Astazi este ziua Mariei Ciobanu. La multi ani!
    -
 

Astazi este ziua Mariei Ciobanu. La multi ani!

Data nasterii: 03 Septembrie 1937
Maria Ciobanu s-a nascut pe 3 septembrie 1937, in comuna Rosiile, judetul Valcea. Supranumita de oamenii din sat “Ciocarlia” din Rosiile, Maria s-a nascut intr-o familie de iubitori ai cantecului popular. Tatal sau, Ion Ciobanu, era un instrumentist popular, iar mama sa, Nicolita, cantareata. A inceput sa cante impreuna cu tatal sau la diferite restaurante si nunti, acesta facand parte din taraful unui vestit lautar valcean din acea perioada, Victor Bobleaga. In acest climat s-a dezvoltat talentul muzical al Mariei Ciobanu.

In urma unui concurs, in aprilie 1962, Maria Ciobanu este primita in Ansamblul „Ciocarlia” din Bucuresti. Aici isi desavarseste calitatile vocale si interpretative. A facut apoi parte din Ansamblul „Doina Ilfovului” si a colaborat cu alte numeroase ansambluri de cantece si dansuri populare din capitala si din alte orase ale Romaniei. Foarte multe din melodiile insufletite au devenit extreme de populare, mult indragite de public.

Maria Ciobanu este laureata a Festivalului national „Cantarea Romaniei”, cucerind primul loc la concursul pe tara al solistilor profesionisti de muzica populara, in anul 1977. Pe 4 iunie 2008, Mariei Ciobanu i-a fost conferit gradul de ambasador al Romaniei la ONU.

Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu i-a conferit artistei la 29 noiembrie 2002 Crucea nationala Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea si transmiterea cu talent si daruire a unor opere literare semnificative pentru civilizatia romaneasca si universala”. Domnia sa i-a conferit la 7 februarie 2004 si Ordinul Meritul Cultural in grad de Mare Ofiter, Categoria D - "Arta Spectacolului", „in semn de apreciere a intregii activitati si pentru daruirea si talentul interpretativ pus in slujba artei scenice si a spectacolului”.

De-a lungul carierei sale, ea a cantat in Romania, precum si in tari ca: Iugoslavia, Cehoslovacia, U.R.S.S, S.U.A, Israel, Austria, Belgia, Olanda, Danemarca, Italia, Malta etc.

In plan personal, Maria Ciobanu are trei copii – Liliana Ciobanu (cunoscuta si ca Leontina Vaduva), Camelia Ciobanu si Ionut Dolanescu, fiul lui Ion Dolanescu -  care-i mostenesc talentul innascut.

de Redactia - 2353 afisari
 
         
 
3.5 - 2 voturi