Mihai Gainusa, pamfletarul care i-a dat cu tifla lui Calinescu

I-a suparat pe multi cu glumele sale, dar se bucura de un public stabil, care ii apreciaza ironiile. Alaturi de Serban Huidu, alcatuieste, de multi ani, unul dintre cele mai controversate, dar in acelasi timp interesante cupluri din showbiz. Criticii il acuza ca sare deseori calul, in timp ce fanii isi freaca miinile de satisfactie atunci cind realizatorul lor preferat pune la colt o vedeta. In ciuda succesului, ramine acelasi om normal, pentru care viata reprezinta, in primul rind, firescul. Numele lui este Mihai Gainusa, iar povestea sa, nestiuta pina acum, ii va surprinde pe multi.

Mihai Gainusa a locuit la Sibiu pina la virsta de noua ani, dupa care a fost nevoit sa se mute in Bucuresti, deoarece tatal sau, care era ofiter, a primit alt loc de munca. De atunci este bucurestean, dar asta nu-l bucura deloc. „Circotasul“ a fost un copil cuminte. Asta, desigur, sustine el, pentru ca povestile despre bataile cu sora mai mica sau luptele cu baietii, in fata blocului („luam bete pe spinare, pietre in cap, mai rupeam o mina, un picior, ca orice copil care se respecta, mai cadeam din copaci sau in beciuri si tipam ca din gura de sarpe“), nu-i sustin afirmatia.

„Copil timpit si adult genial“
Cind vorbeste despre anii de scoala, Mihai isi aminteste ca nu a fost nici pe departe ceea ce se poate numi un elev model, suferind o metamorfoza inceputa in clasa I, din stadiul elevului de nota 10, aflat in prima banca, si incheiata in clasa a X-a, atunci cind ajunsese un elev „de vai mama mea“ si care se aseza mereu in ultima banca. „M-am luptat mult cu socotitul. Nu am fost un copil genial, dar acum sint un adult genial, pentru ca asa e: ori esti stralucitor in copilarie si devii un adult timpit, ori esti un copil timpit si un adult genial, asa cum e Andrei Gheorghe, ca sa dau un exemplu la intimplare, sau Mircea Badea, un alt exemplu, fara nicio legatura, evident“, marturiseste amuzat Gainusa.

Cind Don Juan incurca... banca
Putini stiu ca liceanul depesist a avut multe deceptii in dragoste. „Tin minte ca i-am lasat odata unei fete trandafiri in banca. A fost o faza usor timpita, pentru ca ulterior mi-am dat seama ca gresisem banca“, povesteste Mihai. Absolvent al Scolii Superioare de Jurnalistica (SSJ), Mihai Gainusa si-a dorit sa fie... veterinar. „Am cochetat un timp cu ideea asta. Pina una, alta, am acasa multe animale, dar o parte mi-au murit, pentru ca nu au fost ingrijite de un veterinar adevarat. Nu stiu insa daca la 40 de ani o sa dau examen la Facultatea de Medicina Veterinara. Si asta nu va fi o farsa, asa cum au stat lucrurile cu asa-zisa plecare a mea in Canada. Ma fac veterinar si gata!“, spune Mihai.
Chiar daca se poate lauda cu doua burse, una la Paris si alta la Strasbourg, Gainusa spune ca a ales jurnalismul doar ca sa faca un lucru util in viata. „M-am chinuit mult cu matematica si nu s-a lipit nimic de mine. Am dat examen la ASE de mai multe ori (nu stiu de ce am facut chestia asta), apoi am taiat de pe lista orice avea legatura cu matematica. Si asa am ajuns la jurnalism, la SSJ. S-a lipit de mine. E o meserie a meseriilor. Unul dintre avantajele facultatii a fost faptul ca in an erau 80 de fete si numai 20 de baieti. In perioada examenelor imi doream totusi sa fiu la orice alta facultate, pentru ca erau foarte grele“, marturiseste vedeta noastra.

„Am reinvatat alfabetul“
Mihai a inceput sa lucreze in presa inca din timpul studentiei, ca reporter la Radio Delta, dupa ce a trimis citeva texte pentru o emisiune. A cistigat concursul si cind a mers sa-si ridice premiul, a intrebat, cu „mare tupeu“, daca poate lucra acolo, subliniind cu mindrie in glas ca este student la jurnalism. Norocul a tinut cu el, pentru ca un post de reporter la stiri tocmai ramasese vacant. Astfel a intrat Gainusa pe poarta consacrarii... A urmat o perioada in care a muncit foarte mult, fiind nevoit sa reinvete limba romana, pentru a putea relata stirile. „A invata sa redactezi in audiovizual e ca si cum ai invata din nou alfabetul, iar mie mi-a fost greu, deoarece in timpul facultatii ma specializasem in presa scrisa“, povesteste vedeta tv.

Intre EBA si EVA
Acum, „Circotasul“ spune ca traieste mai multe zile intr-una singura. Se trezeste in jurul orei 6, pentru a ajunge la matinalul de la Kiss FM. Termina munca la ora 10, atunci cind multi nici nu au inceput lucrul, si apoi se enerveaza in trafic. Ajuns acasa, prima lui grija este somnul, dupa care, odata trezit, incepe o alta „zi“. Dupa-amiaza, scrie textele pentru emisiune, iar seara merge la filmari. In afara scenetelor pentru Prima TV, pe care le scrie in weekend si le filmeaza lunea, intreaga emisiune se face intr-o singura zi, martea. „Scriu cind se nimereste, dorm cind se poate. Muncesc acasa, asa ca stau cu familia destul de mult. Primesc totusi reprosuri din partea sotiei, pentru ca mergem in vacanta foarte rar, deoarece in timpul sezonului am de lucru si nu pot pleca nicaieri cite patru luni. Totusi, am avantajul ca petrec mult timp cu fiica mea, care e o nazbitie pe doua picioare. Ea face si noi desfacem, mai ales ca una dintre activitatile ei preferate este pictatul peretilor. A fi tata nu e o meserie, asa cum pretind unii, ci reprezinta o placere, mai ales pentru ca eu ma ocup de partea distractiva a educatiei. Cind fiica mea va ajunge la virsta intilnirilor, eu ma vad presedintele Romaniei. Pe ea o cheama Eva, asa ca, daca fiica presedintelui Basescu si-a ales numele de campanie EBA, copilul meu va fi EVA. Eu o sa fiu presedintele finantator! Pina atunci insa mai e mult. Totusi, parca o aud, deja, spunindu-mi: <Tati, da-mi si mie cheile de la masina, sa ma duc la film>“, marturiseste Misu, iar emotia i se citeste in glas.

Romancierul Misu scrie „Povestiri mortale“
Daca programul lui Misu pare extrem de incarcat, trebuie sa mai punem la socoteala si faptul ca a gasit timpul necesar sa scrie trei carti.  Dupa cum precizeaza chiar autorul, a treia carte, intitulata Povestiri mortale, este una atipica pentru felul sau de a scrie. „Deoarece am fost <acuzat> ca Romanul fara cap si fara coada se inspira prea mult din realitatea romaneasca, tot ceea ce am scris acum in acest volum de povestiri este pura fictiune si nu are nicio legatura cu Romania. Asa cum am scris romanul cu Marean din... neplacere, asta este o carte scrisa cu placere. Din vinzarea cartilor nu am cistigat foarte multi bani. Am observat fenomenul asta. Atunci cind scriu, daca se uita in jurul lor, autorii nu vor vedea pe nimeni in stinga si in dreapta. Totusi, atunci cind se impart banii, apare un popor intreg alaturi de ei. Deodata, rasar editorii, tipografii si asa mai departe, iar autorul primeste, in cel mai bun caz, zece la suta din pretul cartii. Totusi, chiar daca n-am cistigat foarte multi bani, pot spune ca mi-am crescut copilul cu ei“, marturiseste vedeta media.

Fara loc rezervat la propria pensiune
Dupa ce a constatat ca din carti nu se poate trai, Mihai Gainusa a intrat in lumea afacerilor, deschizindu-si o pensiune la munte. Povesteste amuzat ca ideea i-a venit dupa ce a realizat ca... nu ar putea construi o intreaga statiune balneoclimaterica, pentru ca n-ar suporta „ca toata lumea sa isi bage picioarele in apa mea termala“. Pensiunea Gainusa de Munte nu este foarte des vizitata de... Gainusa de Bucuresti, din cauza timpului liber, dar mai ales din pricina lipsei spatiului. „Mergem doar cind stim ca avem locuri de cazare; avem doar opt camere si, in general, sint ocupate. Din pacate, nu mi-am prevazut si mie o camera“, recunoaste Misu, care, din cauza lipsei timpului liber, a trebuit sa lase afacerea de la Cheia pe miinile sotiei sale, Ioana. In paranteza fie spus, nici prietenul sau, Huidu, nu este strain de cum merg lucrurile in acest domeniu, deoarece detine o agentie de turism.
Pensiunea nu este singura afacere a lui Gainusa. Trosc-pleosc Production si Trustu’ lu’ Misu sint alte doua firme pe care acesta le-a deschis de-a lungul timpului. „Am desfiintat Trustu’ pentru ca acea firma nu continea, practic, nimic. Nicio televiziune, absolut nimic. Nu-mi sta bine ca mogul. Mai sint actionar doar la Trosc-pleosc Production, o firma pe care, initial, cei de la Registrul Comertului nu au vrut sa o inregistreze, din pricina numelui. I-am convins, aratindu-le in DEX ca este vorba despre o interjectie“, explica personajul povestii noastre.

Celebritatea costa bani
Daca ar avea ocazia sa fie, pentru o zi, o alta persoana, ar petrece acele momente departe de Romania, in Statele Unite. „Mi-as dori sa lucrez o zi la Hollywood, poate chiar ca scenarist al lui Seinfeld“, marturiseste el.
Gainusa ar fi preferat sa nu fie celebru, mai ales intr-o tara ca Romania. „Ciudat este ca pina si preturile se schimba, numai cind iti prezinti fata. Lumea crede ca, daca apari la televizor, esti foarte bogat. Oriunde te-ai duce sa cumperi ceva, intr-un anticariat sau intr-un tirg, preturile cresc. Tin minte ca am vrut sa-mi cumpar o piesa de mobilier de la un tirg de antichitati, si vinzatorul mi-a zis de la inceput: „Costa zece milioane, dar, pentru dumneavoastra, ca sinteti vedeta, face 20. Intr-un final, am trimis pe altcineva si a luat-o cu sapte milioane... Trebuie sa fii mereu cu un pas inaintea lor“, isi varsa oful Misu.

„Uite ce sini a pus tata pe prima pagina!“
Poate, in mod surprinzator, „Circotasul“ are convingerea ca presa este prea libera. El crede ca ziaristii sint liberi sa faca toate greselile deontologice, pe care le comit cu un succes foarte mare la public. Tocmai din aceasta cauza, Mihai Gainusa crede in existenta unui CNA al presei scrise. „Nu vreau cenzura, ci bun-simt. Uitati-va ce e pe tarabe! Ce zic copiii celor care lucreaza in redactii? <Uite ce sini a pus tata pe prima pagina! Ce mindru sint de el!>... E adevarat ca si romanii se preteaza la asa ceva. Oamenii care pozeaza o inmormintare cu telefonul mobil ma fac sa ma intreb daca nu ar fi mai bine sa scriu in strainatate“, incheie Misu mihnit.

Monologurile lui Floriiiiin, made by Gainusa
Misu considera perioada in care a lucrat la emisiunea Chestiunea zilei drept una extrem de interesanta. El povesteste, referitor la experienta traita alaturi de Florin Calinescu: „Scriam monologurile, dar si unele scenete, impreuna cu Misu Marinescu, un fost coleg care a devenit scenaristul emisiunii Trasniti in NATO. Florin Calinescu nu participa la scrierea textelor. Ne dadea o idee sau accepta unul dintre subiectele propuse de noi. Asta intr-o prima faza, cind mai si citea textele... Dupa aceea, nu le mai citea decit in direct si nu prea ii iesea treaba cu virgulele… Bine ca a trecut...“

La un pas de bataie cu Serban Huidu
A cunoscut succesul abia in anul 2000, cind l-a intilnit pe Serban Huidu. Pe vremea aceea, Misu lucra alaturi de Florin Calinescu la Chestiunea zilei. „Intr-o buna zi, m-a sunat Serban. Auzisem de el la Radio 21. In poantele sale, implica personaje inventate de mine, precum Agentul Tuzgureanu… Eram convins ca, atunci cind il voi intilni, il voi lua la bataie! In fine… m-a sunat si mi-a propus sa facem un proiect de emisiune pentru Radio 21, care nu s-a aprobat, pentru ca, probabil, eram prea slabi. Dupa un timp, Serban mi-a spus ca a plecat cineva de la stiri si ca ar fi bine sa ma duc eu, sa fac revista presei. In primavara urmatoare, mi-a propus sa trec de la Pro TV, unde lucram in spatele camerelor, la Prima, in fata aparatului de filmat, idee intimpinata cu risete de Florin Calinescu. Daca il facusem pe Florin Calinescu sa rida, insemna ca aveam sanse sa fac si publicul sa se amuze, nu?“, concluzioneaza Gainusa. 

de Miruna Minculescu - 2957 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi