Astazi este ziua lui Alexandru Darie. La multi ani!
    -
 

Astazi este ziua lui Alexandru Darie. La multi ani!

Data nasterii: 15 Iunie 1959
Alexandru Darie este un cunoscut regizor de teatru roman. S-a nascut pe 15 iunie 1959 la Bucuresti si este fiul actorului Iurie Darie si al actritei Consuela Rosu. Despre anii copilariei, Ducu Darie spunea: „Clasa I am facut-o la Scoala nr. 5, din Piata Amzei. Dupa aceea, din cauza ca ne-am mutat cu locuinta, m-am transferat la o scoala care se numea 122, scoala care nu mai exista astazi, era in cartierul Uranus... Toata zona aceea a fost rasa cand a fost construita Casa Poporului... Scoala 122 era scoala experimentala, ceea ce insemna ca noi faceam, inca din clasa a II-a, Gramatica limbii romane, din clasa a III-a faceam analiza pe text, va mai amintiti poate celebrii copacei, cu pronume, verb, substantiv, adjectiv”.

A studiat apoi regia de teatru la UNATC, pe care a absolvit-o in 1983. In studentie, montarea piesei Paracliserul, de Marin Sorescu i-a adus Marele premiu pentru cea mai buna productie, la Festivalul International al scolilor de Teatru Jacques Lecoq, Riccione, Italia, 1981.

In studentie a regizat spectacolul Paracliserul, de Marin Sorescu, pentru care i s-a acordat Marele Premiu pentru cea mai buna productie la Festivalul International al scolilor de Teatru Jacques Lecoq, Riccione, Italia, 1981.

Dupa terminarea facultatii a lucrat la Teatrul de Stat din Oradea. Printre productiile realizate in aceasta perioada se numara: Saptamana luminata, de Mihail Saulescu, 1984; Jolly-Joker, de Tudor Popescu, 1985 (spectacolul a fost interzis un an mai tarziu, iar numele sau nu a mai aparut in presa timp de un an); Amadeus, de Peter Shaffer, 1986, nominalizat pentru cea mai buna productie a anului 1986, premiat de ATM (azi UNITER); Zece hohote de ras, de Tudor Popescu, 1987, spectacol cenzurat de patru ori.

A continuat sa colaboreze si cu alte teatre. In 1985 a regizat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt R.U.R., de Karel Capek - premiile pentru cea mai buna productie si cel mai bun regizor la Festivalul Tineretului de la Piatra Neamt, 1985. In 1988 a fost invitat la Teatrul Mic din Bucuresti unde a regizat Cameristele, de Jean Genet. Din 1989 a lucrat ca regizor angajat la Teatrul de Comedie din Bucuresti. Aici a regizat in 1990 Visul unei nopti de vara, de William Shakespeare (cu Florentina Mocanu in rolul Hermia), spectacol distins cu premiile pentru cel mai bun regizor si cele mai bune costume la prima editie a Festivalului National de Teatru „I.L. Caragiale".

Cu spectacolul Visul unei nopti de vara, Alexandru Darie a fost invitat in 1991 de London International Festival of Theatre (LIFT), a sustinut un turneu in Marea Britanie, iar „The Guardian" a apreciat: „este cea mai buna productie prezentata in Marea Britanie dupa Visul unei nopti de vara regizat de Peter Brook".

Spectacolul a fost nominalizat printre primele 20 de productii cu Visul unei nopti de vara din lume. In 1992 regizorul a fost invitat de Oxford Stage Company sa regizeze Mult zgomot pentru nimic, de William Shakespeare, BBC apreciind montarea drept un eveniment al stagiunii".

Alexandru Darie a regizat in SUA la Performing Arts Centre, New-York Mizantropul, de Moliere si Cabala bigotilor, de Mihail Bulgakov. In 1992 s-a angajat regizor artistic la Teatrul Bulandra. In 1994 a continuat seria spectacolelor Shakespeare cu Poveste de iarna, care a avut un mare succes la Globe Theatre Tokio si la Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa (Milano), spectacol distins cu premiul Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru - sectia romana.

In ianuarie 1995 a regizat Trei surori, de Anton Cehov, spectacolului acordandu-i-se Premiul Asociatiei Criticilor de Teatru - sectia romana pentru cel mai bun spectacol si Premiul UNITER pentru cel mai bun regizor. De asemenea, a reprezentat Teatrul Bulandra la cea de-a cincea editie a Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa - Cracovia1996.

Alexandru Darie a montat in Japonia Omul cel bun din Seciuan, de Bertolt Brecht, la Ghinza Season Theatre din Tokio (1996) si Macbeth, de William Shakespeare. In 1999 a regizat la Teatrul de Comedie Iluzia comica, dupa Pierre Corneilles1t, traducere in versuri de Horia Garbea, un spectacol care a obtinut numeroase premii, printre care si premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol al stagiunii. Inainte, in 1998, a montat la Teatrul Nottara, o temerara punere in scena a piesei Viforul, o piesa istorica (considerata de multi depasita) scrisa de Delavrancea. Insa viziunea lui regizorala a convins, ca si interpretarea de inalta tinuta a protagonistului Stelian Nistor. In 2002, Alexandru Darie a devenit directorul prestigiosului Teatru Bulandra din Bucuresti. In decembrie 2006, Alexandru Darie a fost ales pana in 2011 presedinte al Uniunii Teatrelor din Europa, organizatie cu sediul de la Paris.

In plan personal Ducu Darie are un fiu, Sergiu, impreuna cu fosta sotie, scenografa Maria Miu.

de Redactia - 3286 afisari
 
         
 
4.0 - 2 voturi