La multi ani, Valentin Teodosiu!
    -
 

La multi ani, Valentin Teodosiu!

Data nasterii: 17 Septembrie 1953
Actorul Valentin Teodosiu s-a nascut pe 17 septembrie 1953, in Bucuresti. Inca dinainte de a absolvi, in 1978, Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L. Caragiale”, clasa prof. univ. Petre Vasilescu si Cornel Vendel, Teodosiu a debutat pe scena Teatrului “Nottara”, in 1977, cu rolul principal din spectacolul “Peer Gynt” de Henric Ibsen, si a jucat pana in anul 2000 in zeci de spectacole. Printre rolurile interpretate se numara: Domnul Toth – “Familia Toth” de O. Istvan, Hotul – “Timon din Atena” de William Shakespeare, Soldatul roman – “Coriolan” de William Shakespeare, Svidrigailov – “Karamazovii” dupa F.M. Dostoievski, Nemes – “O sarbatoare princiara” de Teodor Mazilu, Egor – “Copiii soarelui” de Maxim Gorki, Piotr – “Padurea de Ostrovski”, Pastorul Williams – “Cum va place” de William Shakespeare, Cernenko – “Ultimul bal” de Ion Brad si Dan Micu, Doolittle – “Misterele Londrei” dupa G.B. Shaw, Seriful – “Omul care aduce ploaie” de R. Nesh, Generalul Du Anjia – “Orfanul Zhao” de Ji JunXiang, Vornicul Carabat – “Viforul” de B. St. Delavrancea etc.
Din anul 2002, Valentin Teodosiu este actor al Teatrului de Comedie, remarcandu-se in roluri ca Raul Dragobete, din “Clinica” de Adrian Lustig, Boris Semionovici Gus-Remontnii, din “Casa Zoikai” de Mihail Bulgakov sau Claudiu – “Poker” de Adrian Lustig.
In televiziune, Teodosiu a aparut in spectacole de teatru ca “Este vinovata Corina?”, regizat de Eugen Todoran, “Desteapta pamantului”, regia Cornel Popa, “Celula poetului disparut”, regia Silviu Jicman, “Zorii zilei”, regia Nae Cosmescu, dar si in emisiuni, reclame, precum si in spectacole de teatru radiofonic.
Debutul sau cinematografic a avut loc in 1977, cu un rol in filmul “Aurel Vlaicu”. In anul 2010 a jucat in spectacolul muzical “O premiera furtunoasa”, la Teatrul de Revista. Totodata, el a publicat cartea autobiografica “Un clovn pentru eternitate”.

Filmografie:
“Orient Express” (2004)
„15” (2005)
“Poker” (2010)
“Ho Ho Ho” (2009)
“Le Concert” (2009)
“Nunta muta” (2008)
“Dincolo de America” (2007)
“Pacala se intoarce” (2005)
“Sistemul nervos” (2005)
“Tandretea lacustelor” (2002)
“Dulcea sauna a mortii” (2001)
“Asfalt Tango” (1996)
“Aceasta lehamite” (1993)
“E pericoloso sporgersi” (1993)
“Patul conjugal” (1993)
“Sania albastra” (1987)
“Ion” (1979)

de Redactia - 2577 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi