Munposan '94: omul inainte de toate
    POZA:
 
 

Munposan '94: omul inainte de toate

Urmare din numarul trecut

Munposan ’94 si-a inceput activitatea ca prima unitate medicala privata din Romania dotata cu paturi pentru internari si ambulatoriu pentru consultatii de specialitate. Cu timpul, lucrurile au evoluat, iar astazi, Munposan ’94 este o clinica in adevaratul sens al cuvintului. Ce poate oferi clinica astazi si cum vine in ajutorul oamenilor ne explica insusi directorul unitatii, dr. Codrut Munteanu.

Revenim la tiroida. Cum ne dam seama de buna functionare a acesteia si cine trebuie sa-si faca investigatii pentru glanda tiroida?
E foarte important sa ne verificam singuri glanda tiroida. Ne uitam in oglinda in regiunea gitului, glanda fiind situata de o parte si de cealalta a laringelui, facem miscarea de inghitire, pentru ca tiroida se ridica sus si se vizualizeaza mai bine. Sint anumite persoane care trebuie sa acorde o atentie deosebita glandei tiroide si sa isi faca analizele macar o data la sase luni. Aceste persoane sint cele care au tulburari de ritm cardiac, medicul cardiolog fiind obligat sa ceara dozarea hormonilor tiroidieni in singe. Apoi, suferinzii de dislipidemii, la care apar cresteri inexplicabile ale colesterolului, desi greutatea lor este una normala. Si pacientii care fac tratament cu anumite medicamente pentru tulburarile de ritm sau cu litiu trebuie sa isi verifice constant glanda tiroida. O categorie aparte o constituie bolnavii de diabet si gravidele. Femeile insarcinate trebuie sa isi evalueze functia tiroidiana in prima luna de sarcina, deoarece fatul are nevoie de un nivel normal de hormoni tiroidieni pentru buna dezvoltare a creierului. Gradul de inteligenta a copilului poate suferi in caz de hipofunctie a mamei, iar aceasta trebuie sa fie avizata ca, odata intrata in sarcina, statutul ei se schimba si dozele se modifica.

Care sint alimentele (sau suplimentele alimentare) care ne pot ajuta sa pastram sanatatea glandei tiroide?
Iodul reprezinta aproximativ 60% din compozitia hormonilor tiroidieni, fiind, evident, cel mai important mineral implicat in fiziologia tiroidei. Fara un aport suficient de iod, tiroida nu poate produce hormoni tiroidieni si, compensator, poate creste mult in volum (astfel apare gusa). Apa din tara noastra este relativ saraca in iod, ceea ce a dus la implementarea iodarii sarii din alimentatie.
Din pacate, se intimpla frecvent ca femeile din Romania sa nu beneficieze de recomandarea administrarii unui supliment de iod pe timpul sarcinii si lactatiei, desi este relativ uzuala, spre exemplu, suplimentarea de acid folic. Or, este bine cunoscut faptul ca necesarul de iod in sarcina si lactatie se dubleaza; in plus, femeile insarcinate, ca si virstnicii cu afectiuni cardiovasculare, evita sau au contraindicatie pentru aportul de sare. Iodul se mai gaseste in alge marine, fructe de mare, nuci verzi, lactate degresate, mozzarella, ou fiert intreg, capsuni, cereale crescute in soluri bogate in iod. Aportul excesiv de iod este de evitat, in schimb, la persoanele cu afectiuni tiroidiene deja prezente, cum ar fi gusile multinodulare, boala Basedow-Graves sau tiroidita cronica autoimuna (Hashimoto).
Un alt element este seleniul, care intervine in buna functionare a tiroidei si are efecte benefice asupra sistemului imunitar, precum si efecte antioxidante. In general, in zonele cu deficit de iod se asociaza si un deficit de seleniu, care se gaseste in carne, peste, nuci, alune, piine, cereale, soia si oua.

Exista si alimente cu efecte negative?
Da, efecte negative asupra bunei functionari a glandei tiroide pot avea dietele foarte bogate in substante generatoare de cianuri (simburi de migdale, tapioca, malai, mei), tiocianati (varza alba, varza creata, varza de Bruxelles, conopida, napi, hrean), bromuri, fluoruri, litiu sau exces de calciu.

Tiroida se opereaza?
Da, daca exista suspiciunea de cancer de tiroida, daca pacientul nu poate urma un tratament medicamentos sustinut continuu, in cazul gusilor mari, la femeile care doresc sa ramina gravide si nu pot urma tratament cu iod radioactiv, si la copii, care nici ei nu pot primi tratament cu iod radioactiv.

Care este perioada medie de recuperare dupa operatie?
90% dintre pacienti se externeaza la trei sau patru zile de la interventie, dar ei sint monitorizati ambulator ca vindecare si ca status hormonal la o luna, la trei luni, la sase luni si apoi anual. Sau chiar mai des, daca situatia o impune.
de Rares Pop - 2838 afisari
 
         
 
4.0 - 2 voturi