La multi ani, Petru Popescu!
    -
 

La multi ani, Petru Popescu!

Data nasterii: 01 Februarie 1944
Petru Popescu s-a nascut pe 1 februarie 1944, in Bucuresti. Fiul lui Radu Popescu, un cunoscut cronicar dramatic, si al actritei Teatrului Nottara Nelly Cutava, Petru Popescu a terminat liceul „Spiru Haret” din Capitala, dupa care s-a inscris la Facultatea de Litere, sectia limbi straine (germanice), licenta luata in 1967 cu specializarea literatura comparata.

Debutul romancierului, scenaristului si realizatorului de filme american de origine romana a avut loc in 1966 cu placheta de versuri „Zeu printre blocuri”, pentru ca in 1969 sa apara „Prins”, roman de mare succes in epoca si care il inscrie pe autor ca pe un promotor de referinta al literaturii citadine. Intre timp, Popescu a obtinut si o bursa Gottfried von Herder la Viena (1971-1972).

In 1974, romancierul roman accepta o invitatie din partea Universitatii din Iowa de a participa la un seminar international International Writing Program, ocazie cu care se hotaraste sa nu se mai intoarca in tara.

Stabilit in Statele Unite ale Americii din 1974, Petru Popescu s-a impus in timp drept romancier si autor de scenarii ale unor filme de la Hollywood. Odata cu publicarea primelor sale romane de succes a devenit obiectul atentiilor fiicei lui Ceausescu, Zoia.

Dupa stabilirea in 1978 in Beverly Hills, California, Popescu s-a casatorit cu Iris Friedman, descendenta unei familii de evrei din Cehia, cu care are doi copii, Adam (nascut in 1985) si Chloe (nascuta in 1989).

Din 1992 revine curent in tara, unde ii sunt reeditate o parte din lucrarile din perioada de pana in 1974, in timp ce alte scrieri mai recente sunt traduse din engleza si publicate la diverse edituri. Popularitatea de care se bucura Petru Popescu nu a aparut insa peste noapte. Scriitorul a fost unul dintre cei mai inzestrati tineri ai generatiei '60, reusind sa publice, in Bucurestiul acelor ani de relativa liberalizare, doua romane care nu pot fi scoase din istoria literaturii romane si din memoria cititorilor: „Prins" si „Dulce ca mierea e glontul patriei".

De asemenea, Petru Popescu este autorul unor bestselleruri precum „Amazon Beaming", „Almost Adam" sau „Inainte si dupa Edith", dar si al unor romane in limba engleza ca „Bough”, „Blues”, „Before and After Edith”, „Amazon Beaming”, autobiografia numita „The Return”, etc. Printre urmatoarele romane scrise in limba romana se numara: „In coasta lui Adam”, „Urme in Timp, Supleantul”.

In 1977 scria scenariul pentru filmul australian „The Last Wave”, regizat de Peter Weir, apoi pentru „Obsessive Love”, „The Death of an Angel”. In Romania a fost acuzat de tradare si a fost interzis.

de Redactia - 4053 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi