La multi ani, Valentin Gheorghiu!
    -
 

La multi ani, Valentin Gheorghiu!

Data nasterii: 21 Martie 1928
Valentin Gheorghiu s-a nascut pe 21 martie 1928, la Galati. Muzician, pianist si compozitor, Valentin Gheorghiu a inceput sa cante la pian la varsta de cinci ani. A studiat la Academia de Muzica din Bucuresti, avandu-i ca profesori pe Mihail Jora (teorie-solfegiu, armonie, contrapunct, compozitie), Constanta Erbiceanu (pian), Mihail Andricu (muzica de camera).
Insusi George Enescu, intr-o scrisoare adresata Ministrului Culturii din acea vreme, il recomanda drept un "talent rar ce trebuie supravegheat indeaproape". Astfel, Valentin Gheorghiu, in varsta de noua ani, primeste o bursa pentru a studia intre anii 1937 si 1939 la "Conservatorul National Superior de Muzica" din Paris, cu Lazare Lévy (pian), Marcel Mayer (teorie si solfegiu), Noel Gallon (armonie).

La varsta de 15 ani debuteaza la Ateneul Roman in compania Orchestrei Filarmonice din Bucuresti, sub bagheta lui George Georgescu, ca solist al concertului Nr. 1 in Do-major pentru pian si orchestra de Ludwig van Beethoven si devine solist al Filarmonicii in 1950. In afara activitatii concertistice in tara, Valentin Gheorghiu a intreprins turnee de rasunet in tarile europene, Anglia, Franta, Spania, Germania, Uniunea Sovietica, Austria, precum si in Statele Unite ale Americii, Israel, Japonia. A colaborat cu orchestre de prestigiu ca: "Société des Concerts du Conservatoire de Paris", "Gewandhaus" (Leipzig), "Staatskapelle" (Dresda) etc. si a colaborat cu dirijori de renume mondial ca Antal Dorati, Kurt Masur, Rafael Kubelik, Constantin Silvestri, Georges Prêtre, George Georgescu. Valentin Gheorghiu exceleaza si in recitalurile solo de muzica de camera sau ca partener la pian al fratelui sau, violonistul Stefan Gheorghiu. Au ramas in amintire performantele muzicale ale "Trio-ului" compus din Valentin Gheorghiu (pian), Stefan Gheorghiu (vioara) si Radu Aldulescu (violoncel). A facut inregistrari de radio, televiziune si discografice (pentru casele "His Master's Voice", "Pathé Marconi", "Deutsche Gramophone", "Electrecord").

Prestigiul sau i-a adus invitarea ca membru in juriile multor concursuri internationale din Viena, Varsovia, Bruxelles, Paris, Bolzano etc. In 1958, la primul "Festival si Concurs International George Enescu" din Bucuresti, Valentin Gheorghiu, impreuna cu fratele sau Stefan Gheorghiu, castiga Premiul I pentru interpretarea Sonatei a III-a pentru vioara si pian de George Enescu. Activitatea interpretativa intensa i-a rapit timpul pe care l-ar fi putut dedica compozitiei.

Muzician polivalent, Valentin Gheorghiu, este prezent in viata muzicala a Romaniei de peste 60 de ani. La implinirea celor 85 de ani ai pianistului Valentin Gheorghiu de pe 21 martie 2013, Filarmonica „George Enescu“ il sarbatoreste printr-un concert care marcheaza 70 de ani de la debutul sau pe scena Filarmonicii. Totodata, Radio Romania Muzical il aniverseaza prin lansarea unuia dintre cele mai recente discuri ale sale, „DUO, Roxana Gheorghiu, Valentin Gheorghiu“.

Potrivit Adevarul, concertul aniversar va incepe sambata, 23 martie a.c., de la ora 19.00, in Sala Mare a Ateneului Roman. Alaturi de Valentin Gheorghiu vor fi invitati reputatii sai colegi – violonistul Gabriel Croitoru si violoncelistul Marin Cazacu. Programul include: Sonata nr. 9 pentru pian si vioara, op. 47, „Kreutzer“ de Ludwig van Beethoven si Trio nr. 4 pentru pian, vioara si violoncel, in mi minor, „Dumky“ de Antonin Dvorak.

Creatia sa componistica, din pacate prea putin auzita in public, cuprinde:
Sonata pentru pian (Mentiunea I "George Enescu", 1946);
Concert pentru pian si orchestra (Premiul "George Enescu" al Academiei Romane);
Burlesca pentru pian si vioara;
Trio pentru pian, vioara si violoncel;
Sonata pentru pian si violoncel;
Quartet de coarde;
Coral si fuga pentru orga si orchestra.

de Redactia - 4210 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi