Astazi este ziua interpretei Veta Biris. La multi ani!
    -
 

Astazi este ziua interpretei Veta Biris. La multi ani!

Data nasterii: 11 August 1949
Veta Biris s-a nascut pe 11 august  1949, in comuna Veseus, judetul Alba. Interpreta de muzica populara si patriotica de pe Valea Tarnavei, Veta Biris a debutat in 1967 la concursul "Dialoguri la distanta", unde a primit nota 10, ca reprezentant al Regiunii Autonome Maghiare Mures, desfasurat in Palatul Culturii din Targu Mures. Cantecul cu care a participat la acest concurs se numeste Badita de pe Tirnava. Primele inregistrari audio le realizeaza in acelasi oras, la Radio Targu Mures. Consacrarea artistei are loc dupa participarea la concursul Floarea din gradina. Veta Biris a dus cantecul romanesc peste granitele tarii, cantand despre sufletul nostru, al romanilor. Cantecele "Badita de pe Tarnava", "Mandre-s nuntile-n Tauni", "Mama mi-o facut gura", "Sus, sus, sus la munte, sus", "Asa-i romanul", "Noi suntem romani", "Hai sa-ntindem hora mare", au fost aduse pe scena folclorica, pentru prima oara, de glasul Vetei Biris.

Presedintele Romaniei Ion Iliescu i-a conferit artistei Veta Biris la 7 februarie 2004 Ordinul Meritul Cultural in grad de Comandor, Categoria D - "Arta Spectacolului", „in semn de apreciere a intregii activitati si pentru daruirea si talentul interpretativ pus in slujba artei scenice si a spectacolului”.

Artista s-a casatorit la frageda varsta de 17 ani, iar la 19 ani a nascut si primul ei copil. In prezent, Veta si Ion Biris sunt casatoriti de 47 de ani.

de Redactia - 1988 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi