La multi ani, Dorian Boguta!
    -
 

La multi ani, Dorian Boguta!

Data nasterii: 24 Aprilie 1971
Dorian Boguta s-a nascut pe 24 aprilie 1971, la Chisinau. A jucat teatru la Nationalul din Chisinau, apoi in film, la Bucuresti. A parasit Chisinaul in 1999 pentru a veni in Capitala - o adaptare dura, dar esentiala. Cu doar o suta de dolari in buzunar si un singur gand - sa faca ce-i place la un nivel inalt: actoria, Dorian s-a adaptat din mers noului oras care, mai tarziu, avea sa-I spuna „casa”. „Pe parinti i-a chinuit foarte mult plecarea mea. Se intrebau: «Pleci de la Teatrul National si te duci asa in nestire, in neunde?»", declara el pentru adevarul.ro.

Viata in Bucuresti nu a fost usoara la inceput. Boguta a lucrat noaptea ca barman, ca sa-si poata plati chiria, iar ziua a alergat la castinguri. Pana sa ajunga Mita, iubitul unei educatoare care pleaca in Italia, din pelicula „Francesca", in regia lui Bobby Paunescu, sau personaj de serial de televiziune, a trait multe refuzuri. Insa n-a renuntat. „Motivatia a fost ca nu pot face nimic altceva. Nu stiu daca pot face bine actorie, dar stiu ca altceva sigur nu pot sa fac ", a adaugat acesta.

Dorian Boguta a incheiat in toamna lui 2011 filmarile pentru un "big buget" de epoca, in Italia, alaturi de Murray Abraham (castigator al premiului Oscar). Din filmografia lui face parte "Portretul luptatorului la tinerete" (R: Constatin Popescu), prezentat cu succes de critica si de public la Festivalul de la Berlin, "Francesca" (R: Boby Paunescu, Festivalul de film de la Venetia), in care are rol principal alaturi de Monica Barladeanu, "Caravana Cinematografica" (R: Titus Muntean, Festivalul de la Pusan, 2010).

Boguta a colaborat si cu Radu Muntean la "Hartia va fi albastra", cu Cristi Puiu la "Moartea Domnului Lazarescu", cu Anca Damian pentru "Intalniri incrucisate" etc. In televiziune, a jucat in serialul "Efect 30", avand-o ca partenera pe Andreea Raicu, si in "Lombarzilor 8". Intre 2001-2002 a fost asistent universitar la UNATC, la clasa lui Florin Zamfirescu.

De asemenea, a putut fi vazut si in „Portretul luptatorului la tinerete" de Constantin Popescu.
Impreuna cu actorii Dragos Bucur si Alexandru Papadopol a infiintat prima scoala de actorie de film din Romania.

Filmografie:
Evadarea (2013) (in productie) .... Lucian
Love Building (2013) .... Valentin Preda
In film la Nasu' (2012) .... Napoleon meremet
September Eleven 1683 (2012) .... Carlo Cristofori
Regresie (2011) .... Ciprian Dragulescu
Donna Must Die! (2011) .... Fred
Kino Caravan - Caravana cinematografica (2009) .... Tavi
Francesca (2009) .... Mita
Efect 30 (Serial TV) (2009) .... Vlad Bradisteanu
Intalniri incrucisate (2008) .... Dobrovolski 2
Danut pleaca pe vapor (2008) .... Piticu
Lombarzilor 8 (Serial TV) (2006) .... Leonard Matei (2006)
Hirtia va fi albastra (2006) .... Ranit
Barbatul sotului meu (2006) .... Erwin
The Death of Mr. Lazarescu - Moartea domnului Lazarescu (2005) .... Ambulantier
Lacrimi de iubire (Serial TV) (2005) .... George (2005)
Ariane Ferry (Serial TV) (2004)
Lotus (2004)
Numai iubirea (Serial TV) (2004) .... Gino bucur (2004)
Daca aveti un minut... foarte bine! (2003)
Kak stat znamenitym (1984).

Producator:
Love Building (2013)
Sink (2012)

de Redactia - 3149 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi