La multi ani, Iustin Capra!
    -
 

La multi ani, Iustin Capra!

Data nasterii: 22 Februarie 1933
Inventatorul si inginerul roman Virgilius Justin Capra (Iustin Capra) s-a nascut pe 22 februarie 1933 la Magureni (Prahova). A absolvit Scoala Superioara de Aviatie si apoi Politehnica Bucuresti, iar in 1956, la nici 25 de ani, Justin Capra a inventat primul rucsac zburator, un aparat individual de zbor, folosit acum de americani in calatoriile spatiale. El nu si-a brevetat inventia, desi in 1956 in Romania se acorda importanta mare miscarii de inovatori si inventii.

Iustin Capra a mai realizat si un micro-autoturism, "Soleta", care consuma 0,5 l/100 km si o motoreta care functioneaza cu acumulatori (37 kg, 30 km/h, cu o autonomie de 80 km).

Insa cea mai remarcabila dintre aceste inventii este Soleta 150 Ecor, cu o greutate de 95 kg, capabila sa parcurga 100 km cu 0,5 litri de combustibil (masinile inventatorului Justin Capra nu au fost nicioadata produse in serie).

De-a lungul timpului, Iustin Capra a lucrat la Escadrila 206 Vanatoare la Otopeni, la MIG-uri, la Uzina 23 August sau la Institutul de Cercetari Auto, Navale si Aeriene. De asemenea, a tinut cursuri la Politehnica, la Electronica, la Mecanica, la Constructii si a fost invitat si la Universitatea Agricola din Bucuresti.

Cu peste o suta de inventii inedite, colaborari cu Henri Coanda, participari la targuri de inventatori din lumea intreaga, inventatorul Iustin Capra traieste in prezent la Balotesti (judetul Ilfov), intr-o casa simpla in care are mai multe medalii, trofee, aparate, piese si masinute decat mobila. Este casatorit si are o fiica.

Premii si distinctii:
20 mai 2008 - Premiul Dan Voiculescu, in valoare de 300.000 RON.
Ordinul national pentru Merit in grad de Cavaler (2008).

de Redactia - 3988 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi