La multi ani, Vlad Radescu!
    -
 

La multi ani, Vlad Radescu!

Data nasterii: 18 Noiembrie 1952
Vlad Radescu s-a nascut pe 18 noiembrie 1952 in Bucuresti. A urmat liceul "Dimitrie Cantemir" si "Ion Luca Caragiale" din Bucuresti. In anii adolescentei Radescu dorea sa devina marinar, medic, ziarist sau arheolog... dar a intrat din prima incercare si a absolvit Institul de Arta Teatrala si Cinematografica (I.A.T.C.), sectia Teatru, clasa prof. Sanda Manu si Geta Angheluta, in 1975. A fost repartizat la Targu Mures, intr-un teatru inaugurat in 1973, unde a ramas pana in 1994, jucand roluri memorabile, atat in drame, cat si in comedii si din 1990 pana in 1994 a ocupat postul de director adjunct al teatrului. Intre 1987 si 1994 este cadru didactic asociat la Universitatea de Arta Teatrala din Targu Mures, apoi - din 1996 pana in 2002 - preda actorie si management cultural la Universitatea Ecologica din Bucuresti. 
In urma unui "scandal" mediatic starnit de unul dintre membrii trupei Vlad Radescu se intoarce in Bucuresti atras de un contract cu Teatrul Mic si devine director al Teatrului „Nottara” (1996 - 2000).
In primavara anului 2000, Vlad Radescu a fost demis. Din 2000 pana-n prezent este profesor si director la Centrul Cultural European si conferentiar universitar la facultatea "Spiru Haret". Monteaza spectacole de absolventa si, nu numai, cu si pentru studentii sai, buna parte dintre ei (Octavian Strunila, Diana Croitoru, stefania Dumitru, Florina Anghel, Adriana Bordeanu, Mihai Bobonete, Mihai Rait, Andreea Grama, Cornel Bulai) premiati la festivalurile de profil: Galele HOP, Festivalul Hyperion, Campionatul de Improvizatie.

In plan cinematografic, Vlad Radescu a fost remarcat de regizorul Gheorghe Vitanidis, inca din primul an de facultate, acesta incredintandu-i rolul principal in "Ciprian Porumbescu", rol ce-i va aduce admiratia publicului. Cativa ani mai tarziu l-a interpretat pe Avram Iancu, personaj principal in peliculele Muntii in flacari si La rascrucea marilor furtuni (1980), de aceasta data in regia lui Mircea Moldovan. in productii de televiziune straine, gen docu-drama, i-au fost incredintate rolurile lui Carol cel Mare in 1996 si Otto von Bismark in 2007, 2008 si 2009. Pret de 40 de ani, joaca in multe productii cinematografice autohtone sau straine. A "inventat" Festivalul international de teatru "intalnirile scolilor si Academiilor europene de teatru" cu patru editii, primele doua la Targu Mures (1993, 1994), iar ultimele doua la Targoviste (1995,1996), recunoscute ca importante evenimente de gen de tinerele generatii de profesionisti si de comunitatea teatrala.

A fost initiatorul - in 1998 - al spectacolului de mare succes "Costumele", regizat de Dan Puric, care a pus in valoare peste 100 de costume de teatru create de Irina Solomon si Dragos Buhagiar in mai mult de 10 premiere din diferite teatre din capitala si tara.
Dupa un timp, Radescu s-a relansat in telenovele: "Numai iubirea" unde obtine succes pentru interpretarea sa, "Ingerasii" cu rolul Gavril Chiriac, alaturi de multi alti actori de succes care aleg telenovela in filmografia lor.
La inceputul anului 2009, dupa o perioada de cateva luni in care Teatrul National din Targu-Mures a functionat fara director general, Vlad Radescu a fost numit ca director interimar, printr-un ordin al Ministrului Culturii, Cultelor si Patromoniului National Toader Paleologu. In octombrie 2010 a fost eliberat din functie printr-un abuz al lui Kelemen Hunor (ministru in funcție si, mai apoi, presedinte UDMR). Recastiga insa in martie 2011 pozitia de director general interimar, ca urmare a unei hotarari judecatoresti, dar renunta la naveta in august 2011.

de Redactia - 3414 afisari
 
         
 
4.6 - 5 voturi