La multi ani, Dorina Chiriac!
    -
 

La multi ani, Dorina Chiriac!

Data nasterii: 21 Ianuarie 1973
Dorina Chiriac s-a nascut pe 21 ianuarie 1973, in Bucuresti. A absolvit Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica I.L. Caragiale din Bucuresti, in 1995, la clasa profesoarei Sanda Manu si de la absolvire joaca la Teatrul de Comedie din capitala.

A interpretat roluri ca Ioana din Ioana si focul de Matei Visniec, Maria Constantinovna din Fuga de Mihail Burgakov, Pitty - Transport de femei de Steeve Gooch, Marmelada - Mireasa muta de Ben Jonson, Sgualda - Zvonuri, barfe, flecareli... de Carlo Goldoni, Lyse - Iluzia comica de Pierre Corneille, Rosalie - O tata, sarmane tata, mama te-a spanzurat in dulap, iar eu sunt foarte trist de Arthur L. Kopit, Macsenia - Tara lui Abuliu de Dumitru Solomon, Olivia, o contesa bogata - A douasprezecea noapte de William Shakespeare, Fiica, iubita Consilierului - Avarul indragostit de Cristian Juncu dupa Moliere, Ioana - Ioana si focul de Matei Visniec.

In anul 2009 Dorina Chiriac a primit premiul Cea mai buna actrita la FestCo pentru rolul Ioana din spectacolul Ioana si focul de Matei Visniec, precum si Cea mai buna actrita la premiile UNITER, pentru acelasi rol.

A jucat si in spectacolul Micul Lord de Frances Hodgson Burnett la Teatrul Ion Creanga, in Jocul de-a macelul de Eugene Ionesco si Regele Lear de William Shakespeare, la Teatrul Bulandra, in Jocul de-a adevarul de Lia Bugnar si Opposites attract de Bruce Kane la Teatrul Metropolis.

Primul rol pe marele ecran l-a avut in 1998, in filmul Terminus paradis, regizat de Lucian Pintilie. A mai jucat in Dupa amiaza unui tortionar (2001), Martor ocular (2001), Amen (2000), Exit (2001), Cand creierul iese afara din cap (2002), Furia (2002), Niki si Flo (2003).

La televiziune a jucat in Milionar…la minut (1992), La Urgenta (2006).
Dorina Chiriac a regizat Jocul de-a adevarul de Lia Bugnar, Opposites attract de Bruce Kane la Teatrul Metropolis, a scris impreuna cu Florin Piersic Jr. scenariile filmelor Fix Alert si Eminescu versus Eminem.

In plan personal, a fost casatorita cu Florin Piersic Jr. si are o fiica. A avut o relatie si cu Tudor Chirila, cei doi traindu-si anii studentiei impreuna, perioada in care erau in plina transformare. In acest timp, fiecare a evoluat in felul sau, relatia consumindu-se, la un moment dat.

Filmografie:
Wreck-It Ralph / Ralph Strica-Tot (2012) - Vanilina (versiune romana)
La urgenta (2006) - sotia lui Costel
Fix alert (2005)
Niki Ardelean, colonel in rezerva (2003) - Angela Tufaru
Amen. / Amen (2002) - Berthe Gerstein
Furia (2002) - Mona
Dupa-amiaza unui tortionar (2001) - comisarul
Terminus paradis (1998) - Norica
Milionar...la minut (TV) / Milionar...la minut (1992) - Nusa, fiica lui Firel

Filmografie - producator
Bani (2008)
Pickpocket (2008)

Filmografie - scenarist
Eminescu versus Eminem (2005)
Fix alert (2005)

Tot astazi ii uram „La multi ani!” si actritei Maria Popistasu.

de Redactia - 2137 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi