La multi ani, Stefan Andrei!
    -
 

La multi ani, Stefan Andrei!

Data nasterii: 29 Martie 1931
Politicianul Stefan Andrei s-a nascut la 29 martie 1931 in satul Livezeni, din comuna Podari, judetul Dolj. Absolvent al unui liceu de profil din Craiova si al Facultatii de Constructii Hidrotehnice si Institutului de Constructii din Bucuresti, acesta a lucrat ca redactor la sectia internationala a ziarului “Scanteia tineretului”. Dupa absolvire a fost angajat sef de laborator si asistent la Institutul de Petrol si Gaze Bucuresti, in perioada 1954-1961.
S-a inscris in Partidul Comunist in anul 1957 si in 1960 era numit sef al Relatiilor Externe al Uniunii Tineretului Comunist. In 1965 ocupa functia de adjunct al Sectiei Externe a PCR si cea de adjunctul Gizelei Wass, care era sefa Sectiei Externe a PCR, apoi prim adjunct, pentru ca in 1972 sa devina secretar al Comitetului Central al PCR, cu problemele internationale.
In 1961 participa ca presedinte al Uniunii Asociatiilor Studentesti din Romania (U.A.S.R.) la un congres al Uniunii Studentilor francezi, iar in 1966 a insotit delegatia Partidului Socialist (sectia franceza a Internationalei Muncitoresti) in Romania, participand la Congresul Partidului Socialist Francez de la Grenoble, in 1973.
Ministru de externe in perioada 1978-1985, politicianul a fost detronat de catre Elena Ceausescu pentru popularitatea sa in strainatate si a ocupat apoi functia de presedinte al Consiliului Central de Control Muncitoresc al Activitatii Economice si Sociale. Totusi, in anul 1987, a fost promovat ca viceprim-ministru al Guvernului si a ramas in aceasta functie pana in 1989.
A fost arestat in 1990, acuzat de genocid, si a stat in inchisoare mai mult de doi ani, timp in care a fost coleg de celula cu Paul Niculescu-Mizil. Pentru eliberarea sa au intervenit premierul Greciei si Regele Spaniei. Pana la urma, Ion Iliescu l-a gratiat pe Stefan Andrei in 1996.
Fratele sau, Nicolae Andrei, profesor de limba romana, a fost pentru o lunga perioada directorul Liceului de Matematica si Fizica “Nicolae Balcescu” din Craiova, actualul Colegiu National “Carol I”.
Fostul ministru de externe al Romaniei este casatorit cu actrita Violeta Andrei si are un fiu, Calin Andrei, consul al Romaniei la Milano.
de Redactia - 2499 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi