La multi ani, Werner Sollner!
    -
 

La multi ani, Werner Sollner!

Data nasterii: 10 Noiembrie 1951
Werner Sollner s-a nascut pe 10 noiembrie 1951, in Horia, regiunea Arad. Poet de limba germana, originar din Romania, a luat bacalaureatul in 1970 si a studiat la Cluj fizica, germanistica si anglistica. A absolvit in 1975, cu o lucrare de diploma despre lucrarile timpurii ale lui Paul Celan.

Sollner a lucrat apoi ca profesor de germana si engleza la un liceu din Bucuresti, iar din 1976 pana in 1982 a fost lector pentru literatura germana pentru copii la Editura Ion Creanga.

In 1982 Werner Sollner a emigrat in Germania, unde s-a stabilit la Frankfurt pe Main. In 1993 a tinut cursul de poetica la Universitatea Johann Wolfgang Goethe, in 1995 pe cel din Koln si Düsseldorf, din 1997 a devenit profesor vizitator la Dartmouth College si la Oberlin College.

Din 2002 conduce Forumul Literar din landul Hessa(Hessisches Literaturforum) din turnul Mouson (Mousonturm) din Frankfurt pe Main.
Ca poet, Werner Sollner a fost puternic influentat de opera lui Paul Celan, dar si de Holderlin, Rilke si altii.
Intre 1979 sii 1982, Werner Sollner a fost membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. In prezent este membru al Uniunii Scriitorilor din Germania.

Documente scoase recent la lumina indica faptul ca de la inceputul anilor '70 pana la mijlocul anilor '70, Werner Sollner a fost colaborator al Securitatii cu numele de cod "Walter", ocazie cu care a comunicat Securitatii informatii despre o serie de scriitori de limba germana ca Herta Müller, Richard Wagner, Helmuth Frauendorfer, Gerhardt Csejka, William Totok si Klaus Hensel. Werner Sollner nu a negat aceasta colaborare, dar a sustinut ca informatiile comunicate de el nu erau incriminatoare, ba chiar, ca in cazul germanistului Michael Markel, din Cluj, prin datele comunicate l-a dezincriminat in mai multe ocazii.
In urma deconspirarii sale in Germania, Werner Sollner a renuntat la functia de director al Forumului Literar din landul Hessa.

 

Premii:

1978 Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din Romania,
1985 Premiul de incurajare Andreas Gryphius,
1988 Premiul de incurajare al premiului Friedrich Holderlin,
1992 Premiul de incurajare al Cercului cultural al Industriei Germane,
1996 Mentiune a Fundatiei Schiller
1989 Premiul limbii gemane (Deutscher Sprachpreis), alaturi de Herta Müller, Gerhardt Csejka, Helmuth Frauendorfer, Johann Lippet, William Totok, Richard Wagner, Klaus Hensel.

de Redactia - 2724 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi