La multi ani, Mel Brooks!
    -
 

La multi ani, Mel Brooks!

Data nasterii: 28 Iunie 1926
Mel Brooks s-a nascut pe 28 iunie 1926, in New York, intr-o familie evreiasca de provenienta germano-rusa. Dupa al Doilea Razboi Mondial, Mel Brooks a intrat in lumea show-bizz-ului, incepand sa cante ca pianist si baterist in cluburile din New York. Cu aceasta ocazie si-a ales pseudonimul Mel Brooks, pentru a se deosebi de trompetistul Max Kaminsky, celebru la acea vreme.

La scurt timp, el a imbratisat cariera de “standup comic” si a inceput sa lucreze ca scenarist in show-bizz. Impreuna cu Woody Allen, Neil Simon si altii, a scris scenarii pentru “Sid Caesar’s Your Show of Shows”, care a devenit ulterior “Caesar’s Hour”.
Brooks a lucrat impreuna cu Buck Henry la realizarea filmului de televiziune Get Smart, difuzat intre 1965 – 1970, primul film realizat de acesta, “The Critic”, (un scurt-metraj de animatie regizat de Ernest Pintoff) primind un Premiu Oscar in anul 1963.

Scenariul scris de el pentru filmul The Producers („Producatorii”) a fost un mare succes, filmul castigand Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original in 1968.
Doi ani mai tarziu, al doilea sau lungmetraj, “The Twelve Chairs”, o ecranizare a nuvelei omonime scrise de Ilf si Petrov, nu a fost prea bine primit de catre criticii de film de la Hollywood.
Brooks a creat alaturi de Buck Henry si seria TV de succes “Get Smart”, avandu-l in rolul principal pe Don Adams, ca un agent secret stangaci. 

Primul film realizat de Mel Brooks in calitate de producator unic a fost High Anxiety (1977), o parodie a filmelor lui Alfred Hitchcock. Scenariul a fost scris de Brooks, Ron Clark, Rudy De Luca si Barry Levinson. In distributie au figurat Mel Brooks, Madeline Kahn, Cloris Leachman, Harvey Korman, Ron Carey, Howard Morris si Dick Van Patten. Filmul parodiaza filmele clasice ale lui Hitchcock: Vertigo, Spellbound, Psycho, Pasarile, North by Northwest, Dial M for Murder si Suspiciune.

Cele doua pelicule cu cel mai mare succces financiar au fost lansate insa in 1974: Blazing Saddles (co-scris cu Richard Pryor, Andrew Bergman, Norman Steinberg si Alan Uger), si Young Frankenstein (co-scris cu Gene Wilder). Actorul a avut apoi o idee indrazneata: primul lungmetraj de comedie fara sunet de patru decenii: Silent Movie (co-scris cu Ron Clark, in 1976) avandu-l pe Mel pentru prima data intr-un rol principal, cu Dom DeLuise si Marty Feldman ca ajutoarele sale. In anul urmator a lansat parodia la adresa lui Hitchcock, High Anxiety (de asemenea, scris cu Clark), fiind primul film produs de insusi Brooks. 
Acelasi Brooks a regizat si filmele Life Stinks (1991), Robin Hood: Men in Tights (1993) si Dracula: Dead and Loving It (1995).

Mel Brooks s-a casatorit in 1964 cu actrita Anne Bancroft (cu care a avut un fiu, Max, nascut in 1972). Cei doi au format o familie pana la decesul actritei (2005). De asemenea, el este unul dintre putinii artisti care au castigat un Emmy, un Grammy, un Tony si un Oscar.

de Redactia - 2059 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi