Dupa zece ani, Dorel Visan este readus pe scena teatrului de... Dumnezeu
    POZA:
   
 

Dupa zece ani, Dorel Visan este readus pe scena teatrului de... Dumnezeu

Dat afara de Ion Caramitru, pe vremea cind acesta era ministru, in urma cu zece ani, Dorel Visan nu a mai calcat pe scena vreunui teatru, dar a acceptat cu bucurie rolurile de film. Unul dintre cei mai buni actori pe care Romania i-a avut vreodata, Dorel Visan a pasit, din nou, ca printr-o minune, in lumina reflectoarelor si in zgomotul aplauzelor publicu­lui, intr-un spectacol realizat de un tinar regizor, Cosmin Plesa.
Cum s-a lasat convins Dorel Visan sa joace intr-o piesa de teatru ne-a povestit, pe scurt, regizorul Mesterului Manole. „Simplu! L-a convins Domnul… L-am sunat din partea IPS Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului, si l-am rugat sa ma primeasca sa povestim despre un proiect de suflet la care lucram de ceva vreme... aproximativ sase ani. Conceptia si viziunea mea regizorala, in care maiestria si credinta dlui Visan ar fi dat greutatea si complexitatea interioara, fara de care dimensiunea filozofica, religioasa si dramatica, geniala, a marelui Blaga ar fi avut de suferit... Si atunci propunerea de a juca in rolul Gaman, pe care eu il vedeam ca fiind <nebunul lui Hristos>, si de a deveni personaj central al piesei, alaturi de un alt personaj <conceput> de mine ca fiind timpul, deveneau cele doua piese de referinta din povestea noastra... Simplitatea, credinta si nebunia tineretii mele, dar ancorate in increderea profesionala primita de la profesorii mei, in care maestrul Visan a rega­sit fiorul acela tainic al generatiei Domniei Sale, cred ca au contat decisiv in acceptarea si implicarea definitiva a maestrului in proiectul nostru...“, a povestit tinarul. De aici si pina la realizare, adica la premiera si apoi plecarea la Moscova, de unde, in noiembrie 2011, au venit cu distinctia <Cavalerul de Argint>, nu a mai fost decit un pas... „Foarte mic si greu, extrem de greu pentru noi, dar foarte mare pentru teatrul romanesc“, spune acesta.
„Multumirile mele pentru genialitatea, bunatatea si profesionalismul maestrului Dorel Visan, pentru implicarea efectiva si imediata a lui Grigore Lese si, evident, cu implicarea, la vremea respectiva, a maestrului Zamfir, alaturi de intregul nostru colectiv si de artisti, invitati in proiecte, de la Iasi, Cluj si Timisoara, sint o parte efectiva din intregul impreuna obtinut“, mai precizeaza regizorul.

„Regizorul si-a vindut masina si a platit din banii parintilor lui acest turneu al Romaniei“
Contactat de revista VIP, domnul Dorel Visan a declarat: „Festivalul care se numeste <Cavalerul de Aur>, de la Moscova, aflat sub obladuirea Patriarhului Rusiei, este pastorit de oameni de mare valoare si cultura, printre care si Nikita Mihalkov. Are la baza idei generoase, ideile statornice si fundamentale ale unui neam si ale umanitatii. Deviza festivalului este <Promovarea valorilor crestine si intoarcerea omului la propriul sau suflet>. Deci curatirea, lucrurile de suflet, ca omul sa devina din nou om... Am acceptat acest spectacol pentru ca este in concordanta cu credinta mea despre misia teatrului: aceea de a-i face pe oameni mai buni, nu mai rai, cum ii face teatrul romanesc – cu mici exceptii. Important e ca s-a plecat in con­di­tii inumane. Oamenii au mers cu un autobuz pina la Moscova, iar statul roman nu a dat nimic. Regizorul si-a vindut masina si a platit din banii parintilor lui acest turneu al Romaniei. Acolo scria: <Teatrul din Romania>“.
de Anca Lapusneanu - 1167 afisari
 
         
 
4.0 - 2 voturi