La multi ani Tora Vasilescu!
    -
 

La multi ani Tora Vasilescu!

Data nasterii: 22 Martie 1951
Actrita de teatru si film Tora Vasilescu s-a nascut la Tulcea, pe 22 martie 1951. Absolventa a Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L. Caragiale” din Bucuresti, in 1976, la clasa prof. Eugenia Popovici, Tora a facut o pasiune pentru teatru inca de cinci ani, cand bunica ei a dus-o pe o scena dintr-o scoala din Tulcea sa spuna o poezie. Intuitiv, viitoarea actrita a trait povestea din acea poezie si s-a confundat cu personajul, intrucat era vorba de o fetita care nu avea un parinte, iar ea nu-si cunoscuse tatal biologic... Numele de familie il are de la al doilea sot al mamei sale, pe care il chema Vasilescu, care fusese in lagar la rusi (pana la varsta de 14 ani, numele ei de familie a fost Mihai).
Rolul Maria (1975) din filmul “Cursa” ii aduce notorietate interna, fiind recunoscuta ca o actrita deosebit de frumoasa, naturala si cu un talent desavarsit.
Intre timp, Tora Vasilescu devine sotia marelui regizor Mircea Daneliuc care ii incredinteaza mai multe roluri in filme precum: “Croaziera”, “Glissando” sau “Proba de microfon”. De asemenea, actrita a mai jucat si intr-o serie de filme in regia unor mari personalitati ale filmului romanesc: “De ce trag clopotele, Mitica?” (regia Lucian Pintilie), “Gloria nu canta” (1976-regia Alexandu Bocanet), “Avaria” (1978-regia Traian Stefan Roman), “Casa dintre campuri (1979-regia Alexandru Tatos), “Cine ma striga?” (1980-regia Letitia Popa), Invingatorul (1981-regia Tudor Marascu), “Cine iubeste si lasa” (1982-regia Gheorghe Turcu), “Imposibila iubire” (regia Constantin Vaeni), “Cuibul de viespi” (1986-regia Horea Popescu), “Cenusa pasarii de vis” (1989-regia Dorin Mircea Doroftei), “Sobolanii rosii” (1990-regia Florin Codre), “Cel mai iubit dintre pamanteni” (1992-regia Serban Marinescu).
Si pentru ca filmul a fost a doua sa pasiune, Tora Vasilescu a acceptat sa joace si in seriale de televiziune. Astfel ea a jucat rolul Cellei Seghi in serialul de succes “State de Romania” (2009-2010), rolul Letitiei Panait in “Daria, iubirea mea (2006), cel al Silviei in “Pretul iubirii” (2006), al Laurei in “E dreptul meu!” (2006) sau rolul Claudiei Tudose in serialul Acasa TV “Numai iubirea” (2004).
De-a lungul carierei sale, indragita actria a obtinut premiul pentru rolul din “Imposibila iubire” la Aceno D'Oro, premiul pentru Cel mai bun rol secundar feminin in filmul “Sobolanii rosii” si de trei ori premiul pentru interpretare UCIN (Uniunea Cineastilor din Romania).
de Redactia - 2524 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi