La multi ani, Radu Jude!
    -
 

La multi ani, Radu Jude!

Data nasterii: 28 Martie 1977
Regizorul Radu Jude s-a nascut pe 28 martie 1977, in Bucuresti. Dupa ce a absolvit Universitatea Media - Sectia Regie Film – 2003, Jude a lucrat ca asistent de regie pentru filme de lungmetraj precum "Amen", in regia lui Costa Gavras sau "Moartea domnului Lazarescu", in regia lui Cristi Puiu. De asemenea, a regizat mai multe scurtmetraje, printre care "Corp la corp" (2003), "Marea Neagra" (2004), "Lampa cu caciula" (2006) - cel mai premiat scurtmetraj romanesc al tuturor timpurilor, castigator al marilor premii la Sundace, San Francisco, Los Angeles, Grimstad, Hamburg, Bilbao, Huesca, Trieste, Montpellier, Cottbus, Aspen, Indielisboa, Bruxelles, Mediawave, Cracow, Almeria, Valencia, Uppsala si selectionat, printre altele, la: Toronto, Telluride, New Directors/NewFilms, Tampere, Rotterdam, Huesca, "Dimineata" (2007), "Alexandra" (2007) - selectionat in peste 30 de festivaluri, printre care Clermont-Ferrand, San Francisco, Cottbus sau Oberhausen (unde a obtinut Marele Premiu). Radu a regizat, de asemenea, aproximativ 100 de spoturi publicitare.
Debutul sau in lungmetraj l-a reprezentat pelicula "Cea mai fericita fata din lume". Pana in momentul lansarii filmului pe marile ecrane din Romania, "Cea mai fericita fata din lume" a obtinut Premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, Premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, Premiul pentru Cel mai bun scenariu la B-EST Intl. Film Festival si Premiul FIPRESCI la IndieLisboa. Filmul a fost selectionat si in ACID Programme la Festivalul de la Cannes 2009.

In 2012, comedia neagra "Toata lumea din familia noastra", regizata de Radu Jude, a obtinut marele premiu la Festivalul de Film de la Sarajevo, unul dintre cele mai importante din Europa. Acelasi film a luat anul acesta (2013) cele mai importante premii ale Galei Premiilor Gopo 2013: premiul pentru cel mai bun regizor,  premiul pentru cel mai bun film la cea de-a saptea editie a galei Gopo si pentru cel mai bun scenariu. Jude a fost nominalizat in 2012 si la categoria cel mai bun film de scurtmetraj cu pelicula „Film pentru prieteni”. Tot in 2012, Radu Jude a luat Premiul Zilelor Filmului Romanesc din cadrul TIFF cu acelasi „Toata lumea din familia noastra”. Premiul obtinut in 2013 la Gala Gopo este a patra statueta din cariera lui Radu Jude.

de Redactia - 3924 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi