La multi ani, Tom Hanks!
    -
 

La multi ani, Tom Hanks!

Data nasterii: 09 Iulie 1956
Tom Hanks s-a nascut pe 9 iulie 1956, in Concord, California. Tom a studiat in "Skyline High School" din Oakland, apoi la Universitatea de Arte Frumoase din Oakland. Inca din timpul liceului, pe cand invata la Skyline, Hanks a fost atras de baseball-ul si teatru. Ca urmare, el s-a inscris in clubul Thespian si a castigat premiul pentru cel mai bun actor in "South Pacific". Dupa terminarea colegiului, Tom a incercat sa obtina un rol in piesa lui Shakespeare, dar s-a ales doar cu cel al lui Callimaco in "The Mandrake".
In 1979 familia sa s-a mutat la New York, unde a a debutat in filmul “He knows You Are Alone “ (1981), unde a avut un rol secundar. Doi ani mai tarziu, prietenul tatalui sau, Neal Israel, l-a chemat pe Tom si l-a intrebat cat este de interesat este de cinema si i-a oferit rolul principal in noul sau film. In 1988 Tom se casatoreste cu Rita Wilson si se muta definitiv in Los Ángeles.
Hanks ia in scurt timp legatura cu o agentie din Los Angeles, care ii aranjeaza sa joace in primul sau film "He Knows You’re Alone". In 1980, actorul obtine de la televiziunea ABC un contract de 50 de mii de dolari si sansa sa joace in "Bosom Buddies". Alte seriale in care a jucat sunt: "Happy Days", "Family Ties", "The Love Boat" si "Taxi". De asemenea, Ron Howard ii ofera sansa sa joace in noul sau film "Splash", iar inn 1984 obtine un nou succes o data cu filmul "Bachelor Party".
Un an mai tarziu joaca in "The Man With One Red Shoe", "Volunteers" si "The Money Pit". In 1986 lui Tom i se ofera sansa sa joace intr-un film foarte apropiat lui de suflet - "Nothing In Common". "Every Time We Say Goodbye" reprezinta un film de succes si se numara printre cele care ii vor aduce multi bani. Un an mai tarziu, Hanks filmeaza "Dragnet", iar la sfarsitul anului o cere in casatorie pe Rita Wilson. Un mare succes obtine cu filmul "Big", cu incasari de 100 de milioane de dolari numai in America.

Urmatoarele filme nu-i aduc succesul mult asteptat – "The Bonfire Of Vanities", "A League Of Their Own". In 1994 insa, Tom castiga Oscarul pentru cel mai bun actor, cu filmul "Philadelphia" si filmeaza "Forrest Gump", "Toy Story" si "Apollo 13", iar in 1995 obtine acelasi premiu, de data aceasta pentru "Forrest Gump". Thomas Jeffrey Hanks este unicul actor din a doua jumatate a secolului XX castigator a doua premii Oscar consecutive .
In 1996 apare ca regizor, cat si ca scenarist al filmului "That Thing You Do". Un an mai tarziu, Tom calatoreste prin Europa pentru a filma "Saving Private Ryan", film care ii aduce cea de-a patra nominalizare la Oscar (doi ani mai tarziu). In anii care urmeaza il regasim in roluri precum cele din "You’ve Got Mail" (1998), alaturi de Meg Ryan si in "The Green Mile" si "Toy Story 2".
A mai jucat in filme ca Catch Me If You Can (2002) si The Terminal (2004). Ultimul rol a fost cel al profesorului Robert Langdon in The Da Vinci Code in 2006. Tom Hanks traieste in resedinta sa din Los Ángeles cu sotia sa actuala, Rita Wilson si cu doi din cei patru copii pe care ii are: Colin Hanks, de asemenea actor , nascut in 1977 si Truman Theodore nascut in 1995.
El a intrat in Guinness pentru ca a jucat in opt filme ce au avut incasari mai mari de 100 milioane de dolari .
Hanks s-a casatorit cu actrita Rita Wilson, pe care a cunoscut-o in timpul turnarii filmului Punchline (1988). Cu ea are doi copii: Chester si Truman si mai are inca doi copii, Colin si Elizabeth, din casatoria precedenta a actorului cu Samantha Lewes, 1978-1987.

de Redactia - 2515 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi