Memorialul de la Sighet, "turism negru"  sau "turism de lumina"?
    POZA:

Memorialul de la Sighet, "turism negru" sau "turism de lumina"?

Sintagma „turism negru“ provine din limba engleza, utilizata pentru a marca atractia turistilor catre monumentele din intreaga lume ce evoca masacre, catastrofe sau genociduri. Fenomenul a luat amploare si in Romania, care atrage anual zeci de mii de vizitatori, fascinati de Contele Dracula, Cetatea Poienari si, mai nou, de fosta inchisoare comunista de la Sighet, ale carei celule rescriu astazi pagini de adevar istoric, de crime impotriva umanitatii. Intrebarea ramine insa daca si Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei de la Sighet, construit pentru a contracara uitarea tragicelor evenimente din anii comunismului, promoveaza turismul negru asa cum o fac Castelul  Bran si legendele cu vampiri.
Gheorghe Birlea, senator PDL, fost director al Memorialului, crede ca alaturarea imaginii acestei institutii, sacre intrucitva, cu ima­ginea turismului negru se face ca urmare a faptului ca institutia, fondata dupa anii 1990, reflecta atrocitatile ce aveau loc in fosta inchisoare, aici gasindu-si sfirsitul elita politicii nationale. „Am fost surprins de aceasta sintagma, dar acum constat ca ea se poate sustine in sensul de doliu national si de rani nevindecate. Memorialul de la Sighet este o institutie singulara in fostele tari socialiste si prima de acest gen care isi propune sa evoce atrocitatile sistemului totalitar si mecanismele specifice, carora le-au cazut victime la scara planetara milioane de oameni, iar in Romania, peste doua milioane de persoane. In ce priveste turistii straini atrasi de ideea de macabru, constat ca occidentalii nu au cunoscut dimensiunile represiunii din fostele state socialiste si descopera cu aceasta ocazie ca aveau o viziune superficiala asupra acestora. Ei sint la fel de surprinsi ca si noi de adevarul crud al sistemului comunist, foarte asemanator cu cel nazist.“

Casa Poporului, emblema turismului negru
Pe de alta parte, Lucia Hossu-Longin, specialista in ororile comunismului, crede ca, „in ceea ce priveste monumentul de la Sighet, nu poate fi vorba de un turism negru. Dimpotriva, Sighetul este o oaza de lumina, este temnita unde a fost inchisa toata elita intelectualitatii romanesti, traind in suferinta si in rezistenta. Poate ca acest fenomen al turismului negru se poate regasi la exteriorul Casei Poporului, care a fost o bizarerie construita dupa ce a fost darimat un sfert din Bucuresti. Misterul care planeaza asupra giganticei constructii cred ca ii intereseaza pe turisti, in cautare de senzatii tari. Cit despre Sighet, cred ca este vorba de turismul de lumina; fie ca esti roman, fie ca esti strain, cind pasesti in acel loc te cuprind emotia, durerea, inchinarea si mindria ca esti roman si ca niste oameni au rezistat in conditii de teroare“.

Orori cu funda rosie
Pentru a inchide cercul controverselor, am apelat si la un specialist in turism, nimeni altul decit initiatorul proiectului Dracula Park si fost ministru al turismului, Dan Matei Agathon: „Turismul negru este unul de nisa, care trebuie incurajat. El nu trebuie perceput ca un fapt daunator Romaniei, dimpotriva, trebuie facut uz de acesta, pentru a atrage cit mai multi vizitatori. Contrar parerii unora, acest gen de turism nu face publicitate negativa tarii noastre, intrucit nu cred ca ororile comise in inchisoarea de la Sighet ne definesc pe noi ca neam. Este important ca atit noi, cit si strainii sa cunoastem istoria asa cum este ea, mai ales ca multe tari si-ar dori sa aiba monumente de acest tip, ca sa aduca turisti. Trebuie sa ne vindem produsele noastre, sa stim sa le ambalam si sa le punem si o funda rosie.“
de Mirabela Gucea - 1329 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi