Astazi este ziua lui Florin Zamfirescu. La multi ani!
    -
 

Astazi este ziua lui Florin Zamfirescu. La multi ani!

Data nasterii: 12 Aprilie 1949
Florin Zamfirescu s-a nascut pe 12 aprilie 1949 in Calimanesti, judetul Valcea. Florin a visat de mic sa fie actor, iar la sase ani a luat primul premiu de recitator. De atunci nu s-a mai desprins de scena, facand din aceasta meserie o pasiune. Dupa terminarea liceului din Calimanesti, intre anii 1967 si 1971 urmeaza Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, Facultatea de Teatru, Sectia Arta Actorului, clasa prof. Constantin Moruzan, unde se remarca prin talentul si pasiunea sa pentru actorie, de altfel este si premiat in 1967 cu "Premiul Criticii, Cel mai bun actor al anului 1997" pentru interpretarea sa din teatru Glagoliev si Fouquiller Tinville.

Intre anii 1971 si 1973 este actor la Teatrul de Stat Tg-Mures, in 1973 se angajeaza la Teatrul Mic din Bucuresti, unde interpreteaza roluri insemnate. In 1978 este remarcat de regizorul Stere Gulea si distribuit in filmul "Iarba verde de acasa", unde interpretand rolul unui  tanar prospat absolvent al facultatii de matematica care este in situatia de a alege sa ramana pe langa profesorul lui, ca asistent, acceptand anumite compromisuri, sau sa devina profesor de tara, alege a doua varianta , este remarcat de publicul cinefil pentru calitatea sa interpretativa si devine foarte cunoscut si apreciat.

Avand o capacitate deosebita de a iesi din propria piele, pentru a deveni personajul intrupat, rolurile in film incep sa curga: "De ce trag clopotele Mitica" (1981), Morometii (1988), Senatorul melcilor, Orient Expres, Filantropica etc.

Dupa Revolutie, Florin Zamfirescu devine director adjunct Artistic la Teatrul Odeon, iar din 1996 este numit profesor Universitar la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L. Caragiale“ Bucuresti iar in 2000 este numit rector.

In 2001 este membru in juriul festivalului international de teatru experimental de la Cairo iar din  2002 incep sa curga premiile criticii de specialitate: Membru de onoare in “Liga pentru sanatate mintala“ din Romania si detinatorul a doua premii de excelenta pentru interpretare Ordinul National PENTRU MERIT in grad de Cavaler si Premiul pentru excelenta in Cinematografia Romana.

In plan personal, Zamfirescu a fost casatorit de trei ori. Prima sotie a avut-p pe vremea cand avea doar 25 de ani. Din a doua casnicie, cea cu actrita Valeria Sitaru, a rezultat si o fetita. A treia sotie a lui Florin Zamfirescu a fost Catalina Mustata langa care a stat nici mai mult, nici mai putin de 21 de ani-cei doi au divoratat anul trecut.

de Redactia - 2897 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi