Astazi este ziua lui Ilie Sarbu. La multi ani!
    -
 

Astazi este ziua lui Ilie Sarbu. La multi ani!

Data nasterii: 26 Mai 1950
Ilie Sarbu s-a nascut pe 26 mai 1950, in localitatea Ciuta, Caras-Severin. Sarbu a absolvit Institutul Teologic din Sibiu in anul 1975 si managementul la Facultatea de Stiinte Economice din Craiova. A urmat de asemenea studii teologice la Geneva (1984-1985), de limba engleza in Birmingham (1989) si de finante in Germania (1994).

Licentiat in teologie si stiinte economice, Ilie Sarbu devine, in 1976, profesor la Seminarul Teologic din Caransebes, ca in 1978 sa ajunga director al acestei institutii. Dupa o perioada de trei ani acesta ocupa functia de consilier economic la Mitropolia Banatului, ca apoi, dupa 10 ani, sa desfasoare activitati in domeniul comertului, agriculturii si moraritului.

In 1989, Ilie Sarbu a inceput sa faca afaceri si a condus o firma de distributie cereale pana in 2001. S-a inscris in PDSR in 1993 si pana in 2001 a fost vicepresedinte al partidului in judetul Timis, facand apoi parte din biroul central, din 2004 a fost ales presedintele PSD Timis, din 2005 a fost vice-presedinte al partidului la nivel national. Devenit membru al PSD (atunci PDSR) in 1993, cariera sa politica este una cat se poate de complexa: a ocupat o vasta gama de functii, atat in partid cat si in stat - de la purtator de cuvant si vicepresedinte al organizatiei locale a partidului, in 2000 devine Presedinte al Consiliului Judetean Timis si Vicepresedinte al Forumului Presedintilor Consiliilor Judetene al PDSR.

In 2001 Sarbu este ales Membru al Consiliului National PDSR si Membru al Biroului Coordonator Central al noului PSD pentru ca, in acelasi an, sa accepte, la cererea partidului, numirea ca Ministru al Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, functie din care reuseste sa incheie in timp foarte scurt unul din capitolele cele mai dificile de negociere in vederea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

In anul 2000 a fost presedinte al Consiliului Judetean Timis si a fost numit ministrul Agriculturii la sfarsitul acelui an. In 2004, Ilie Sarbu a fost ales senator, in 2008 a fost reales in senat si i s-a oferit inca o data postul de ministru al Agriculturii. Noua ani mai tarziu, Sarbu a demisionat la din functia de ministru al Agriculturii, protestand la demiterea premierului si ministrului de interne Dan Nica.

Reintors in Banat devine, in 2004, Presedintele filialei judetene a PSD Timis pentru ca, in 2005, sa fie ales Vicepresedinte al partidului la nivel national, responsabil cu Agricultura, Silvicultura si Dezvoltarea Rurala.

El s-a implicat in proiecte si programe politice cunoscute - oferta pentru alegerile europarlamentare din 2007, capitolul agricultura, oferta de guvernare a PSD 2008-2012, capitolul agricultura si dezvoltare rurala.

A elaborat, impreuna cu specialistii PSD, materiale informative pentru agricultorii romani privind adaptarea agriculturii romanesti la cerintele europene – ”Indrumar de politici si finantare agricola -pentru o agricultura moderna europeana” februarie 2007, ”Sat romanesc, sat european” 2007, ”Satul romanesc in Europa – intrebari la care raspundem” 2007, ”Solutii social-democrate pentru problemele agriculturii 2008-2012” prezentate in cadrul Dialogurilor Nationale - Forumul National al Agricultorilor, Alexandria, august 2008.

Impatimit vanator, Ilie Sarbu este membru al mai multor asociatii nationale si internationale: Presedinte al filialei A.J.V.P.S. Timis, membru al Biroului Executiv A.G.V.P.S. Romania si Vicepresedinte al CIC (International Council for Game and Wildlife Conservation). In plus, este Presedinte de onoare al Societatii Culturale „BANATUL” si Presedinte de onoare al Asociatiei „Gugulanilor”- Timisoara.

Actualul vicepresedinte al PSD este casatorit cu Mariana Sarbu si are o fiica, Daciana Sarbu, care a ales sa urmeze aceeasi cariera ca si cea a tatalui sau.

de Redactia - 2622 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi