Astazi este ziua lui Ion Besoiu. La multi ani!
    -
 

Astazi este ziua lui Ion Besoiu. La multi ani!

Data nasterii: 11 Martie 1931
Ion Besoiu s-a nascut pe 11 martie 1931, la Sibiu. Actor de film, radio, teatru si televiziune, Besoiu a absolvit Academia de Teatru si Muzica din Sibiu, a activat ca actor in multiple ocazii si a fost directorul teatrului Lucia Sturza Bulandra din Bucuresti.

A debutat in 1957, dar consacrarea a venit abia dupa turnarea filmului „Toate panzele sus”, in regia lui Mircea Muresan, in care i-a avut ca parteneri pe marii actori Ilarion Ciobanu si Jean Constantin. Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului "Radu Stanca", din Sibiu, dupa care s-a mutat la Bucuresti, unde a facut parte din trupa Teatrului "Lucia Sturdza Bulandra" si a fost, ulterior, timp de 12 ani directorul acestui teatru.

Cele mai cunoscute roluri ale sale sunt Closca, in "Procesul lui Horia" (1967), Serebreakov, in "Unchiul Vanea" (1983), Polonius, in "Hamlet" (1985), Oronte, in "Mizantropul" (1989), Corifeu, in "Antigona" (1993), Ferapont, in "Trei surori" (1995), Senecus, in "Caligula" (1996), si Muhoiarov Ivan Matveevici, in "Oblomov" (2003).

Activitatea sa cinematografica este si ea la fel de impresionanta. Cateva dintre filmele in care a jucat Ion Besoiu sunt: "Furtuna", "Neamul Soimarestilor", "Haiducii", "Rascoala", "Mihai Viteazul", "Ciprian Porumbescu", "Pacala", "Ion, blestemul pamantului, blestemul iubirii", "Ultima noapte de dragoste", "Lumini si umbre".

In 2001, Ion Besoiu a fost declarat cetatean de onoare al orasului Sibiu, iar in 2002 a primit Premiul de excelenta al Cinematografiei Romane.
Ion Besoiu este presedinte executiv al Fundatiei "Sibiul Vechi. Sibiu - Hermannstadt", asociatie care ii ajuta pe tinerii talentati si care ofera premii etnografilor.

de Redactia - 2782 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi