La multi ani, Maria Ploae!
    -
 

La multi ani, Maria Ploae!

Data nasterii: 19 Februarie 1951
Maria Ploae s-a nascut pe 19 februarie 1951, la Dealu Perjului. Ea si-a descoperit pasiunea pentru teatru si scena de la "gradinita", unde recita si canta, mostenind talentul mamei sale care nu o data interpreta diverse roluri pe scena Caminului Cultural – pe atunci piesele erau montate "la lumina de gaz" a lampii.

La varsta de 12 ani micuta Maria este luata la Bucuresti de sora mamei ei, Elena, si sotul acesteia, Ion Ploae, care mai tarziu o si infiaza, numele ei devenind Maria Ploae. Venita la scoala in Bucuresti, cei doi parinti adoptivi o cresc si o educa cu multa dragoste si ii transmit si ei dragostea pentru poezie.

Se inscrie la Scoala Populara de arta, unde urmeaza cursurile de actorie cu actrita Maria Potra si teatrul/actoria devine visul ei. In 1972, dupa o incercare in anul anterior nereusita, intra la I.A.T.C pe unul din cele cinci locuri scoase la concurs. In timpul facultatii i-a avut drept colegi la clasa de actorie pe Horatiu Malaele, Dan Condurache, Radu Vaida si Rozina Campos.

In studentie este descoperita de Sergiu Nicolaescu care-i ofera rolul Dra Jugu din filmul „Un Comisar acuza” din 1973. Mircea Veroiu ii incredinteaza rolul Sida din ecranizarea dupa romanul "Mara" de Ioan Slavici, un rol de debut exceptional de bine interpretat, cu sensibilitate, delicatete si franchete in "Dincolo de pod", unde joaca alaturi de nume celebre ale teatrului si filmului romanesc: Irina Petrescu, Leopoldina Balanuta, Petrica Gheorghiu... si in "Toamna Bobocilor", o comedie de succes a acelor vremuri.

Dupa  absolvirea facultatii (1975), Maria Ploae joaca in „Pintea”, alaturi Florin Piersic, "Dumbrava minunata" etc. Pe 13 decembrie 2002 actrita a fost decorata cu Ordinul national Pentru Merit in grad de Cavaler, alaturi de alti actori, „pentru devotamentul si harul artistic puse in slujba teatrului romanesc, cu prilejul implinirii unui veac si jumatate de existenta a Teatrului National din Bucuresti”.

In plan personal, Maria Ploae este casatorita cu regizorul de film Nicolae Margineanu, fiul unui mare psiholog roman, inchis in temnitele comuniste. Cei doi au impreuna trei copii: Ana Margineanu, azi regizor de teatru si film care in prezent "ii dirijeaza pasii" mamei sale la Teatrul Foarte Mic in piesele puse in scena de ea, Nicolae Margineanu Jr., care a terminat facultatea de multimedia si lucreaza in lumea artistica, si Oana Maria Margineanu, actrita ce a debutat in filmul tatalui ei „Logodnicii din America”.

Filmografie:
Un comisar acuza (1974)
Fratii Jderi (1974) - taranca
Toamna bobocilor (1975) - profesoara Mariella
Pintea (1976) - Iza
The Princess and the Frog / Printesa si Broscoiul (2010) - Eudora (voce)
Doctori de mame (2008) - Letitia Zaharescu
Logodnicii din America (2007) - Sanda
Dragoste de mama (2006) - Doina
Inocenta furata (2006) - Angela
Binecuvantata fii, inchisoare (2002) - Nicoleta Bruteanu
Faimosul Paparazzo (1999)
Fii cu ochii pe fericire (1999)
Sarpele (1996) - voce Dorina
Vox Maris (1995)
Ochii care nu se vad (1994) - Mara
Predchuvstviye (1992)
Undeva in Est (1991) - Stanca
Campioana (1990)
Desene pe asfalt (1989)
Un bulgare de huma (1989) - Veronica Micle
Cuibul de viespi (1987) - Margareta "Margot" Aldea, fiica Anetei Duduleanu
Promisiuni (1985)
Intoarcerea din iad (1983) - Veronica
Asteptand un tren (1982)
Stefan Luchian (1981)
Dumbrava minunata (1980)
La rascrucea marilor furtuni (1980) - Maria Rosetti
Drumuri in cumpana (1979)
Mania (1977)
Vooruzhyon i ochen opasen (1977) - Dolores Damfi
Dincolo de pod (1976) - Sida, fiica Marei
Palaria florentina (TV) / (1976)

de Redactia - 3382 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi