La multi ani, Barack Obama!
    -
 

La multi ani, Barack Obama!

Data nasterii: 04 August 1961
Presedintele Americii Barack Hussein Obama al II-lea s-a nascut pe 4 august 1961, in Honolulu, statul Hawaii, S.U.A., fiind fiul kenyanului, Barack Obama Sr. si al americanei din Kansas, Ann Dunham. Din nefericire, parintii au divortat cand avea doar  2 ani si tatal s-a intors in Kenya, iar mama s-a recasatorit si s-au mutat la Jakarta, capitala Indoneziei. Dupa ce a implinit 10 ani, Barack a plecat sa locuiasca in Hawaii, cu bunicii din partea mamei. Aici, bunicii i-au facut rost de o bursa la Punahou School, cea mai buna scoala particulara din zona. „Am invatat atunci sa trec din lumea mea neagra la lumea mea alba”, povesteste actualul candidat la Casa Alba. „Eram constient ca fiecare din ele are propriul mod de exprimare, cutume, pe care trebuia sa le inteleg ca sa pot trece usor de la una la cealalta….”. Ulterior, el a urmat colegiul in Los Angeles, Universitatea Columbia din New York, apoi dreptul la Harvard, devenind avocat de drept civil (a absolvit cu Magna cum Laudae).
In anii 80, el s-a convertit la crestinism si a abandonat o cariera promitatoare pentru a activa ca asistent social in ghetoul din Chicago. Intre 1985 si 1988, Barack Obama a condus un proiect de dezvoltare comunitara, iar intre 1993 si 1996 a practicat avocatura la Chicago. Din 1996, el a devenit lector la Universitatea din Chicago. Un an mai tarziu Obama a fost ales senator pentru statul Illinois, pentru ca dupa opt ani sa ajunga membru in Senatul Statelor Unite. Ca senator de Illinois, a luat rolul de creator de idei, castigand pentru comunitatea neagra drepturi nesperate: supravegherea video a interogatoriilor luate de politistii din Illinois si un moratoriu asupra pedepsei cu moartea.

In anul 2004 acesta a participat la campania pentru functia de presedinte al Americii a candidatului Partidului Democrat, John Kerry, si a impresionat alegatorii cu un discurs la Conventia Democratica. Peste trei ani el a candidat pentru nominalizarea la prezidentiale din partea Partidului Democrat, impreuna cu Hillary Clinton. Obama a castigat nominalizarea si a participat la cursa prezidentiala impotriva republicanului John McCain. La 4 noiembrie 2008 a devenit al 44-lea presedinte al Statelor Unite si primul presedinte american de origine africana.
In octombrie 2009, presedintele Americii lua Premiul Nobel pentru Pace pentru "eforturile extraordinare de consolidare a diplomatiei internationale si a cooperarii intre popoare”. "Comitetul a acordat o importanta deosebita viziunii si eforturilor lui Obama pentru o lume fara arme nucleare. In calitate de presedinte, Obama a creat un nou climat in politica internationala. Diplomatia multilaterala si-a regasit o pozitie centrala, cu un accent pe rolul pe care Natiunile Unite si alte institutii internationale il pot juca", a declarat presedintele comitetului Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland.
Obama a donat premiul in bani unor organizatii caritabile ca: Fisher House Foundation, Clinton Bush Haiti Fund, College Summit, The Posse Foundation, The United Negro College Fund, The Hispanic Scholarship Fund, The Appalachian Leadership, Education Foundation, The American Indian College Fund si altele.

In 1992 Barack Obama s-a casatorit cu Michelle Robinson, consiliera lui de la firma de avocatura din Chicago, impreuna cu care are doua fiice: Malia Ann si Natasha (Sasha). Pasiunile lui Obama sunt baschetul (tine cu echipa de baschet “Chicago White Sox”) si pocherul, avand la activ si doua carti publicate: "The Audacity of Hope: Thoughts on Reclaiming the American Dream"(2006), "Dreams from My Father: A Story of Race and Inheritance"(1995).

de Redactia - 2635 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi