La multi ani, Emanuel Parvu!
    -
 

La multi ani, Emanuel Parvu!

Data nasterii: 12 Februarie 1979
Emanuel Parvu s-a nascut pe 12 februarie 1979, in Bucuresti. E actor si regizor, cunoscut in ultimii ani datorita rolului Margica, prietenul lui Bendeac de la “In puii mei”, cu care face echipa din 2009. Tatal sau a fost fotograf, Emanuel Parvu senior – unul dintre primii fotografi romani care au semnat un contract cu o agentie internationala dupa 1989 (Reuters) si cu lucrari prezente in cel mai mare si mai important muzeu al fotografiei, Muzeul Elysee din Laussane – juniorul a crescut printre imagini.

Cei sase ani petrecuti alaturi de tatal sau in camera obscura l-au invatat pe Emanuel ca imaginea trebuie sa spuna ceva intr-o secunda si decizia de a urma sectia imagine la UNATC a venit natural. In anul trei insa a renuntat. A intrat la Hyperion si-a inceput joace in filme inca din primul an. Dupa un an a dat examen de transfer la UNATC; a fost printre cei trei alesi, dar singurul pe care Gelu Colceag l-a creditat cu aprobare de transfer in acelasi an universitar. Ca mentor si indrumator, tot Gelu Colceag l-a sustinut si incurajat, cand, in doar cateva luni, a inceput sa lucreze cu Liviu Ciulei, ca urmare a unui concurs pe care l-a castigat la Teatrul Bulandra.

In februarie 2006 era nominalizat la premiile UNITER pentru Debut cu piesa pe care o scrisese si o regizase, cateva luni mai tirziu monta aceeasi piesa la Teatrul Sica Alexandrescu din Brasov, apoi a fost invitat sa monteze la Teatru Foarte Mic si iata-l dramaturg -actor-regizor. Apoi a inceput sa lucreze cu Mihai Bendeac – care-i fusese coleg – ca scenarist la “Mondenii”, iar cind Bendeac a plecat de la Prima Tv, din prietenie si solidaritate, Parvu a mers cu el mai departe. A fost pentru un sezon scenarist la “In puii mei” si din sezonul 2 a facut si regia. A continuat insa sa faca teatru, sa scrie si sa regizeze piese si s-a mutat usor si catre cinematografia noastra, nu doar cea in care Van Damme sau Steven Segall erau eroi. A jucat intr-unul din episoadele omnibusului lui Cristian Mungiu, Amintiri din Epoca de aur, l-ati putut vedea in Portretul luptatorului la tinerete (regia Constantin Popescu), in Eminescu vs Eminem si Fix alert (regia Florin Piersic jr.) sau in serialul de la TVR – La urgenta.

A absolvit U.N.A.T.C, Facultatea de Teatru, sectia actorie, promotia 2005, la clasa profesorului dr. univ. Gelu Colceag, iar in prezent este masterand la UNATC, la Arta Actorului.

Experienta sa teatrala numara roluri precum: Anthony Neilson in The Night before Xmas, regizat de Patrick Hoell, la Teatrul din Soho, Londra, Billy in American Buffalo, in regia lui Patrick Hoell, la Teatrul din Soho, Londra, Georges in Ingerul sau cele doua orfeline, regizat de Valeria Sitaru, la Theatre Moliere din Paris.

A fost Jupan Dumitrache, in O noapte furtunoasa, in regia lui Gelu Colceag, a jucat in Sase personaje in cautarea unui autor, regizat de Liviu Ciulei, in Henric al IV-lea, regizat de Liviu Ciulei, in Sectorul S. Pentru Sectorul S a realizat regia, iar spectacolul a fost nominalizat la Premiile UNITER 2006 si a castigat FestCo 2006. Emanuel Parvu a regizat si Si noi si ea, pentru Teatrul Foarte Mic.

Filmografie:
Portretul luptatorului la tinerete (2010) - Capitan Seciu
Zi festiva (2010)
Amintiri din Epoca de Aur 1 - Tovarasi, frumoasa e viata! (2009) - Inspectorul
Amintiri din Epoca de Aur 2 - Dragoste in timpul liber (2009) - inspectorul
Bani / (2008)
Leacuri (2008)
Serviciul omoruri (2008) - Vicky/Victor Bejan (ep.4)
Televizorul (2008)
Attack Force / Lovitura de maestru (2006) - Detective Lambert
La urgenta (2006) - Edi Leonte
Pumpkinhead: Ashes to Ashes / Furia monstrului 3: Tarana si cenusa (2006) - Oliver Allen
Second in Command / Garda de corp (2006) - Chevanton
Shadow Man / Omul din umbra (2006) - Urick
The Detonator / Detonatorul (2006) - Macmood
The meeting / Intalnirea (2006)
Azucena - Ingerul de abanos (2005) - Bruta sarba
Catherine the Great (2005) - Alexei Orloff
Eminescu versus Eminem (2005)
Fix alert (2005)
Filme regizate de Emanuel Parvu
Pui, cartofi prajiti si-o Cola / Chicken, Fries and a Coke (2012)
O familie / A Family (2008)
Filmografie - scenarist
Bani / (2008)
Leacuri (2008)
Filmografie - imagine
Nasterea unei capodopere (2008)

de Redactia - 2804 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi