, cel mai mare din Europa, nu numai prin numarul de paturi. Noi sintem o clinica la 20 de milioane de locuitori, pe cind in alte state europene numarul spitalelor este mult mai mare. Si asta datorita faptului ca, de-a lungul anilor, prin preocuparile noastre, am dezvoltat partea mai grea a urologiei, mai ales urologia oncologica cu o cazuistica extrem de complexa, cu operatii dificile, cu o responsabilitate mare, care presupun tehnici de chirurgie vasculara, digestiva, urologica, reconstructiva ce nu pot fi facute oriunde. Din aceste motive pot spune ca Fundeni este una dintre zonele foarte fierbinti pe harta urologica a Europei si care le-a depasit pe toate celelalte pentru ca incidenta cazurilor de aici este mult mai mare decit in celelalte parti.
De cind am preluat aceasta clinica am facut 797 de transplanturi renale, ceea ce inseamna mai mult de 80 pe an, cu o rata de supravietuire si de functionare a grefei de 82%. Or, pe plan european, indicele de supravietuire si functionalitate a organului transplantat este de aproximativ 70%. Iata ca si in Romania sint rezultate europene, ba chiar mai bune.
Ce premiera medicala ati adus in tara si ce pregatiti in domeniul cercetarii?
Am adus in Romania in 1985-1986, dupa un stagiu facut in SUA, chirurgia microscopica urologica. Noi facem cercetari speciale in oncologia urologica. Lucram impreuna cu o echipa din Germania la crearea unui vaccin care, administrat ulterior pacientului, sa previna recidiva cancerului si sa-l mentina pe pacient sanatos toata viata. Si mai sint multe alte proiecte.

Aveti timp pentru familie si hobby-uri?
Imi plac drumetiile, muzica, literatura, cinematografia, dar nu am timp suficient pentru ele. Sint implicat in munca mea 16-17 ore pe zi, desi nu ma obliga nimeni. Nu imi mai ramine timp. Sotia mea este cardiolog, sefa clinicii de cardiologie a Spitalului Bagdasar, iar fiica mea este asistent universitar si rezident de chirurgie plastica si reparatorie la clinica Floreasca. Acasa nu discutam despre medicina, pentru ca nu ne prea intilnim. Nici macar in weekend-uri, cind s-ar presupune ca familia se reuneste, pentru ca ori fata mea este de garda, ori unul dintre noi este plecat pe la diferite conferinte.

Exista concurenta neloiala Ati fost acuzat, de curind, de plagiat.
Peste 60% dintre transplanturile reusite din Romania s-au facut in acest centru, acesta este si motivul pentru care, intr-un fel sau altul, s-au nascut anumite stari mai putin normale intre centrele de transplant, probabil din invidie. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar ma refer la atacurile din media impotriva mea atunci cind am fost acuzat de plagiat. Este total fals. Toata lumea stie ca exista un bagaj comun de notiuni care sint valabile peste tot in lume, si in Romania, si in Germania, si in Africa de Sud. Cei care au incercat sa ma discrediteze probabil nu cunosc legislatia in domeniu.

Unul dintre cei mai renumiti medici urologi din lume
Profesor doctor Ionel Sinescu este seful Clinicii de Chirurgie Urologica si Transplant Renal de la Spitalul Clinic Fundeni, presedintele Societatii Romane de Urologie si unul dintre cei mai renumiti medici urologi din lume.
 
         
 
- voturi