Astazi este ziua actritei Olga Delia Mateescu. La multi ani!
    -
 

Astazi este ziua actritei Olga Delia Mateescu. La multi ani!

Data nasterii: 06 Noiembrie 1949
Actrita si scriitoarea Olga Delia Mateescu s-a nascut pe 6 noiembrie 1949, in Livezile, judetul Bistrita- Nasaud. A urmat liceul la Resita, unde s-a mutat impreuna cu mama sa, a absolvit in 1969 Facultatea de Filologie din cadrul Universitatii Bucuresti, in 1973 a a absolvit si Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, la clasa profesorului Dem Loghin.

Doctor in Istoria Teatrului din 1999, profesor universitar doctor la Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti, actrita a facut parte din trupa teatrului studentesc Podul, in 1973, la absolvirea IATC i se decerna Premiul Scolilor de Teatru si de atunci pana in 2003 a jucat pe scena Teatrului National din Bucuresti.
De-a lungul carierei sale, Olga Delia Mateescu a interpretat pe aceasta scena multe roluri, printre care Caterina-„Furtuna” de Nikolai Alekseevici Ostrovski, Maria Cristina Onita-„Acord” de Paul Everac, Nana – „Cine a fost Adam” de Leonida Teodorescu, Doamna Ruxanda-„Alexandru Lapusneanu” de Virgil Stoenescu, Kristina Chlebovska – „Examenul” de Jan Pawel Gawlik, Inocenta –„Gimnastica sentimentala” de Vasile Voiculescu, Ilinca –„Tineretea lui Moromete” dupa Marin Preda, Rachel – „Vassa Jeleznova” de Maxim Gorki, Mira – „Salt mortal” de Aziz Nesim, Medeea – „Trilogia antica” dupa Euripide si Seneca, Narcisa –„Tehnica raiului” de Mihai Ispirescu, Ranievskaia – „Masinaria” Cehov de Matei Visniec, Sylvia Archibald – „Asteptand la Arlechin” de Noel Coward, s.a.

De asemenea, actrita a regizat la Teatrul Masca propria piesa, „Grenada”, este societara de onoare a Teatrului National, membra a Uniter.
Debutul pe marele ecran a avut loc in 1974, cu filmul Tata de Duminica, in acelasi an aparea si pe micul ecran, in filmul Balcescu. A mai jucat in „Cercul magic” (1975), „Domnisoara Nastasia” (1976), „Dumbrava minunata” (1980), „Asteptand un tren” (1982), „Misterele Bucurestilor” (1983), „Colierul de turcoaze” (1985), „Astept provincia” (1995), „Secretul Mariei” (2005), „Vocea inimii” (2006), „Fumatul poate sa ucida” (2010).

Olga Delia Mateescu a scris si volume de teatru ca „Exercitiu de nemurire”, „Statuia Libertatii”, „Caderea”, „Capricii”, „Medeea in razboi cu timpul”, „E…”, „Ferma de struti”, romanele „Manuscrisul” si „Cainele doctorului”, volumul de proza scurta „Sampanie in lanul de grau”, fiind membra a Uniunii Scriitorilor din Romania.
Olga Delia Mateescu a fost casatorita de doua ori si are doi copii.

de Redactia - 3675 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi