Revelioanele TV cu manele aprind iar scinteia luptei impotriva dansului din buric

CONTROVERSA. Programul de Revelion al principalelor televiziuni a fost intesat cu manele si muzica lautareasca. Unii telespectatori considera ca momentul nu a fost cel mai fericit pentru promovarea acestui gen muzical, in timp ce altii s-au bucurat din plin pe ritmurile saltarete. De cind cu isteria creata in jurul cazului Mailat, presa a incercat sa dreaga imaginea nefavorabila a romilor si se pare ca, in noaptea dintre ani, prezenta acestora in emisiunile de divertisment era necesara, macar de dragul ratingului.



"Eu nu cred in ratinguri si nu voi crede niciodata"

Monica Anghel nu vede cu ochi buni productiile de Anul Nou. "Am coordonat un program de Revelion la cazinoul din Sinaia si nu am vazut nimic la televizor, insa o prietena buna de-a mea mi-a spus ca s-a uitat pe toate posturile si ca i-a fost scirba, ca nu a putut sa se uite la nimic. Din punctul meu de vedere, cred ca e bine sa existe si muzica lautareasca, si manele, si de toate, numai ca trebuie sa stii cam pe la ce ora sa le pui. Cum muzica lautareasca la petreceri se pune inspre dimineata, poate ca asta ar fi o formula buna, nu stiu. In noaptea de Revelion te adresezi tuturor oamenilor si trebuie sa-i bucuri pe toti. Eu nu cred in ratinguri si nu am sa cred niciodata, pentru ca nu poti sa stabilesti gustul unei tari intregi pe un esantion de 1000 de oameni. Se face atita tam-tam pe tema romilor, acum se fac filme si telenovele cu romi, dar, de fapt, nu joaca niciun rom, ci niste actori care au rol de romi, si astia sint banii pentru integrarea europeana sau cum? Eu nu inteleg, imi lipseste veriga asta de aici, si se rupe lantul."



"Manelele nu rezolva problema etniei rome"

Madalin Voicu crede ca ponderea genurilor muzicale a fost echitabila, iar televiziunile nu au dat pe dinafara de muzica lautareasca. "Cele patru televiziuni comerciale mari au ales un program variat, in functie de segmentul de telespectatori, si cu muzica usoara, si cu muzica pop, si cu muzica lautareasca, si cu manele. Nu stiu daca vreunul dintre posturi a iesit mai mult in evidenta fata de altul, dar, una peste alta, toate au avut tendinta de a fi pe placul telespectatorilor.

Eu sint convins ca problema romilor nu poate fi rezolvata doar prin muzica sau prin arta. Nu stiu daca televiziunea poate rezolva, prin prezenta unor artisti de etnie roma, faptele nasoale care se intimpla in general in societatea noastra, care nu sint neaparat doar meritul tiganilor. Astea sint atitudini rasiste. Cine considera ca o etnie poate fi sifonata de un infractor (cum e in cazul Mailat), cinci, zece, o mie de infractori inseamna ca are o atitudine xenofoba", ne-a spus deputatul.



"Desi au declarat ca nu ne mai invita, de Revelion ne-au chemat"

Adi de la Vilcea: "Si romii au si bune, si rele, ca orice natie. Multi accentueaza insa doar partea rea. Noi, in primul rind, sintem niste oameni veseli, dupa cum s-a si vazut, fara inhibitii. In emisiuni ne manifestam cit se poate de natural, pentru ca asa sintem noi, si muzica noastra place. Unele televiziuni ne invita si de dragul ratingului, inclusiv in cursul anului. Altele au sustinut sus si tare ca nu mai invita manelisti, dar de Revelion au uitat, si tot au apelat la noi. Orice aparitie la televizor, bineinteles pozitiva, ajuta nu numai romii, ci pe toata lumea, si mi se pare normal sa fie un echilibru in relatarea faptelor, sa fie si cele bune, dar, daca sint si rele, si rele."



Explicatii: s-au facut programe pentru toata lumea!

Camelia Ghioc, PR Antena 1, ne-a spus ca emisiunea de Revelion a venit ca o completare a productiei de succes Clanu Sprinceana, iar faptul ca serialul se bazeaza pe relatiile dintre romi si romani este doar o coincidenta. Florin Calinescu nu crede ca manelele au fost principala atractie a serii si spune ca postul Pro TV a pastrat traditia anilor trecuti, iar in noaptea dintre ani a difuzat o emisiune pentru toata lumea.



"Televiziunile pot promova ce gen de muzica doresc"

Rasvan Popescu, presedintele CNA-ului, ne-a declarat ca nu este, legislativ, nicio problema, iar televiziunile pot promova muzica pe care o doresc. Dan Mihalache, deputat PSD si membru al comisiei parlamentare care se ocupa de mass-media, spune ca singurul lucru pe care l-ar face ar fi o dezbatere publica fara caracter normativ si ca singura problema a divertismentului promovat de televiziuni este de ordin calitativ.



"Nu ar trebui sa promovam kitschul"

Victor Socaciu, cel care acum citeva luni a creat o dezbatere publica pe tema difuzarii manelelor la televizor, cu mentiunea ca aceste cintece sa fie "la liber" numai in emisiunile cu specific romanes, este destul de suparat pe posturile private. "Nu ar trebui sa promovam kitschul. Eu nu am nimic cu aceste cintece sau cu artistii care le interpreteaza, dar calitatea actului artistic este indoielnica", ne-a declarat Socaciu.
 
         
 
- voturi