Celelalte Cuvinte: trei decenii de heavy metal
    POZA:
   
 

Celelalte Cuvinte: trei decenii de heavy metal

Chiar daca este considerata, de fanii muzicii rock din Romania, una dintre cele mai valoroase formatii de acest gen, Celelalte Cuvinte concerteaza tot mai rar, in ultimul timp. Calin Pop, Marcel Breazu, Tiberiu Pop, Leontin Iovan, Ovidiu Rosu – membrii trupei – au rezistat in timp, in ciuda schimbarilor din industria muzicala. 2011 este un an aniversar. Trupa Celelalte Cuvinte, cea care „a indraznit“ sa cinte heavy metal in „Epoca de Aur“, implineste 30 de ani de la infiintare, motiv pentru care revista VIP a stat de vorba cu solistul Calin Pop, care ne-a impartasit cite ceva din spiritul rockului mereu tinar.

Care este secretul longevitatii trupei Celelalte Cuvinte, avind in vedere schimbarile de „afaceri“, intervenite in domeniul showbizului?
Nu stiu daca este neaparat un secret sau o formula magica. Prietenia, intelegerea reciproca pe fundalul trecerii si al petrecerii timpului impreuna duc la marirea compatibilitatii si a coeziunii muzicale a membrilor trupei, atit din punct de vedere instrumental, cit si componistic. Aceasta duce la o dependenta reciproca intre noi, dindu-ne sentimentul si siguranta ca doar asa, impreuna, sintem puternici si putem sa ne exprimam muzica proprie cel mai bine.

Care ar fi diferentele dintre vechile trupe rock, cu o cariera solida, si actualele trupe de tineri, care cinta in cluburi?
Cariera solida sau mai putin solida si-o face fiecare in timp, in functie de albumele scoase, de mesajul catre public, de aparitiile live etc. Noi, incetul cu incetul, raminind impreuna, am ajuns  unde ne aflam. Pe baza celor spuse mai inainte, o trupa tinara de la noi poate realiza tot atitea lucruri si poate chiar mai mult.

Ce perioade dificile au existat in istoria formatiei?
Nu au fost multe. Singura perioada mai grea (intre 1990 si 1993) a fost atunci cind trupa a incercat sa faca, din muzica practicata si aparatura proprie, un singur business, ca modalitate de existenta.

Ce neplaceri ati avut, in perioada comunista?
Singura mare neplacere era ca, in acea perioada, oamenii se legau de podoabele noastre capilare la serviciu, facultate, acasa si chiar pe strada (am avut probleme chiar si cu militienii de atunci).

Ati trait experienta traiului departe de tara?
Am fost prea putin in strainatate, numai la citeva festivaluri care s-au tinut in tarile vecine (Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova) si, in atit de putin timp, nu a avut cum sa se creeze o adevarata experienta.

Traim in „epoca internetului“. Care sint motivele pentru care lumea mai da bani pe bilet, pentru a merge la concerte?
Motivele sint clare, din fericire. Nu este acelasi lucru sa vezi sau sa asculti un concert al unei trupe postat pe internet, in comparatie cu un show live, adevarat, in carne si oase, cum s-ar spune, unde sentimentul comunicarii dintre trupa si public e maxim, iar sunetul si luminile sint captivante.

Care este statutul artistului rock, in Romania de astazi?
Pentru artistul rock din ziua de azi e bine, in general, sa mai aiba o afacere sau o slujba pe linga cintat. Altfel, existenta i-ar fi cam modesta.

De ce „Celelalte Cuvinte“? Cui i-a apartinut ideea?
Avem un motto care ar explica, oarecum, denumirea: „Cuvintele pe care le rostim ni se par, uneori, prea putine pentru a exprima ceea ce simtim“. Asa ca raspunsul la intrebarea „de ce Celelalte Cuvinte?“ este… secret.

Anii inchinati scenei si publicului va permit, acum, sa aveti o viata usoara, din punct de vedere financiar?
Nu este un secret faptul ca nu ne bazam intru totul pe veniturile realizate din aceasta activitate. Fiecare dintre noi mai face si altceva, activitati care sa ne confere, cit de cit, siguranta financiara de care avem nevoie.
de Edith Alexa - 1308 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi