Ce trebuie sa stim despre HEMOROIZI
    POZA:
 
 

Ce trebuie sa stim despre HEMOROIZI

Reprezinta hemoroizii o boala comuna?
Da. Hemoroizii afecteaza atit bar­batii, cit si femeile, iar jumatate din populatie are hemoroizi dupa virsta de 50 de ani.

Sint hemoroizii contagiosi?
Nu. Absolut deloc. Aceasta boala nu este transmisibila, deoarece cauza ei este mecanica, nu bacteriana sau virala.

Hemoroizii se pot transmite genetic?
Nu. Nu se poate spune acest lucru. Dar predispozitia familiala exista. Daca ambii parinti au avut nevoie de operatie pentru indepartarea hemoroizilor, acest lucru reprezinta un factor de risc.

Femeile sufera mai mult decit barbatii de boala hemoroidala?
Este adevarat ca femeile sufera mai des de hemoroizi, din cauza sarcinii, nasterii si constipatiei, care este mai frecventa la femei decit la barbati. Pe de alta parte, datele statistice arata ca exista un numar egal de barbati si femei care apeleaza la interventia chirurgicala.

Cum sint diagnosticati hemoroizii?
Hemoroizii sint diagnosticati de catre medic in urma examinarii anusului si rectului si a vaselor de singe umflate. O examinare rectala digitala este, de asemenea, posibila. Medicul poate examina pacientul cu un anoscop sau un rectoscop. Anoscopul este un tub luminos folosit pentru a observa hemoroizii interni, iar rectoscopul este folosit pentru examinarea rectului pe toata lungimea sa.

Sint hemoroizii periculosi?
Nu. Hemoroizii nu sint, de obicei, periculosi, nici nu ameninta viata pacientului. In cele mai multe cazuri, simptomele nu dureaza mai mult de citeva zile. Si chiar mai mult, nu toti pacientii cu hemoroizi vor avea simptome.

Este posibil ca hemoroizii sa evolueze catre cancer?
Nu. Hemoroizii nu vor evolua niciodata catre cancer, dar lucrurile nu sint foarte simple. O persoana poate suferi intreaga viata de singerari repetate cauzate de hemoroizi si dintr-o data poate avea singerari cauzate de un cancer colorectal, fara a cunoaste cauza.

In concluzie, un sfat important pentru pacienti?
Cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa consultati medicul specialist cind apar singerari. Clinica Munposan ’94 va ofera posibilitatea punerii unui diagnostic complet si corect hemoroizilor, printr-o gama de servicii medicale, incluzind: consult de specialitate si investigatii specifice.

Pentru prevenire, ce putem face?
O sa impart raspunsul in doua categorii:
1. Ce sa facem: spalarea regulata a regunii anale; scaun regulat; controlul greutati; dieta bogata in legume, ­fructe si cereale; consum de lichide; inot; plimbare minimum 20 de minute zilnic, medicatie venoprotectoare si cu actiune sistemica si locala.

2. Ce sa evitam: constipatia si fortarea; caratul obiectelor prea grele; consumul de cafea, alcool, condimente, mustar, alimente cu putina fibra; calaritul, mersul pe bicicleta, statul indelung pe scaun sau in picioare, administrarea repetata de laxative.

Interviu realizat cu dna. dr. Daniela Oelschlager –
medic medicina generala, cu competente in homeopatie
si ecografie – directorul spitalului Munposan ’94
de Redactia - 3974 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi