La multi ani, Stere Gulea!
    -
 

La multi ani, Stere Gulea!

Data nasterii: 02 August 1943
Stere Gulea s-a nascut pe 2 august 1943, in comuna Mihail Kogalniceanu, judetul Constanta. Regizor si scenarist roman de origine aromana, Gulea a realizat in anii ’80 una dintre capodoperele cinematografiei romanesti – “Mormometii” -, iar in 1991 un film documentar despre fenomenul “Piata Universitatii”.
In timpul liceului, regizorul si scenaristul roman a lucrat, pe timp de vara, la un santier de constructii - in anii '60, incepusera, la Mamaia, constructia de sosele si blocuri, iar Stere Gulea tinea socoteala camioanelor cu diverse materiale.
Dupa ce a facut trei ani de filologie la Institutul Pedagogic din Constanta, Stere Gulea a ajuns profesor intr-un sat din Dobrogea. La numai un an de la absolvire, el a renuntat la profesorat si a dat admitere la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica (IATC) Bucuresti, sectia de teorie, „Teatrologie-Filmologie". La finalul facultatii, avand prieteni care faceau Regie, regizorul si-a dat seama ca teoria nu era pe placul sau... In anii '70 Gulea a fost repartizat la Studioul Cinematografic Bucuresti ca redactor - cu alte cuvinte un ajutor de scenarist (citea scenarii si facea referate).
In vara anului 1970, cand au fost inundatii catastrofale, Stere Gulea, Dan Pita si Mircea Veroiu, absolventi de Regie, au avut ideea de a face un documentar - „Apa ca un bivol negru", pelicula care a fost apreciata la acea vreme.
Imediat dupa 1989, Gulea isi afirma vocatia de militant politic, fiind unul dintre participantii la celebra miscare sociala „Piata Universitatii", din 1990.
De asemenea, acesta a condus Televiziunea Romana in perioada 1996-1998.


Filmografie (regizor)

Apa ca un bivol negru (1970)
Iarba verde de acasa (1977)
Castelul din Carpati (1981)
Ochi de urs (1982)
Morometii (1987)
Piata Universitatii - Romania (1991)
Vulpe - vanator (1993)
Stare de fapt (1995)
Hacker (serial TV) (2003) - serial TV
Weekend cu mama (2009)

Filmografie (scenarist)

Ochi de urs (1982)
Morometii (1987)
Stare de fapt (1995)

de Redactia - 1895 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi