Afectiunile tiroidiene
    POZA:
 
 

Afectiunile tiroidiene

Bolile tiroidiene se numara printre cele mai frecvente afectiuni endocrine intilnite in cazuistica actuala in Romania. Patologia tiroidiana complexa apare, de cele mai multe ori, ca urmare a carentei de iod, a consumului exagerat de iod (multe alimente contin aditivi alimentari pe baza de iod si duc la aparitia unei hipertiroidii clini­ce) sau a consumului de medicamente ce interfereaza cu sinteza hormonilor tiroidieni (amiodarona).
Un procent de 20% dintre pacientii tratati cu amiodarona prezinta disfunctii tiroidiene. La pacientii tratati cu amiodarona se recomanda o evaluare endocrina tiroidiana prin dozare de TSH,T3, T4 la fiecare sase luni. Pacientii cu boli tiroidiene pot dezvolta cresterea glandei tiroide uniform sau nodular, simptome de insuficienta tiroidiana (hipotiroidism) sau simptome de functie tiroidiana in exces (hipertiroidism). O forma de hipertiroidism este boala Graves Basedow, in care exista o proeminenta a globilor oculari (exoftalmie). Pot exista si forme variate de inflamatie a glandei tiroide (tiroidite acute, subacute si cronice). Gusa endemica apare in zone in care exista deficit de iod. Iodul este o componenta esentiala necesara sintezei de hormoni tiroidieni si este preluat de organism din alimente si din apa. Prin scaderea consumului zilnic de iod, scade si sinteza de hormoni tiroidieni, iar organismul, ca o reactie „de aparare“, va incerca sa rezolve acest deficit crescind secretia de TSH, un hormon hipofizar, ducind la marirea de volum a glandei tiroide. Acesta este un mecanism de compensare a deficitului de hormoni tiroidieni circulanti necesari. Urmatorul mecanism este cresterea transformarii periferice a T4 in T3 , proces in care este implicat si seleniul. Cind si acest mecanism devine insuficient, se instaleaza hipotiroidismul clinic si biologic depistabil prin dozari hormonale, ecografie tiroidiana, examen clinic de specialitate. Actualmente, in zonele cunoscute ca endemice se practica profilaxia cu iod prin aditivarea iodului in apa, alimente, sare.

Nodulii tiroidieni
Nodulii tiroidieni sint intilniti frecvent in practica medicala, descoperiti de cele mai multe ori ecografic. Unele studii indica o frecventa de 50% a nodulilor tiroidieni la populatie. Descoperirea unui nodul tiroidian ridica intotdeauna suspiciunea unei forma­tiuni maligne, pina la proba contrarie. Desi ecografia si scintigrama tiroidiana aduc date importante pentru diagnostic, diagnosticul de certitudine se pune doar prin examen histopatologic din formatiunea respectiva. Tratamentul este prescris in functie de forma de boala, de stadiul evolutiv si de intensitatea ei. In cazul insuficientei tiroidiene se administreaza hormoni tiroidieni. In cazul prezentei nodulilor tiroidieni sau gusei se apeleaza la chirurgie. In hipertiroidism se recomanda tratament medical cu antitiroidiene de sinteza, tratament chirurgical sau tratament cu iod radioactiv. Tratamentul poate fi format din fibrinogen simplu chirurgical sau asociat cu cel medical sau cu iod radioactiv. Avantajele tratamentului chirurgical: efectul este rapid, eficace, iar rezultatele sint stabile.
Medic primar chirurg, doctor in stiinte
medicale, Codrut Munteanu

 

„In toti acesti ani, de cind a luat nastere Munposan ’94 si pina in prezent, am intrat in contact cu sute de mii de pacienti. I-am tratat cu suflet, cu tehnica performanta, cu respect si cu atentia cuvenita in orice caz de suferinta medicala. Aceste realizari sint rezultatul capacitatilor umane si profesionale ale cadrelor medicale ce isi desfasoara activitatea in cadrul clinicii noastre, consacrata ca o unitate medicala de referinta in domeniul chirurgiei endocrine. Stim ca orice pacient care ne trece pragul o face pentru ca ceva in viata si in sanatatea sa nu mai functioneaza, cum, de asemenea, stim ca acel pacient vrea ca in foarte scurt timp sa se intoarca sanatos la viata sa, in sinul familiei sale. Cam pe aceste principii functioneaza, de fapt, clinica noastra: act medical prompt si asistenta umana permanenta!“

Fericita cistigatoare a unui abonament de sanatate, in valoare de 150 de euro, oferit de clinica privata Munposan ’94, este DANIELA NEAGU, din Bucuresti.  Tragerea la sorti a fost efectuatain conformitate cu regulamentul concursului „Abonamente de sanatate“, afisat pe site-ul www.revistavip.net

de Dr. Codrut Munteanu - 3760 afisari
 
         
 
4.0 - 2 voturi