Astazi este ziua actritei Rodica Popescu Bitanescu. La multi ani!
    -
 

Astazi este ziua actritei Rodica Popescu Bitanescu. La multi ani!

Data nasterii: 05 August 1938
Rodica Popescu Bitanescu s-a nascut pe 5 august 1938, in Rasucest (Ilfov). Dupa ce a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti in 1960, la clasa profesorului A. Pop Martian, ea a jucat pe scena Teatrului National din Iasi si la Teatrul “Barbu Delavrancea” din Capitala. Din 1966 pana in prezent este actrita Teatrului National din Bucuresti.

Rodica Popescu Bitanescu a jucat in zeci de roluri: Ines din „Castiliana” de Lope de Vega, Lucetta – „Badaranii” de Carlo Goldoni, Calipsita – „Coana Chirita” dupa Vasile Alecsandri, Manuela – „Travesti” de Aurel Baranga, Monti – „Moartea ultimului golan” de Virgil Stoenescu, Lina – „Sa nu-ti faci pravalie cu scara” de Eugen Barbu, Argentina – „Trei frati gemeni venetieni” de Aldo Mattiuzi Collalto, Liuba – „Faleza” de Julius Edlis, Lucy – „Rivalii” de Richard Sheridan, Bucatareasa - „Legenda ultimului imparat” de Valentin Nicolau, Bonita – „Asteptand la Arlechin” de Noel Coward.

Anul 2000 a reprezentat o etapa importanta in cariera actritei, ea asumandu-si “rolul” de dramaturg si regizor. A scris si regizat propriile piese “Cinci femei de tranzitie’’, ,,Inca-i bine’’, ,,Viata de cimitir’’, toate jucate cu mare succes pe scena Nationalului bucurestean.

In 1975, aceasta si-a facut debutul in cinematografie cu filmul ,,Comedia fantastica’’, jucand si in „Premiera”, „Eu, tu si Ovidiu”, ,,Miezul fierbinte al painii”,  „Raman cu tine”, „Femeia din Ursa Mare”, „Am o idee”, „Ciocolata cu alune”, „Zbor periculos”, „Cucoana Chirita”, „Lacrima cerului”, “Harababura”,,,Dumbrava minunata’’, precum si in ecranizarile pentru televiziune „Commedia dellaArte”, Fata si caruselul”, „Escu”, „Bolnavul inchipuit”, etc. In anul 2008 a aparut in serialul Tv ,,Ingerasii’’, in rolul Florancei.

Rodica Popescu Bitanescu este casatorita cu juristul Mircea Bitanescu si nu are copii.

Premii si distinctii:
Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Cavaler (2002),
Premii de creatie pentru rolurile din "Rendez-vous" de Tudor Musatescu la Buzau, Vaslui si Bucuresti (1995), "Aventura in banal" de Teodor Mazilu si Dumitru Solomon (1985).

de Redactia - 2090 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi