Bolile l-au adus in pragul saraciei. Actorul Virgil Popovici sufera, uitat de lume

Nascut pe 8 octombrie 1919, la Constanta, Victor Popovici a urmat cursurile Liceului „Mircea cel Batrin“, timp in care si-a descoperit si talentul actoricesc, participind la diferite spectacole din cadrul scolii. Aici, el l-a cunoscut pe actorul Chiril Economu, care era director adjunct la Teatrul National. Desi, dupa terminarea liceului, Popovici a fost recrutat, „perioada cazona“ l-a mobilizat si mai mult sa-si indeplineasca visul de a deveni actor. Astfel, Virgil s-a hotarit sa urmeze Conservatorul Regal de Arta Dramatica, unde s-a prezentat la examen chiar in uniforma de militar. Surprinsa de talentul studentului ei, Maria Filotti s-a hotarit sa-l angajeze la teatrul sau particular din Sarindar, unde Virgil a jucat roluri principale in piese precum: Flacara sfinta, Dama cu camelii, succesul sau venind incet, dar sigur. In anul 1945 a fost cronicar la Radio Romania Bucuresti, avindu-i colegi pe Mihai Zira si Constantin Moruza. Tot in acest timp, Virgil a lucrat si in televiziune, unde a lecturat texte pentru emisiunea Teleenciclopedia.



A avut studenti ce au ajuns celebri

In anul 1947, teatrele particulare au fost desfiintate, iar Virgil a reusit printr-un examen greu sa intre la Teatrul National, unde a interpretat nenumarate roluri principale, in: Regele Lear, Cidul, Orasul nostru, Ovidiu, Vlaicu Voda. In anul 1957 i s-a propus sa intre in corpul didactic. Astfel, dupa 12 ani de asistenta, cariera sa a suit brusc, fiind numit rector universitar la A.T.F. In acest timp, Virgil i-a avut ca studenti pe Stefan Iordache, Ilinca Tomoroveanu, Traian Stanescu si Ilie Gheorghe. In 1960 a colaborat cu Teatrul Casandra, unde a montat spectacole precum Straniul interludiu, jucind alaturi de Carmen Galin, iar in 1964 a jucat alaturi de Florin Piersic, in piesa Maria Stuart. Virgil Popovici a jucat si in filme, printre care Citadela sfarimata, alaturi de Marcela Rusu, Gyórgy Kovacs si Maria Filotti.



„Nu primesc nici un ban de la UNITER“

In anul 1979, Virgil Popovici a iesit la pensie, dar acest fapt nu l-a impiedicat sa mai joace. Astfel, a fost prezent pe scena pina in 1983. In 1984 a plecat la Sinaia, unde a montat Schitele lui I. L. Caragiale. Acum sufera de prostata si are probleme cu circulatia sanguina. Din cauza acestor probleme de sanatate, Virgil Popovici isi cheltuieste aproape toata pensia, de patru milioane de lei, asa ca nu-i mai ramin bani decit pentru o existenta precara. Ca si alti colegi de-ai sai, Virgil Popovici a invatat sa traiasca singur, uitat de toti cei care l-au cunoscut cindva. La incercarea noastra de a-l contacta, acesta s-a mirat de faptul ca mai stim ca traieste, declarind cu durere in glas: „Sint un biet pensionar, de ce vreti sa va amintiti de mine Multi alti actori primesc bani de la UNITER, eu nu ma numar printre ei“. In ciuda acestor nedreptati, Virgil Popovici ramine un nume cu greutate in lumea teatrului romanesc.



 
         
 
- voturi