Marian Crisan concureaza cu filmul Pina la Premiile Oscar
    POZA:

Marian Crisan concureaza cu filmul Pina la Premiile Oscar

Marian Crisan si filmul sau, Morgen, este miza Romaniei la unul dintre cele mai prestigioase evenimente din lume: Premiile Academiei Americane de Film, cunoscute popular sub numele de Premiile Oscar. DVD-ul cu filmul Morgen va fi trimis de catre CNC la Los Angeles si, in masura in care va fi vazut si apreciat de membrii comisiei de selectie, are sanse sa fie selectat, dintre cele 80-100 de filme trimise din toate colturile lumii, pe „lista scurta“ a titlurilor eligibile. Dintre zecile de filme straine trimise spre vizionare membrilor Academiei de Film din America vor fi alese cinci, care vor primi cite o nominalizare in cadrul Oscarurilor 2012, la categoria Cel mai bun film strain. Nominalizarile vor fi anuntate, alaturi de celelalte sectiuni, in luna ianuarie a anului viitor.

„Sint bucuros pentru aceasta noua recunoastere. Sintem propunerea Romaniei pentru nominalizarile la Cel mai bun film strain, ce vor fi anuntate in februarie 2012“, a declarat regizorul. Ciudat este faptul ca romanii au fost mai familiarizati cu productia Pina, propunerea Germaniei la Premiile Oscar, decit cu Morgen. Se remarca astfel discrepanta dintre marketingul germanilor si cel al romanilor, si asta s-a intimplat chiar la noi acasa.

Pina la Oscar: un act de curaj din partea Germaniei
Ada Solomon, cea care a adus filmul Pina si in Romania, fiind „complice“ la succesul acestuia la noi in tara, nu a putut sa dea un raspuns clar in privinta promovarii peliculei Pina in Romania in defavoarea productiei lui Marian Crisan. Lucrurile sint foarte diferite si resursele mai limitate. Si, pe linga acestea, mai sint si diferentele de mentalitate dintre cele doua tari. „Morgen intrece granitele si foloseste un limbaj absolut universal pentru a transmite povestea dezradacinarii. Sint foarte fericita ca filmul acesta reprezinta Romania“, precizeaza Ada Solomon. Cit priveste filmul Pina, pro­du­catoarea afirma: „Cred ca e putin cam mult sa spunem ca este un documentar. Contine niste marturii, dar cam atit. In rest, momentele sint regizate, gindite impreuna cu Pina, puse in pagina intr-o maniera care nu mai are de-a face cu documentarul clasic. Pentru mine, Pina ­este spectacol, in primul rind. E un act artistic, nu i-as spune nici macar film. E ceva mai mult. Da, mi se pare un act de curaj din partea Germaniei, dar si un fel de pozitie a acestei tari fata de ceea ce inseamna cinematografia in ziua de azi. Pentru ca Pina reprezinta o bariera trecuta, o noua poarta deschisa spre modalitatile de expresie pe care le poate aduce cinematografia. E un film important, din acest punct de vedere“, conchide aceasta.

Morgen, in plina campanie de promovare in Statele Unite
De cealalta parte, regizorul Marian Crisan priveste cu mai multa detasare decizia de a reprezenta tara noastra in Cetatea Filmului. Productia Morgen a trecut deja de jurii din cadrul mai multor festivaluri si a primit numai critici pozitive, dar istoria ne-a dovedit ca Premiile Oscar s-au indreptat mereu spre filmele comerciale, cu bugete imense: „Distribuirea si promovarea filmelor straine, si in special a celor care intra in categoria <film de arta>, sint foarte dificile in Statele Unite. Lucru valabil pentru toate filmele straine care ajung acolo, chiar si pentru cele semnate de autori consacrati“, spune Marian Crisan, care anunta: „Sintem in plina campanie de promovare a filmului in Statele Unite. A fost angajata o agentie de publicisti care promoveaza si organizeaza lucrurile acolo. Toata aceasta campanie e realizata cu sprijinul financiar al Centrului National al Cinematografiei si al Institutului Cultural Roman de la New York. Fara sprijinul lor ne-ar fi fost imposibil sa punem la cale vreo strategie“.
Marian Crisan nu a vrut sa comenteze in niciun fel promovarea pe care au facut-o producatorii germani ai filmului Pina in Romania, care s-a numit Tu ce faci din 9 septembrie?. Regizorul are incredere in decizia juriului din luna februarie 2011: „Premiile Oscar sint, in primul rind, focalizate pe filmul american. Categoria la care sintem noi propusi e una care nu isca foarte mare interes acolo, deoarece americanii nu sint mari consumatori de productii straine, spre deosebire de francezi, de exemplu“. Totodata, Marian Crisan este incintat de faptul ca, printre regizorii straini de anul acesta, se afla si unul dintre preferatii sai: „As mentiona un singur film, The Turin Horse, al regizorului maghiar ­Bela Tarr, un autor consacrat, ale carui ­filme m-au inspirat. Consider ca acest film este foarte valoros si sper sa aiba o receptare buna si in Statele Unite“, conchide acesta.
de Anca Lapusneanu - 1129 afisari
 
         
 
4.0 - 2 voturi