Mai putem spune: "România, te iubesc!"

Ziua de 1 Decembrie simbolizeaza Marea Unire, acest eveniment raminind cea mai sublima pagina din istoria noastra si avind o insemnatate aparte pentru noi. Una dintre emisiunile care au avut un succes urias la public este Romania, te iubesc!. Prin intermediul acesteia, telespectatorii au putut sa cunoasca mai multe tipuri de Romanii, facind cunostinta cu realitatea tarii noastre, asa cum este ea. Pentru ca jurnalistii sint niste usi spre o lume la care publicul nu are acces, de cele mai multe ori, ne-am propus, in acest cover story, sa-i cunoastem mai bine pe cei care stau in spatele acelor frinturi de imagini, cei care se gindesc la ce este mai interesant si mai important pentru public. Cu ajutorul lor pot fi vazute fatete ale rea­li­tatii dintr-o Romanie a tuturor posibilita­tilor. O echipa omogena, plina de vitalitate si de valoare umana: redactia emisiunii Romania, te iubesc!. Mai multe profiluri de jur­nalisti, in care se re­flecta imaginea Romaniei in tot atitea feluri. Ceea ce-i leaga este limba romana in care au invatat sa scrie si sa-si exprime gindurile, sentimentele si trairile.

Alex Dima: „Ramin aici si lupt sa schimb ceva in tara asta. Pentru a reusi sa spun intr-o zi ca o iubesc“
Alex Dima a facut Facultatea de Teologie si studii aprofundate de comunicare si relatii publice. Fetita lui ii este principala pasiune in viata si, daca mai e loc, ceva schi, ceva alergare prin padure pe jos sau cu bicicleta, in combinatie cu trupa U2. Pentru el, o zi in cadrul redactiei echipei Romania, te iubesc! este uneori o placere, alteori un chin: „Atunci cind n-ai subiecte, timpul trece foarte greu. Cind ai de lucru, nici nu-ti dai seama cind trece saptamina“. Cit priveste reportajele cu un grad de dificultate mai mare, acesta spune: „La cele doua editii despre autostrazi, numai documentarea a durat vreo doua luni. Au fost vreo 70 de ore brut, plus arhive etc. Totul a pornit de la frustrarea pe care o traim cu totii atunci cind mergem pe drumurile noastre“, a mai spus acesta.
Despre colegii sai, numai de bine. Considera ca secretul reusitei este de a-si face bine treaba: „Nu sintem detectivi. Sintem o noua generatie de reporteri care dau tonul in acest domeniu. Modest, nu? O astfel de echipa se construieste in timp. Greu, cu sute si mii de materiale la activ. Se construieste cu mult curaj, pasiune si umor. Singurul compromis pe care l-am facut a fost ca am renuntat la timpul meu liber“. De cind se afla in televiziune, Alex simte ca viata i s-a schimbat foarte mult. „Am cistigat experienta, prieteni, premii, bani. Pe de-o parte, am cistigat simpatia multor romani, dar avem si romani care nu vor sa ne vada. Pe ei ii trecem la pierderi (hoti de lemne, doctori si preoti spagari, ministri incompetenti) si lista e lunga“, spune acesta.
Alex Dima nu se gindeste sa plece din tara: „Daca nu am facut-o pina acum, n-am s-o mai fac. Ramin aici si lupt sa schimb ceva in tara asta. Pentru a reusi sa spun intr-o zi ca o iubesc“.

Anca Nastasi: „Raspunsurile sint intotdeauna sub nasul nostru, ele trebuie doar aduse la lumina“
Anca Nastasi a urmat Facultatea de Litere, Universitatea Transilvania. Are ca hobby-uri schiatul si calatoriile. Se considera „frumoasa, desteapta, talentata“ (ride), iar la defecte trece incapatinarea, nehotarirea si faptul ca e cheltuitoare. „Stau mai mult pe teren decit in redactie, mai mult la montaj decit la birou“, spune Anca, pentru care niciun reportaj nu a fost greu. „Raspunsurile sint intotdeauna sub nasul nostru, ele trebuie doar aduse la lumina, ceea ce – cind iti faci cu drag meseria – e chiar o provocare placuta. Mai greu le e celor care incearca sa ascunda adevarul“, ne spune jurnalista. De cind a ajuns in echipa Pro TV, la Romania, te iubesc!, Anca a cistigat „o groaza de prieteni“. „Am muncit trei ani in strainatate, pe un vas. Un an nu am avut cu cine vorbi romaneste: mi-a lipsit ingrozitor. Dimineata, cind inca eram adormita, ma trezeam ca le vorbesc in romana colegilor: ei zimbeau si-mi spuneau: «Press 2 for english!». Nu cred ca e ceva mai cumplit decit sa nu ai cu cine vorbi in limba mate­rna. Romania e in mine, definitiv. Nu pot emigra“, ne spune Anca, emotionata.

Cosmin Savu:„In familie am avut discutii interminabile referitoare la faptul de a ramine aici sau de a parasi tara“
Un alt jurnalist care lucreaza la prezentarea realitatii din Romania, asa cum este ea, este Cosmin Savu, care este nascut si crescut la poalele muntilor Fagaras, in Avrig, Sibiu. „Am buletin de Bucuresti doar de anul trecut, desi stau de aproape 12 ani in Capitala. Prietenii mei de acasa au si inceput sa faca glume ca n-am viza de Ardeal pe pasaport…“, se amuza acesta. „Iubesc timpul petrecut cu fetita mea la Brasov. Din pacate, este scurt. Citesc. Sint esentiale intilnirile cu prietenii la un pahar de vorba. Internetul ma omoara, e cronofag. Pe vremuri obisnuiam sa dansez nopti intregi, acum e mai greu, pentru ca ma resimt. Iubesc natura si iesirile in aer liber“, puncteaza Cosmin lucrurile care-i fac bine. Cum decurge o zi din redactia echipei Romania, te iubesc! pentru Cosmin Savu: „Depinde de momentul de dezvoltare a proiectului sau reportajului in lucru. Avem zile intregi pe teren, in documentare sau la filmari, asa cum avem si zile petrecute doar in birou, editind materialele filmate. Cel mai greu reportaj este cel in lucru. Intotdeauna consuma cea mai mare energie. Mai greu e cind incep cite trei-patru subiecte, pentru ca, de foarte multe ori, acestea <cad> pe traseu“.
Nu considera ca face o treaba de detectiv. „Asta, cu detectivii, cred ca e un pic cam mult. Sint un fan al serialelor politiste The Mentalist, Lie to Me, dar mai ales Midsomer Murders, asa ca eu nu cred ca sint un detectiv adevarat. Si, poate, nici n-ar fi bine. Am avut si discutii mai contondente, au fost si suisuri si coborisuri in relatiile noastre interumane, dar toate acestea se pot transforma in proiecte constructive atunci cind exista comunicare si vointa de a face lucruri bune. Sintem sase personalitati diferite si poate acesta este un atu al echipei noastre. Fiecare dintre noi are alte arii de interes sau de expertiza si rezultatul este ceea ce vad romanii in fiecare duminica: un produs tv de calitate, in care punem mult suflet“, spune acesta.
 „In familie am avut discutii interminabile referitoare la faptul de a ramine aici sau de a parasi tara. Mie imi este foarte greu sa-mi inchipui viata in alta parte. Da, iubesc diminetile cenusii de pe malul Tamisei sau agitatia de pe malurile Bosforului, iar daca as vrea sa ma trezesc pe malurile Dunarii, as prefera sa fie in Belgrad. Dar e foarte greu sa renunt la miasmele Dimbovitei. Nu ma vad insa imbatrinind in Bucuresti. In timpul liber prefer sa fug in Ardeal, sa aleg un sat in care sa-mi plimb familia si sa visam la momentul cind vom fi stapinii unei suri cu fin si magari“, a mai spus aceasta.
Fie piinea cit de rea, tot mai bine in tara mea. Este valabil si pentru Cosmin: „Sint dezamagit de ceea ce se intimpla in jurul nostru, de starea asta continua de pesimism si lamentatie balcanica si lipsa unor proiecte pozitive, si singurul motiv pentru care as parasi Romania ar fi viitorul fetitei mele, Catrinel“.

Cristian Leonte: „Sint convins ca exista destule de facut si de recuperat si in Romania“
Cristian Leonte a urmat Facultatea de Litere, Universitatea „Al. I. Cuza“ Iasi. Are ca pasiuni muzica, lectura, limba engleza. Se declara politicos, rabda­tor, bun ascultator. „Dincolo de docume­ntare, discutia cu oamenii este cea mai importanta. Intr-o conversatie se ascunde mereu ceva surprinzator, ceva ce nu stiam ori nu vazusem despre lucruri sau despre mine“, spune Cristian. „Cred ca, intr-o echipa puternica si buna, compromisul nu exista. Fiecare stie cit de mult inseamna munca din spatele rezultatelor“, puncteaza Cristi Leonte. „La Pro TV am cistigat privilegiul de a lucra alaturi de oameni foarte talentati si foarte dedicati meseriei lor, echipa Romania, te iubesc!. Am pierdut, in schimb, din retinerea de a pune intrebari“, a mai spus acesta. Gindul plecarii nu il rascoleste: „Sint convins ca nu e usor sa emigrezi, nici sa iti alegi o tara de destinatie. Si sint convins ca exista destule de facut si de recuperat si in Romania“.

Paula Herlo: „Pentru un jurnalist, este important sa creada in puterea lui de a schimba lumea“
Paula Herlo este cistigatoarea unui premiu Emmy. „Premiul a venit intr-un moment in care, dupa ani de munca, simteam ca fac ceva cu adevarat important“, ni se dezvaluie Paula. „Campania «Tu stii ce mai face copilul tau?» a fost ocazia mea de a demonstra ca pot mai mult ca jurnalist. Proiectul mai fusese premiat inainte, insa Emmy este cea mai inalta distinctie pe care o poate primi un jurnalist de televiziune, asa ca singurul meu gind a fost sa le multu­mesc celor care m-au ajutat sa ajung aici. Parte dintre ei erau cu mine la New York.“ Am intrebat-o pe Paula daca este adevarat ca un jurnalist da randament in plan profesional numai atunci cind pe plan sentimental lucrurile merg foarte bine. Aceasta ne-a raspuns: „Cred ca dai randament in orice domeniu, atunci cind esti impacat cu tine… Familia nu va fi niciodata un impediment in cariera mea, pentru ca, inainte de orice, cei apropiati sint cei mai importanti. Fara ei n-as fi fost ce sint azi“, ne declara Paula Herlo.
Campania „Tu stii ce mai face copilul tau?“ a constituit o lectie de viata pentru multi dintre noi. In ceea ce priveste lucrurile care au socat-o si au rascolit-o cel mai mult, Paula spune: „M-au socat cuvintele spuse de copiii care, la sase sau sapte ani, aveau o perceptie asupra vietii extrem de matura. Sint insa multumita pentru ca autoritatile s-au mobilizat si vor sa dea o lege care sa protejeze acesti copii. Deputatul Petru Calian, unul dintre cei care au initiat aceasta lege, a afirmat, chiar in emisiunea Romania, te iubesc!, ca renunta la calitatea de deputat daca aceasta lege nu va trece de plen“. Chiar daca a fost foarte greu in anumite momente pentru ea, stresul fiind uneori la ordinea zilei, Paula declara ca nu a avut niciodata momente de cadere psihica. Totusi, au existat momente cind a dat gres. „Desigur ca au fost si esecuri, insa nu atit de grave incit sa nu trec peste ele“, a mai spus aceasta. „Oboseala exista. Chiar si acum, cind dau acest interviu, ma simt obosita, pentru ca s-au adunat foarte multe zile de filmare, avind in vedere ca pregatim programul special de 1 Decembrie, cind Pro TV implineste 16 ani. Uit insa de toate atunci cind vad ca munca mea e apreciata“, ne-a mai spus Paula.
Paula Herlo este unul dintre jurnalistii apreciati care au reusit o performanta in profesia lor, dar au ramas cu picioarele pe pamint. „Presa din Romania si mai ales jurnalismul de televiziune se maturizeaza de la un an la altul. Dovada este si emisiunea Romania, te iubesc!, care a fost lider absolut de audienta pe parcursul intregului sezon trecut. Si in acest sezon este la fel de apreciata de public. Ma bucur sa vad ca romanii pun pret pe reportajele si anchetele la care muncim uneori luni intregi“, ne impartaseste Paula din gindurile sale. Rugata sa se caracterizeze in citeva cuvinte, jurnalista ne-a spus: „Sint o inginera textilista calificata la locul de munca. Imi plac oamenii, pisicile si moda. Nu stiu sa vorbesc despre calitati, dar in ce priveste defectele pot fi foarte deschisa: uneori sint prea severa, ma enervez repede si, de cele mai multe ori, spun ce gindesc“.
Rememorind etapele parcurse in echipa Romania, te iubesc!, aceasta declara: „Cel mai mult am lucrat pentru reportajul privind moartea Larisei, o fetita de opt ani ucisa de vecinul ei: timp de doua luni a fost data disparuta, pentru ca, in final, politistii sa afle ca fusese ascunsa in subsolul blocului. A fost greu, pentru ca a trebuit sa pun cap la cap tot ce s-a intimplat in cele doua luni si sa listez toate greselile facute de politisti. Reportajul a fost cutremurator, pentru ca a demonstrat ca incompetenta unor poli­ti­sti a facut victime colaterale: fratele fetitei a avut nevoie de ajutor psihiatric, iar tatal ei s-a sinucis din cauza ca n-a mai suportat presiunea. Pentru un jurnalist e esential sa fie curios, iar mai apoi sa faca totul pentru a afla raspunsurile. Si, mai ales, e esential sa creada in puterea lui de a schimba lumea“. Paula considera ca a cistigat experienta si, mai ales, simpatia a milioane de oameni care admira munca echipei din care face parte. De pierdut, n-a pierdut nimic. „Nu m-am gindit niciodata sa plec din Romania“, conchide aceasta.

Rares Nastase: „Pe plan profesional, m-as gindi la emigrare…“ 
Rares Nastase a urmat cursurile Facultatii de Drept, Universitatea de Vest din Timisoara. Este pasionat de masini, calatorii, jocuri PS3. „Mai presus de ele este familia mea, locul unde imi incarc bateriile. Calitati: perseverent, consecvent, ma adaptez usor. Defecte, dar nu neaparat: incapatinat si, uneori, cam repezit. Imi dau seama mai tirziu decit trebuie, in anumite situatii, dar in general ma corectez la timp“, ne face Rares o radiografie a profilului sau de jurnalist. „Cind sintem impreuna in redactie, nu e zi sa nu incepem cu o mica birfa, ce a mai fost pe la televizor, cine ce si-a mai cumparat, cine pe unde a mai filmat si cu cine s-a mai intilnit. Sint zile in care o gluma buna si un sfat te pun in miscare“, este de parere Rares. Dificultatea unui reportaj tine de faza in care esti cu o anumita ancheta. „Daca sint in faza de documentare, o zi in redactie inseamna «sapatura» de investigatie – cu telefoane, intilniri, zeci de materiale citite pentru sute de raspunsuri de pe urma carora sa faci doua, trei conexiuni. Mai in gluma, mai in serios, am o vorba: «In aceste zile imi dau licenta pe un anumit subiect, constructii, inginerie, legislatie», adica trebuie sa stim cam tot pe domeniul asupra caruia imi indrept ancheta. Trebuie sa fii tu, mai intii, toba de informatii, ca sa poti construi un subiect din care telespectatorii sa inteleaga cit mai bine povestea. In faza mai avansata, dupa filmari, o zi in redactie inseamna ore intregi pe scaun, in grupurile de montaj, alaturi de colegii editori de montaj. E momentul de concepere a produsului final“, spune Rares.
Dintre subiectele abordate, acesta spune ca niciunul nu a fost mai greu de realizat. „Au fost doar mai mult sau mai putin incitante. In general, atunci cind ma apuc de un anumit reportaj, ma implic cu totul. Daca imi place investigatia respectiva, trec peste toate partile grele, de la refuzul unor raspunsuri oficiale pina la amenintari si reactii violente din partea celor vizati. Numai daca ma gindesc la acest sezon, pot spune ca atit ancheta privind dezastrul provocat de microhidrocentrale in rezervatiile naturale, cit si reportajul despre haosul din domeniul nuclear mi-au pus toate capacitatile la incercare – pina si cele fizice, pentru ca am facut filmari in creierii muntilor in ambele situatii“, a mai spus jurnalistul.
Rares considera ca a cistigat notorietate, dar, mai important, a plusat si la capitolul respect de sine. Cu fiecare sezon, membrii echipei isi demonstreaza ca pot mai mult si mai bine in materie de jurnalism de investigatie. Sint putine situatiile in care acesta s-ar vedea plecat din Romania. Din motive medicale, in primul rind, daca vreodata starea de sanatate ar impune acest lucru. „Pe plan profesional, m-as gindi la emigrare… daca as avea ocazia sa lucrez intr-o televiziune mare, de top, din Statele Unite. In ambele cazuri, as pleca doar <la pachet> cu sotia si copiii, nicidecum de unul singur.“
de Anca Lapusneanu - 3149 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi