Astazi este ziua actritei Maria Dinulescu. La multi ani!
    -
 

Astazi este ziua actritei Maria Dinulescu. La multi ani!

Data nasterii: 02 Mai 1981
Maria Dinulescu s-a nascut pe 2 mai 1981, la Ploiesti. Dupa ce a absolvit scoala generala nr. 1 - Valenii de Munte si Colegiul National "Nicolae Iorga" - Valenii de Munte (1995-1999), Maria s-a inscris la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L.Caragiale" din Bucuresti (sectia Actorie Teatru si Film - 1999-2003), la clasa profesorilor Sanda Manu si Ion Cojar.

Cu saptamani inainte de a absolvi UNATC-ul, in 2003, numele Mariei Dinulescu era pe buzele tuturor, dupa ce scurtmetrajul “Trafic”, regizat de Catalin Mitulescu, a castigat Palme d'Or-ul la festivalul de film de la Cannes. Dupa un alt scurtmetraj cunoscut, “Poveste de la scara C”, unde si-a interpretat rolul cu o dezinvoltura ce va deveni un adevarat trademark al actritei, Dinulescu se intoarce la Cannes cu un nou film ce a cunoscut un succes neasteptat:  “California Dreamina”, productia neterminata al regretatului Cristian Nemescu.

In ciuda montajului nefinalizat, “California Dreamina” a castiga premiul sectiunii “Un certain regard” si a inceput un periplu festivalier mondial. Roluri in telenovele, dar si in mai bine de 30 de lungmetraje, scurtmetraje, videoclipuri si reclame i-au consolidat cariera actritei si au transformat-o intr-una dintre cele mai apreciate si prezente actrite tinere ale Romaniei.

Cel mai important rol al sau a fost cel din videoclipul piesei "Peace" a trupei Depeche Mode. Maria Dinulescu a filmat acest videoclip intr-un… tren personal care circula pe ruta Bucuresti – Ploiesti, personajul pe care il interpreteaza fiind, de fapt, un barbat care se intoarce dintr-un trecut comunist intr-un prezent pe care nu il mai recunoaste.

De asemenea, ea a fost si “pacienta” lui Marcel Iures in productia “In deriva”, primul serial realizat de HBO Romania, aparand si in primul videoclip de pe "Autistul", un material discografic care poarta semnatura lui Florin Chilian.

Printre cartile sale preferate se numara si "Jurnalul fericirii" de Nicolae Steinhardt, fiind atrasa de astronomie si fizice cuantica, de teatrul dans si dansurile de societate. Maria a jucat in numeroase filme de scurt metraj, in care a avut rolul principal si a avut si colaborari voci desene animate pentru postul Fox Kids.

Premii:
Palme D'Or - pentru scurt metraj la Cannes cu "Trafic"
“Poveste la scara C" - Marele premiu la “New York University International Student Film Festival USA”, marele premiu la “BRNO Film Festival Cehia”, premiul special al juriului la interfilm BerlinFilm Festival Germania, premiul special al juriului la “Art Film Festival” (Bratistlava Slovacia), cel mai bun scurt-metraj Zagreb Croatia, premiu pentru scenariu la “NovoMesto Film Festival” (Slovenia), cel mai bun film studentesc Costinesti, Cel mai bun film studentesc la Alternative, Targu Mures
"17 minute intarziere" si "Poveste la scara C" - premiu interpretare “CineMaIubit"
"Dust" - Premiul pentru imagine la Locarno si Mentiune Locarno si in 2003 Mentiunea Juriului la Fano
"17 minute intarziere" - selectionat official la Cannes, premiul pentru imagine, regie, sunet, interpretare feminina si masculina, marele premiu la CineMaIubit
"Bucuresti - Wien" selectionat oficial la Cannes.

Filmografie:
“Milionari de weekend” (2004)
“Aproape de cinema” (2009)
“Casanova, identitate feminina” (2009)
“Concertul” (2009)
“Pescuit sportiv” (2009)
“Dincolo de America” (2008)
“Tarziu in noapte” (2008)
“The Dot Man” (2008)
“Blood and Chocolate” (2007)
“California Dreamin'” (nesfarsit) (2007)
“Examen” (2006)
“Reboot 57” (2006)
“Vocea inimii” (2006)
“Gadje” (2005)
“Pacatele Evei” (2005)
“Andreea si tramvaiul” (2004)
“Camera ascunsa” (2004)
“Trafic” (2004)
“Forme aberante” (2003)
“Stejarii verzi” (2003)
“17 minute intarziere” (2002)
“Dust” (2001)
“Bucuresti-Wien ora 8:15” (2000)
“Floare alba, floare neagra” (2000)

de Redactia - 2056 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi