La multi ani, Ileana Vulpescu!
    -
 

La multi ani, Ileana Vulpescu!

Data nasterii: 21 Mai 1932
Ileana Vulpescu s-a nascut pe 21 mai 1932, la Bratovoesti (Dolj). De la sapte ani s-a mutat la Craiova, pentru ca mama sa s-a recasatorit – tatal sau a murit pe cand Ileana avea doar doi ani. Anul mutarii la Craiova a coincis din punct de vedere istoric cu invadarea Poloniei de catre nemti, astfel ca micuta Ileana a trait o serie de experiente unice, dintre care unele mai putin placute… „Eram in clasa I, invatam alfabetul. Eu stiam numai ca sunt niste polonezi, nu stiam nici macar de ce-au venit. Erau putine case in Craiova in care nu erau polonezi. Stiu ca erau un conte si nevasta lui, oameni batrani, care, in fiecare zi, la ora 17.00, se duceau in parc de brat. Intr-o dimineata, el a gasit-o pe ea moarta in pat. S-a imbracat frumos, s-a asezat langa ea si a murit si el pana seara. Era o legatura indestructibila intre ei, iar el simtea ca nu mai poate sa traiasca fara perechea lui”, a declarat scriitoarea intr-un interviu acordat adevarul.ro.

Dupa o licenta in litere (limba si literatura franceza), la Facultatea de Filologie a Universitatii din Bucuresti (1953-1958), prozatoarea si romanciera Ileana Vulpescu a lucrat ca lexicograf la Institutul de Lingvistica al Academiei si a colaborat la redactarea lucrarilor Dictionarul limbii romane si Dictionarul explicativ al limbii romane (1959-1975).

Fosta sotie a poetului si traducatorului Romulus Vulpescu, decedat in toamna lui 2012, a publicat un best-seller inainte de 1989, “Arta Conversatiei”, unul dintre cele mai cunoscute romane ale sale.

Ileana Vulpescu si George Banica au realizat o dramatizare dupa romanul „Arta conversatiei“, care s-a jucat cu mare succes, cateva stagiuni la rand in mai multe teatre din Bucuresti.

Cat despre intalnirea cu fostul sau sot, Romulus Vulpescu, Ileana Vulpescu isi aminteste: „A venit la mine si mi-a zis: «As putea sa te intreb ceva?». M-a intrebat daca am citit Arghezi si Barbu. Pentru el, erau doua repere. Voia sa vada cu cine are de-a face: daca e una care-a citit ceva sau daca e o prostovana care habar n-are. Am corespuns exigentelor si asa s-a legat relatia noastra. Am ramas de-atunci, din 1952, pana anul trecut, la 18 septembrie 2012...”.

de Redactia - 4383 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi